• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • Tunceli 16 °C

BUNU İSTİYORUZ. TEBRİKLER

Fikri TAŞ



   Bir doğa katili, Tunceli HOZAT karayolu üzerinde, hemen herkesin bildiği DEMİRKAPI civarında dağ keçilerinin, olduğunu, keçilerin, zaman zaman yolun kenarlarına indikleri, haberini alan Doğa Katili, yarı otomatik silahını kuşanarak, DEMİRKAPI mevkiine gelmiş. Yola yakın bir mevkide yayılan dağ keçisini katletmiş. Yolun kenarında bıçağı ile boğazını keserken, biri tarafından görülmüş. Gören şahıs ulaşabildikleri tarafından, katliamı yetkililere iletmiş. Yetkililerde, vakit kaybetmeden harekete geçmişler. Jandarmayı, uyarmışlar, arabanın markasını, rengini bildirmişler.
     Jandarma, Hozat’la, Pertek arası bir noktada, yolu, kontrol altına almış. Doğa katili, birileri tarafından, görüldüğünü, anlayınca katlettiği dağ keçisini, bir torbaya koyarak, yolun kenarında bir yerde saklamış. Jandarma durdurup sorgulamada, bıçağı, silahı görünce doğa katili suçunu itiraf etmiş. Doğa koruma memurları, katili alıp mahalline götürmüşler. Katlettiği dağ keçisini, bularak, tutanak tutmuşlar. Yüklü bir para cezası ile cezalandırmışlar.
    Doğa koruma görevlileri, kendilerinden beklenen bir duyarlılıkla, vaktinde olay mahalline intikal etmeleri, jandarmayı uyarıp jandarmayla iş birliği yapıp katilleri yakalamaları, görevlerini, başarıyla yaptıklarının sevindiren bir örneği olmuştur. Gönül ister ki Doğa görevlileri, avlanmanın başladığı bu mevsimde, özellikle yılbaşına yakın günlerde, sonrasında, bu duyarlılıklarını sürdürmeleri, yakaladıkları, doğa katili avcıları, caydırıcı olması bakımından teşhir etmeleridir.
    Geçmiş yıllarda, doğa katilleri, yılbaşında, meze, kavurma yapmak için doğamızda katliam yaparlardı. İçkili yerlerde meze yapmak için doğamızın zenginliği, süsü kınalı keklikleri acımasızca, avlayabildikleri kadar katlederlerdi. Çemişgezek feribotunda, yakalanan bir doğa katilinin çuvalında, katlettiği yüzün üstünde kınalı keklik, basılı bir şekilde çıkmıştı.
     Yılbaşına yakın bir zamanda bu doğa katilleri, yine geleceklerdir. Onlara kılavuzluk yapan, avladıklarından, pay almak isteyen bizimkilerde olacaktır. Doğa koruma görevlileri, beklediğimiz gibi bunlara fırsat vermemelidirler. Ava, serbest bölgelerde olsa, bu katliamlara izin vermemelidirler. Endemik türleri, içinde bolca barındıran, DERSİM Doğasının, millî parklar,listesinde, koruma altında olan, bir doğa olduğu, herkes tarafından, bilinmelidir. Doğamızın, Devlet tarafından paralı avcılara, pazarlanmasına da izin verilmemelidir. Öncesinde, yetkili komisyonların, alacağı kararlarla, paralı katliamlar, önlenmelidir.
     Tunceli Halkı, çağdaş uygar, bir halktır. Kültüründe, doğa sevgisi büyüktür. Hatta kutsaldır.
     Doğa görevlileri, bir doğa katliamını, teşhir ederek, kamuoyunun takdirlerini kazanmışlardır.
     Bunu istiyoruz.Tebrikler.
   
     
       

Bu yazı toplam 6759 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim