• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • Tunceli 17 °C

YAŞLILAR HAFTASI NEVRUZ KUTLAMALARI

Fikri TAŞ


   18 -24 Mart tarihleri arası Yaşlılar haftasıdır. Bu hafta ilk olarak, 18-24 Mart 1919 yılında, ülkemizde, Saygı Haftası olarak kutlanmaya başlanmıştır.
    İnsanlar, ömürleri uzadıkça, günü zamanı geldiğinde, doğanın gereği bütün canlılarda, olduğu gibi yaşlanacaktır. Yaşlıların, yaşlılıkta, daha iyi ve sağlıklı bir yaşamı sürdürebilmeleri için, farklılıklar yaratacak yaşam, tarzını yaşamaları, sürdürmeleri, gerekmektedir.
   Dünyada, eğitim ve gelir düzeyinin artması beslenme alışkanlıklarının, değişmesi, hastalıkların, özellikle, sağlın hastalıkların, kontrol altına alınması, tedavi edilmesi, yaşam süresinin, artmasını sağlamıştır.
  Yaşlılık nüfusu, sağlıklı yaşam, sonucu artmaktadır. Sağlıklı yaşamda, hastalıklardan korunmak, sağlığın iyileştirilmesi için yeterli ve dengeli beslenmenin yanında, egzersizin de, önemli payı vardır. O nedenle yaşlılar,  dikkat edecekleri dengeli beslenmenin yanında, egzersize de önem vermelidirler. İhmal etmemelidirler. Yürüyüş, bu egzersizlerde öne çıkan önemli egzersizdir.
   Yaşlılar Haftası, huzur evlerinde, okullarda, çeşitli kurumlarda, sağlık durumlarına uygun, özel etkinliklerle kutlanmaktadır.
  Yaşlılar Haftasında, yaşlıların yanında olup, ihtiyaçları olan sevgi ve saygıyı göstermek, onlara, bir gül sunmak, onları yaşama, daha çok bağlayacaktır. Sevindirecektir. Nasılsa, ömrü uzayan herkes, bir gün gelecek, o süreci, o yaşamı yaşayacaktır. Tadacaktır. Bekleyecektir. Sırası ile.
  Yaşlılar, ne yazık ki, günümüzdeki gençlikten, umdukları, saygıyı ve sevgiyi yeterince görememektedirler. Toplu taşıt araçlarında, yaşlılar ayakta yolculuk yaparken, gençler, ellerinde cep telefonları koltuklarda otururlar. Başka mekânlarda, sıralarını, ayakta bekleyen yaşlılara, vermezler. Uygar ülkelerde, yaşlıların ne kadar çok saygı ve sevgi gördüklerini, oralarda yaşamadığımız için bilemeyiz.
    Yaşlı biri olarak yaşlılara, sağlıklı bir yaşam, sağlıklı bir  ömür diliyorum.
   +      +    +
  NEVRUZ KUTLAMALARI
    Her yıl 21 Mart Günü büyük bir coşkuyla kutlanan NEVRUZ BAYRAMI, bu yılda, Seyit Rıza Parkında, Atatürk Mahallesi, Turizm Müdürlüğü bahçesinde, Valilik Makamı, tarafından, ateşler, yakılarak, demirler, dövülerek, büyük bir katılım ve coşkuyla kutlandı. Her yıl NEVRUZ Bayramı, bütün illerde, valilikler tarafından düzenlen, EGENAKONDAN çıkışın, simgesi, demirler, dövülerek, coşkuyla kutlanmaktadır.
    Nevruz kutlamalarının en büyüğü, her yıl beklendiği gibi, bu yılda, Diyarbakır’da, Yüz Binlerin, katıldığı büyük bir coşkuyla, kutlandı. DEM Partisinin düzenlediği kutlamada, Kürt sorununun, çözümü için ünlü isim, Leyla ZANA, Dem Partisi, Genel Başkanları tarafından, BARIŞ çağrıları yapıldı.
    21 Mart Nevruz Günü, Bayram, kutlamaları, Uluslar arası, kutlanan bir gündür. Bir bayramdır. Birleşmiş Milletler,2010 tarihinde aldığı bir kararla,21 Mart gününü, ULUSLAR ARASI NEVRUZ GÜNÜ ilan etmiştir.
   Nevruz, geleneği oldukça eskidir. Tarihidir. 15 000 yıl önce, insanlığın yerleşik yaşama geçiş tarihinden itibaren başlayan bir gelenektir.
   Bu bayram, Nevruz Bayramı, İran da, 5 gün resmi tatil yapılarak, büyük bir coşkuyla, Hıristiyanların, Noel kutlamalarına benzer kutlamalarla, kutlanır. En büyük kutlamalar, İranda, İran Halkı tarafından kutlanır.
   İran da, KAWA efsanesine inanılarak Nevruz kutlamaları yapılır. Zalim bir krala karşı halkı örgütleyerek isyan çıkaran, kralı tahtan indirerek öldüren, kawanın özgürlük bayramıdır.
  Kürtlerde, İranlılar gibi Nevruz Bayramını, büyük bir bayramı olarak kava efsanesine inanarak, özgürlüklerin, Baharın, gelişinin, bayramı olarak kutlarlar. Bayramı, PİROZ BE, yeni gün anlamında dile getirirler. Nevruz Bayramını, yerleşim yerlerinin dışında açık alanlarda, ateşler yakarak, ateşlerin etrafında, oyunlar, oynayarak, ateşlerin üstünden atlayarak, büyük bir coşkuyla kutlarlar.
   Orta Asya Ülkeleri, Kırgızistan, Türkistan, Kazakistan ülkelerinde Nevruz Bayramı, ERGENOKANDAN, dağları delerek, çıkışının, özgürlük, günü, bayramı olarak coşkuyla kutlarlar,
   PİROZ BE
  +    +   +
  DÜNYA SU GÜNÜ
    Bütün canlıların, yaşaması için, nefes aldığımız, havadan sonra en temel maddedir. İhtiyaçtır.
   Dünyada giderek büyüyen temiz su sorununa, dikkat çekmek için içilebilir, su kaynaklarının korunması ve artırılmasını, teşvik etmek amacı ile 22 Mart günü DÜNYA SU GÜNÜ olarak kutlanır.
   Birleşmiş Milletler,1992 yılında düzenlediği Çevre Kalkınma Konferansında, 22 Mart gününün, DÜNYA SU GÜNÜ olarak kutlanmasına karar vermiştir.
  Birleşmiş Milletler,2010 yılında aldığı bir kararla da, içmek ve temizlenmek için kullanılan temiz ve güvenilir suyun, bir insan hakkı olduğunu kabul etmiştir.
   Yağış az alan, su kaynakları yeterince olmayan Afrika ülkeleri ve benzeri çölü olan ülkelerde, su en çok aranan yeterince bulunamayan temel ihtiyaç maddesidir.
   Basında yer alan görüntülerde, temiz içilebilir Suya yeterince erişemeyen 3 milyara yakın insan varmış.
    Bize insan olarak düşen görev, su kaynaklarını, ihtiyaçlarımız kadar kullanmak, suyun, boşa akıp gitmesine izin vermemektir.
   Su, nefes aldığımız hava gibi yaşamın can damarıdır. Can suyudur. Onu koruyup kollayalım.

 
   

 
  


  
   

Bu yazı toplam 1678 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim