• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • Tunceli 17 °C

Deprem sonrası Balyan’da yaşananları belgesele taşıdı: Barınma haktır

Deprem sonrası Balyan’da yaşananları belgesele taşıdı: Barınma haktır
Depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen acılı halkın sorunları hala devam ediyor. Bu sorunlardan biri de barınma. Gazeteci Cihan Berk’in de bu soruna dikkat çektiği “Barınma Haktır” belgeselinde de yaşanan çaresizliği görmek mümkün. 

Depremlerin yaraları bir yıldır sarılamadı. Depremin en çok etkilediği kentlerin başında gelen Adıyaman’ın bin 700 nüfuslu Balyan (Yaylakonak) Beldesi’nde, Maraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde 108 kişi yaşamını yitirdi, 2 mahalle ve 4 köyü bulunan beldede 280 yapıdan 260’ı deprem sırasında yıkıldı. Depremde en çok etkilenen mahalle Karaçalı Mahallesi oldu. 79 haneden 75’inin yıkıldığı mahallede 42 kişi, Merkez Mahallesi’nde ise 7 kişi yaşamını yitirdi.

Depremlerin ardından 11 ilde barınma en önemli sorunlardan biri. Yaşamın en önemli haklarından olan barınma sorununun, gerek yerelde gerekse ulusal ölçekte sorumlu kurumların atacağı adımlarla çözüme kavuşturulması bekleniyor. Adıyaman’a bağlı Balyan (Yaylakonak) beldesinde deprem sonrası 10 ev dışında, tüm evler yıkıldı.

Gazeteci Cihan Berk, “Barınma Haktır” başlıklı hazırladığı belgeselde, barınma sorunu yaşayan Kürt Alevi yerleşimi olan Adıyaman’ın Balyan (Yaylakonak) beldesinde deprem sonrası yaşanan hak ihlallerine odaklanıyor. Sivil Düşün desteği ile çekilen 40 dakikalık belgeselde konteynırlarda çamur içinde barınma sorununu çözmeye çalışanların yanı sıra hala çadırda yaşaman zorunda kalanların yaşadıkları aktarıldı. 

Konteynır bulamayan ailelerin kendilerine yaptıkları derme çatma çadırlarda bu yılı da geçirdiğini söyleyen Gazeteci Cihan Berk, 108 kişinin yaşamını yitirdiği köyde yasını dahi tamamlayamamış halkın yaşadığı barınma sorununun ivedilikle çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Belgeselde ağıt yakan kadınlar, barınma sorunu ile boğuşan çoğunlukla yaşlılar göze çarpıyor. Röportajlarda belde belediye başkanı, muhtarlar, alevi kurum temsilcileri de yetkililere depremin ardından ortaya çıkan barınma sorunun çözülmesi için çağrıda bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim