• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • Tunceli 21 °C

Köylülerden Belediye Başkanı Maçoğlu'na tepki: Kırmızı Dağı ikinci İliç yaptırmayacağız

Köylülerden Belediye Başkanı Maçoğlu'na tepki: Kırmızı Dağı ikinci İliç yaptırmayacağız
Dersim Belediyesi öncülüğünde yapımı planlanan katı atık bertaraf tesisine tepki gösteren köylüler belediye binası önüne kadar yürüyerek belediye başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu'nu protesto etti.

Sütlüce (Tulik) bölgesinde merkez belediyesi öncülüğünde Dersim Katı Atık Birliği (DER-KAB) tarafından yapımı planlanan katı atık bertaraf tesisin yapılmaması için çevre mücadelesi yürüten Kırmızıdağ Çevre ve Yaşam Platformu, Kırmancki köy isimlerinin yazılı döviz ve pankartları taşıyarak Dersim Belediyesi'ne doğru yürüyüşe geçti.

Katı Atık projesinin hayata geçirilmesi halinde Erzincan'ın İliç ilçesinde yaşanan felaketin bölgelerinde yaşanacağını dile getire köylüler ve vatandaşlar, proje iptal edilene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

Platformun çağrısıyla, bir araya gelen çok sayıda bölge sakini ve yurttaş, "Doğayı Yok Edersen, Sen de Yok Olursun, Doğama Dokunma, Kırmızı Dağ'ı 2. İliç Yaptırmayacağız!" pankartıyla belediye binası önüne kadar alkış ve sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdi.

a27cac5e-49df-436d-9ac0-3d179cdaf1c8.jpg

"STK VE SİYASİ PARTİLER BİZİ YALNIZ BIRAKTI"

Burada platform adına açıklama yapan Avukat Özgür Ulaş Kaplan, "Bu projenin yapılacağı alana ilişkin yöre insanı uzun bir süredir itirazlarda bulunuyor. Yapılacağı alanda 55 bin ağaç kesilecek. Mahkeme bilirkişi raporlarıyla tespit edilen rakam 54 bin 900 ağacın yollar hariç kesileceği yönünde. Bu mücadeleye Dersim'deki sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, kurum ve kuruluşlar destek olmadılar. Bizleri yalnız bıraktılar. Bu mücadele sadece orada yaşayan köylülerin mücadelesi değil. Bunu defalarca dile getirdik. Bunları dile getirirken de bilimsel temellere, bilirkişiler tarafından hazırlanan raporları ortaya koyduk. Dersim halkının bu mücadeleye destek olması gerekiyor çünkü bu sorun tüm Dersim'i ilgilendiren bir sorundur" dedi.

506daed8-807b-468b-8824-08adbc96ea18.jpg

"MAÇOĞLU, USULSÜZ İŞLEMLERLE PROJEYİ GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYOR"

Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu'nun ihaleyi alan şirketin sahayı ziyareti sırasında yöre halkının demokratik tepkilerine karşı jandarmadan yardım talep ettiğini ifade eden Avukat Kaplan, "21 Şubat tarihinde Maçoğlu, Orman Genel Müdürlüğü'ne ağaçların kesilmesi için yazı yazmış. Bu yazıyı inceledik. Kendisi burada dahi değil. Aylardır burada olmayan, bir ay sonra belediye başkanlık görevi bitecek bir insanın bu meselede taraf olması bir yana bu yazının ne şekilde yazıldığı da belli değil. Kendisini o tarihlerde İstanbul'da olduğu ortada olan bir gerçek. Usulsüz işlemlerle bu projeyi gerçekleştirmek istiyorlar. Bu kadar ısrarı da biz anlamış değiliz. Bir ay sonra görevi bitecek belediye başkanının bu kadar ısrar etmesi farklı amaçlar, planlar, ilişkiler mi söz konusu sorusunu aklımıza getiriyor" diye konuştu.

8e02401e-698c-4f1a-a26c-2a5efcebc2af.jpg

"BU PROJE FARKLI BİR ALANDA YAPILMALIDIR"

Henüz projeden vazgeçilebileceğine değinen Avukat Özgür Ulaş Kaplan, "Henüz ormandan kesin izin kararı alınmış değil. Aktarılan bir fon söz konusu değil. Şirkete ödenmiş bir para yok. Bu aşamada projeden vazgeçilmesi halinde herhangi bir tazmin yükümlülüğü de bulunmamaktadır. Bu projeden her an vazgeçilebilir, doğa katledilmeyebilir, farklı bir alanda yapılabilir" şeklinde konuştu.

Bundan sonraki süreçte yaşanabilecek olumsuzlukları dile getiren Avukat Kaplan, "Belediyenin talebi üzerine bölgeye şirketi korumak için asker gelirse, halkla kolluk karşı karşıya gelirse, insanlar zarar görürse bunun sorumluluğu yerel yönetimin, belediye başkanının, bu projeyi doğrudan ya da dolaylı olarak savunanların üzerinde olacaktır. Buradan orman işletmeye ve ilgili idari kurumlara sesleniyoruz. Biz demokratik tepkilerimizi, yasal haklarımızı kullanmaya devam edeceğiz. Herkesten yanımızda olarak bu mücadeleye destek olmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Uzun zamandır köylerinde yapılmak istenen katı atık projesine karşı protesto eylemleri gerçekleştiren Sütlüce (Tülik) köylüleri, yaşam alanlarını sonuna kadar koruyacaklarını ifade ediyor.

Haskar Oduncu, "Yapılmasını istemiyoruz. Her şeyi elimizden aldılar ne kaldı. Buraları da vermeyeceğiz. Ziyaretlerimiz var, her şeyimiz var o yüzden vermeyeceğiz" dedi.

Süleyman Yüksel, "Burada şehitlerimiz var. Babamız burada öldü, allahınızı severseniz yapmayın. Maçoğlu geldi dedi ki bu tesisi yapacağım. Tarla ekmemize, bostan ekmemize izin vermiyor. Mülkiyetimizi kullanamıyoruz. O Yüzden toplandık insanlarımızla proteste ediyoruz" ifadesini kullandı.

Zülfikar Güçlü, "O kadar çıplak alan varken gelip ormanlık alanın içinde bu çöp tesisini yapıyorlar. Bu olmaz, biz bunun arkasında duracağız ne olursa olsun izin vermeyeceğiz" ifadesine yer verdi.

ALİ HAYDAR GÖZLÜ

da46c569-32b2-4dbb-abc0-d78c7b62f5b4.jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim