• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • Tunceli 21 °C

ANNELER GÜNÜ

Fikri TAŞ


   O, gün, yaşadığım, her 8 Mart günü, 27 yıl önce kaybettiğim, annemle, buluşurum. Onun, bir ömür, karşılıklı, bakıştığımız, yüzünü görürüm. O bana gülümser. Ben ona gülümserim. Sarmaş dolaş oluruz. Bir birimizi, hiç unutmayız. Onun, o büyük sevgisini, yokluğunda bile, hep hissederim. Ona özlem duyarım.
   8 Mart, Dünya kadınlar günüdür. Annelerin, emekçi kadınların günüdür.2909 yılında Amerika, da bir fabrikada çıkan yangında 150 kadın hayatını kaybeder. Bu olayı protesto eden kadınların direnişi sonucunda, Amerika Birleşik Devletleri,28 Şubat 2909 gününü, Dünya kadınlar, Günü olarak ilan eder. Bizde, Türkiye’de, 1921 tarihinde kutlanmaya, başlanır. Çeşitli ülkelerde, farklı tarihlerde kutlanır. Birleşmiş Milletler,1977 tarihinde aldığı kararla, üye ülkelerin, kendi geleneklerine, tarihlerine, uygun gördükleri bir günü, Dünya kadınlar günü olarak kutlayabileceklerini ilan eder. Ülkemizde de 8 Mart günü Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlanır.80, askeri darbesi sonrası, bu anlamlı, bütün dünyanın, kutladığı günün,4 yıl, kutlanması yasaklanır. Sonrasında tekrar kutlanmaya başlanır. Zaman, zaman, o günle ilgili etkinlikler, yürüyüşler, mekân ve o günün, koşullarında, ortamında, yasaklansa da kutlamalar, her yıl sürekli yapılmaktadır.
    Sayın Valimiz, toplum, için insanlık için çok önemli, anlamı bir gün, olan Dünya Kadınlar Gününü, Yer altı Çarşısı üzerinde, kadınlara, kızlara,  güller, dağıtarak, balonlar uçurtarak, ikramlarda bulunarak,  kutladılar. Bütün ülkede, bütün dünyada, Dünya Kadınlar Günü, büyük bir içtenlikle, coşkuyla kutlanmaktadır. Kadının eşit haklara sahip olduğu, hayatın her alanında yaşamı, erkeklerle eşit bir şekilde paylaştığı,  Uygar ülkelerde, kutlamalar, daha saygın, daha büyük bir anlamda katlanmaktadır. Ne yazık ki bazı inançlarda, kadını meta mal olarak gören, insan olarak, ana, olarak görmeyen, Afganistan, Arabistan, İran gibi ülkelerde, kadınlar günü kutlanmamaktadır.
   ,Cumhuriyetle yönetilen, laik, hukuk devletimizde, ülkemizde kadın hakları,  ne yazık ki onlara, yakışır, ölçüde korunmamaktadır. Hemen her gün yaşanan kadın cinayetleri, kadın haklarına karşı, kadını mal, meta gören Afganistan benzeri, yapılanmaların, giderek toplumda, taban edinmesi, yer bulması, yayılması, kadın haklarında büyük kayıplara, kırılmalara, eşitsizliklere, yol açmaktadır. Bütün bunların sonucu, işiz kadınların oranı, erkeklerin iki katı kadardır. Hâlbuki onların sosyal Hayatta, iş hayatında olmaları, ülkemizin, büyük kazanımlarına, yol açacaktır. Ülkemizin, aydınlık ışığı olacaklardır. Köy okullarının kapatılması, kız çocuklarını, okula göndermemenin, bahanesi, gerekçesi olmuştur. Bu aydınlatıcı, ışığın, artmasını, yayılmasını, engellemiştir.
   Kadınlar, anadır. Doğurandır. Büyütendir. Eğitendir. İnsani değerleri, insanlığa, kazandıranlardır. Sevginin, şefkatin, temsilcileridir. Hayatın her alanına renk katan, yaşanır, kılanlardır. Onlar, güzelliğin, sevginin, analık kimliğinin, temsilcileridir.
   Onlar, cennetin ayakları altında olanlardır.
   Onlar, annelerimizdir. Onlar, çok sevdiklerimizdir.
   Onların gününde, onları, çok çok, sevdiğimizi, haykırıyoruz.
   Kutlu olsun.

Bu yazı toplam 2195 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim