• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 23 °C
  • Tunceli 29 °C

HÜSEYİN GÜNTAŞ KÜTÜPHANESİNİN AÇILIŞINDA

Fikri TAŞ

     Rahmetli Hüseyin GÜNTAŞ, kapı komşumuzdu. Çocukları, çocuklarımızla aynı sokakta oyun oynadılar. Çocukları, öğretmenlik yaptığım okulda okudular. Yakın komşumuzdu. 
    Çocukları babaları gibi, başarılı iş adamı oldular. Kazım GÜNTAŞ ülke çapında ünlü Tuncelili bir iş adamı olurken, Erdal GÜNTAŞ, memleketinde kalarak iş adamlığını sürdürdü. 
   Anneleri, ELİF GÜNTAŞ adına bir okul inşa edip, dayayıp döşeyerek, Eğitimin, Milli Eğitim Müdürlüğünün hizmetine koydular. Babalarının adına da, ihtiyaç duyulan bir kütüphane, konferans, salonu inşa ederek, aynı şekilde dayayıp döşeyerek Tunceli Halkının, Milli Eğitiminin, hizmetine sundular. Kütüphane,335 kişilik konferans salonu,50 Bin kitap kapasiteli kütüphane, Bayanlar için düzenlenmiş, bir salon, sessiz okuma salonu, örgenciler için düzenlenmiş, çalışma, okuma yerleri, 
    Hizmete koyulmuş, beklenen, bu ünlü, eserin açılışı yapılacaktı. Açılışa, ünlü isimler, makamlar, gelmişlerdi. Tunceli’nin yakından tanıdığı, komşu il, Bingöllü olduğundan, hemşerimiz sayılan, Tunceli’nin ,sorunlarının,çözümünde payı, olmuş. Tunceliler, tarafından yakından tanınan, sevilen, Cumhurbaşkanı, yardımcısı, Sayın, Cevdet YILMAZ, gelmişti. Şehir içinde yollar, caddeler, araç trafiğine,  kapatılmıştı. 
    ŞAROĞLU Otelinde, bir tanışma, varsa sorunları, paylaşma, toplantı düzenlenmişti. Toplantıya, ilin AKİL insanları, iş adamları çağrılmıştı, Bizi de davet etmişlerdi. Salon özenle hazırlanmıştı. Salonda, Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Sayın Valimiz, Belediye temsilcisi, Emniyet Müdürü, İş adamlarımızdan, Kütüphaneyi kuran Kazım GÜNTAŞ, Erdal GÜNTAŞ, Ali BÜYÜKDAĞ, Hüseyin CENGİZ, Munzur Suyun Genel Müdürü Serdar YÜCEL, AKİL davetliler. Yerlerini almışlardı. 

    Toplantının açılışını, Sayın Valimiz yaptılar. Sayın Cumhurbaşkanı, Yardımcısı, Tunceli Halkının yakından tanıdığı, hemşerisi sayılacak kadar, ön yargısız, yakın bir dostuydu. Bakan, olduğu dönemlerde, olmadığı dönemlerde, Tunceli’nin, bütün sorunları ile yakın ilgilenmişti. Belkide ili Bingöl’den çok Tunceli’yi ziyaret etmişlerdi. Ben o dönemlerde, aktif bir gazeteci olarak bunun tanığıydım. 
   Sayın Valimiz, Tunceli Halkının duygularına, tercüman olmuşlardı. Çok güzel bir konuşmayla,.Söylemek istediklerimizi dile getirmişlerdi. 
   Davetlilere, söz verilmişti. Cem Evi, Alevi Dedeleri, söz almışlardı. Ortaklaşa Aleviliğin, Cem Evlerinin, Devlet, tarafından, Kültür Bakanlığına değil, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlanarak, yasal bir statüye kavuşturulmasını, Giderlerinin devlet tarafından karşılanmasını talep ettiler. 
    Üniversitemizin Sayın Rektörü söz, alarak, Üniversiteyle ilgili açıklamalıda bulundu. Alevi Bektaşi Kültür Merkezi, enstitüsünün kurulu olduğunu , ‘iş adamlarımızın da, katılacağı, destekleyecekleri bir vakıf kurmak istediklerini ifade ettiler. 
   Sanayi Ticaret Odası Başkanı ile Esnaf Sanatkârlar Başkanları da birer konuşma yaparak, Tunceli’nin, ortak sorunlarını, esnafın sorunlarını, dile getirdiler. 
    Munzur Suyun, Genel Müdürü, söz alarak, Munzur Suyunun, ülke içinde ülke dışında dağıtım yerleri ilgili bilgi verdiler. Tunceli Ovacık kara yolunun dar olduğunu, uzun araçların, tırların, rahatça gidip gelemediklerini ifade ederek, Sayın Cumhurbaşkanı, Başkan Yardımcısından, yolun genişletilmesi için yardımlarını, istediler.  
   Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı, söz alarak, Munzur Suyunun, yapılan analizlerde, birinci derecede kaliteli bir su olduğunu ifade ettiler. 
   Davetlilerin, konuşmaları bitince, Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı,. Sayın Cumhurbaşkanının, Tunceli Halkına selamlarını ileterek, tuttuğu notlardan cevaplandırmalarda bulundu. Önemli, açıklaması, insanların, kimliklerini, inançlarını, anadillerini özgürce yaşamalarını istediklerini, doğu Batı farkı gözetmeden,  bakmadan, hizmet götürdüklerini, götüreceklerini, ifade ettiler. 
    Deprem riskine karşı, Sayın Valimizin, aldığı tedbirlerin, önemli olduğunu ifade ettiler. 
   Cem Evlerinin, yasal statüye, kavuşmasının zamanla gerçekleşebileceğini, bütün farklılıklarımızla bir araya gelip birleşmenin önemini vurguladılar. Hizmete odaklanacaklarını ifade ettiler. 
   Kütüphanenin açılış saati gelmişti. Açılış yerine, gitmek için yola koyulduk. Yollar trafiğe kapatıldığından, yaya yürüyerek kütüphanenin önüne gittik. Balonlarla süslü kütüphanenin önü, mahşeri bir kalabalıktı. Adeta Tunceli Halkı oradaydı. Beklenen misafir,  beraberindekilerle birlikte kütüphanenin önüne geldiler.Büyük bir coşkuyla,davul zurna eşliğinde folklor oyunları oynayan ekiple, karşılandılar.İlimizin renklerinden UZUN MEHMET,,Sayın Cumhurbaşkanı yardımcısının, boynuna renkli süslü bir puşu,atkı sardı. 
   Açılışta, Kütüphaneyi kuran, Kazım Güntaş, konuştu. Babasının hayatını kısaca anlattı. Anısını, yaşatmak için doğup büyüdükleri şehre bir kütüphane kurduklarını, bununla mutlu olduklarını ifade ettiler. 
   Sayın Cumhurbaşkanı, Yardımcısı, misafirlere, Zazaca, Kürtçe, hoş geldiniz diyerek yaptığı konuşmasında, Kütüphanenin önemini vurguladılar. Kütüphanenin, kitap okumanın, doğru bir adres olduğunu,kütüphanesinde, seçeceği kitapları, buraya göndereceklerini ifade ettiler. 
    Girişte hazırlanan kurdele, hayırlı olsun dilekleriyle, ortaklaşa kesilerek, açılış yapıldı.   

 

   
     

 
 

     

 

Bu yazı toplam 1874 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim