• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • Tunceli 16 °C

ÖNCELİĞİM HEP DERSİMLİ GENÇLER VE ÇOCUKLARDI

KENAN KANDİL

Dersimspor'un eski teknik direktörlerinden Sabri Kavala, "Benim önceliğim hep Dersimli gençler ve çocuklar olmuştu. Takımın kurtuluşunu ve geleceğini Dersimli çocuklarda ve gençlerde görmüştüm" dedi.

Öncelikle kendinizden bahsederek başlayalım

Aslen Eskişehirliyim.1957 doğumluyum 1969'da Eskişehir Futbol Okulunda 2 yıl eğitim gördükten sonra Eskişehir amatör takımları Derespor, Fatihspor, Eskişehir Demirspor, Ataspor ve 1984 yılında Alanyaspor ile 3.ligde oynadım.

1985 yılında Antalya’da,  C 1987 Almanya Köln Hennef spor Okulu, B 1992 İstanbul Teknik direktör  kurslarını bitirdim. 2.5 yıl Alanyaspor'da oynadıktan sonra Nazillispor, Milasspor, Karamanspor, Sandıklıspor, Eskişehir Şekerspor olmak üzere doğuda Tatvanspor,  Ağrıspor, Tuncelispor, Ercişspor, Kızıltepespor, Erganispor, Silvanspor, Şırnakspor ve 16 yıl Aydın amatör takımlarından Bozdoğanspor Aydın Belediyespor, Didim Belediyespor Sökespor ve Kurtuluş takımlarını, BAL Liginde ise Dersimspor, Suruçspor, Turhalspor takımlarını çalıştırdım.

Didim Amatör takımlarında Yeni Hisarspor ve Altınkumspor'da sportif görevler yaptım.  Ocak ayında Aydın futboluna hizmetimden dolayı adıma Antrenör Kursu C ve plaketle ödüllendirildim.

Dersim süreciniz ne zaman başladı, anlatır mısınız?

Tuncelispor’a ilk 1989 yılı 2'nci yarı 3. Ligde iken gittim. Rahmetli Başkan Hüseyin Söylemez zamanıydı, daha sonra yanılmıyorsam 1995'lerde, ardında da Bal Liginde 2010 yılında gittim.

Tuncelispor mu yoksa Dersimspor mu ?

Öncesi Tuncelispor’du, Tuncelispor takımını çalıştırdım,  sonrasında Dersim adıyla mücadele eden Dersimspor takımını çalıştırdım.

Tuncelispor sürecinde alt yapı var mıydı, bu yönde bir çalışma yapıldı mı?

Kağıt üzerinde bir amatör ligin olduğu yerde alt yapı olur muydu? 1989'da Tuncelispor’dan ayrıldığımda Tunceli amatör lig bile kağıt üzerinde gösterildiği dönemde bile civar illerin amatör takımlarında Dersimli çocuk ve gençleri bularak öncelik veriyordum.

Ama tüm bu eksilere rağmen kurulan kadrolar ağırlıklı olarak Dersimli çocuklar olurdu, dışardan ihtiyaca göre transferler az yapılırdı. Genelde Elazığ Amatör Liglerinde oynayan Dersimli çocuklar ile yetenekli bulduğumuz Diyarbakır Amatör ligindeki çocuklar olurdu takımda.

Ama benim önceliğim hep Dersimli gençler ve çocuklar olmuştu ve takımın kurtuluşunu ve geleceğini Dersimli çocuklarda ve gençlerde görmüştüm.

Dönemimde Dersimli gençlere ve çocuklara çok şans verdim ve yeteneklilere sahip çıktım.

Sizin Tuncelispor’u çalıştırdığınız dönemde amatör takım sayısı kaçtı o dönemlerde ?

Kağıt üzerinde sözde bir Amatör Lig vardı Tunceli’de.

Amatör Lig yok muydu diyorsunuz ?

Amatör Lig yoktu ki, varmış gibi gösteriliyordu.

7 ilçeli Dersim’de futbol adına amatör takım olmaması alt yapıyı da zorlaştırmıyor mu ?

Maddi durumlardan kaynaklı oynanmaması ve olmaması...

İlçelerdeki ekonomik durumlar eskiden daha kötüydü Kenan,  şimdilerde yeni yeni biraz farklılıklar oluşmaya başladı ve lig oynanıyor..10 seneden beri...

Bal Liginin olmasıyla birlikte önemin de biraz hava ve hareket getirdi.  Ovacık bile tesis ve takım kurma, Pertek ve Hozat aynı, biraz daha futbolu düşünmeye başladılar.

Dersim’de spora yatırım yapılmaması bir eksik değil miydi ? DSİ, YSE ve KARA YOLLARI vb. kurumlar buna belediyelerde eklenerek yapılmaz mıydı ?

Kısa adı ASKF olan Amatör Kulüpler federasyonu bile yeni bir oluşumdur. Yeni başkan eski hakem kardeşimiz o da teşvik etmesi sonucunda bazı imkanları sağlamasıyla oluşum oldu.

Tuncelispor 3.ligde iken Tuncelispor’lu futbolcular belediye dahil olmak üzere bazı kurumlara işe başladılar ve oradan emekli olanlar var, az da olsa çalışanlar vardı.

Anlatımlarınıza göre 1989'da BAL Ligi yoktu?

Yoktu, 3.lig, daha sonra bir ara 4.ligde oldu BAL LİGİ gibi ama oda fazla sürmedi.

1989'da Tunceli'den ayrıldığınızda Tuncelispor 3. Ligde olarak mı bıraktınız?

Evet, 3.lig de devam etti ben Sandıklıspor’a geldim sene sonuç

Dersimspor sürecine nasıl geldiniz?

Eski futbolcularımın tavsiyeleri ile ve doğu ve güney doğudaki takımları tanıma avantajı ve geçmişte oradaki hizmetim de göz önüne alınarak tabii ki...

Sizin olduğunuz o  dönemde Dersimspor süreci nasıl geçti ?

İlk yarı 9 maçta 7 galibiyet. 2 mağlubiyetle bitirdik. Erzurum Belediyespor’a Dersim'de ilk mağlubiyetini biz verdik, 4 – 3 gibi bir skorla ama onlar şampiyon oldu Dersimspor Ligi 2'nci bitirdi..

2 maç yenilgiyi deplasmanlarda aldık. Erzincanspor ve Iğdırspor müsabakalarında oldu, içerde hiç yenilmedik.

Masa başı ayak oyunları gibi faktörlerle Dersimspor’un şampiyonluğu engellendi mi ?

Maalesef masa başı olmazmı? Tunceli sahipsiz memleket, ya milletvekilleri bence yukarda yetersiz kalıyorlar, rahmetli Kamer Genç çok da aktif olmasına rağmen destek görmedi ki!

Dersimspor geliri olmayan bir kulüp, bundan sonra nasıl bir yol belirlenmeli?

Bence önce kalıcı gelirler getirecek kulüp adına işletilecek yerler oluşturulmalı ve tesis ile alt yapı diyoruz ama özellikle alt yapı da yeterli bilgili tecrübeli ve deneyimli hoca olmalı, kulüp ilçe ve civar il ve ilçeleri de ele alıp, tesiste yetiştirici konumuna geçmeli görüyorsunuz ALTINORDU’yu. Kendileri bunu  tam okul olarak yapıyor, hem kendini geliştiriyor hem de kazanıyor.

Her işin başında yaş değil tecrübe ve deneyim bilgi önemli. Çok para ile çok şey olacak diye bir şey yok. Az para ile bile başarılı olursun kullanmasını ve yaptığını işin konumunu düşünerek. Dersimspor kalıcı gelir getirecek yerler oluşturmalıdır.

Geçmiş deneyimlerinizle birlikte yeniden Dersimspor teknik direktörü olursanız nereden başlamak istersiniz ?

Yönetim düşüncesi önemli kulüplerin sahibi onlar, Bal Liginde biraz daha ileri düşünerek yetenekli gençlerle ve bir iki tecrübelilerle yola çıkar ama alt ta akademik liglere katılacak alt yapı oluşturulmasını  önerir ve ön ayak olurum, ve scout ekibi ile doğudaki liglerin alt yapılarında keşif yaparak futbolcu taramasını yapmalarını isterim..

Tesisi de en kısa zamanda oluşturmalarını isterim.

Tesisler  olmadan olmaz mı? Tesisi şart mı?

Evet, çünkü orası yalnız A takım için kullanılmayacak alt yapıda oluşumu ile orada yapılanma oluşur. Ben 2007'de Aydın Belediyespor takımında tesis önümde tüm alt yapı ya dışardan gelenler tesiste ikamet edip okullarına kadar takip ettik. Aydın tarihinde yıldız B gençler yıldız A gençler takımı Türkiye şampiyonluğu yaşadık ve bir çok futbolcu dışarı verildi.

Dersimde alt yapı olmadan futbolda Munzur 62 spor, basketbolda Dersim Akademi spor, Karate ve KİCK BOKS da tesis olmadan yaratıcı bir şekilde çalışarak bunu gösteriyorlar Dersimspor bu kulüplerin yaptıklarını yapamaz mı ?

Dersimde yalnız futbol yok tabi ki geçmişte de birçok spor dalında özellikle bireysel dallarda başarılı sporcular çok çıktı ki olanakları az da olsa, ama futbol farklı bir spor çok daha çalışılıp eğitilmesi ve masrafı olan spor o yüzden senin yazdığın spor dallarının konumu değişiyor. Onların müsabaka süreleri de az, futbol gibi uzun vadeli çalışma süreleri müsabaka süreleri az, dünyada futbol artık daha da farklı oluşuyor.  1987'de Köln'deki kurs içinde hocamız bize futbol daha güç ve dayanıklılığı gerektirecek bir dala dönüşecek, seçeceğiniz futbol ona göre seçip ona göre eğiteceksiniz dedi. Futbolda tekrar çok önemlidir o zaman bu tekrarları çalışarak geliştirip ortaya çıkarabilirsin o yüzden bireysel sporcuların başarıları bireysel bazı yeteneklerini de koyarak oluyor, futbol öyle değil.

Hocam siz Dersimspor'u uzaktan takip eden biri olarak alakalısınız, Dersimspor uzaktan artı ve eksi olarak nasıl yönetiliyor, bir diğer deyişle yönetiliyor mu ?

Yönetimler çok imkanları olmayan ve futbolun içinden gelenlerin birleşimi ile oluşmuyor o yüzden tesadüf bir ara başarı oluyor ama orada birçok eski futbolcu var onlarında değerlendirilmesi şart. Çünkü yönetimin yaptığı iş onların bir zamanlar onurla taşıdıkları formaları olan takımları memleketleri o yüzden iş ehline teslim edilecek ama onlara imkanlar sunulacak ki yönetim ve kulüpte başarı artsın.

30 yıl öncesi Tuncelispor süreci ile 12 yıl öncesi Dersimspor'da çalıştınız ve halen kopmadınız, sizi Dersim'e bağlayan ve etkileyen faktör ne oldu ?

Doğu'da çalıştığım en özel yer çünkü eğitim seviyesi kendi görüşleri ile bana yakınlıkları beni oraya çekiyor ve onları uzaktan da olsa takip ediyorum.

2021 - 2022 sezonunda kolay grupta olmasına rağmen Dersimspor bu gruptan çıkmadı kadro da iyi olmasına rağmen, sizce geçen yıl hatalarındaki başarısızlık neydi ?

Sezon başı yaptılar hatayı ve sürdü hata.. Bölgeyi grubu bilmem ama o bölgelerde oynayacak futbolcu kapasitesi önemli...

Yani hata sezon başında mı yapıldı diyorsunuz ?

Evet, meslektaşlarımın hakkında konuşmam ama maalesef, eski birfutbolcu  idi diye birilerini geminin başına getirirsen üstelik işin başında eğitimi tecrübesi olmayan kişi ile ve de yeterli çalışma yapmazsan sonuca katlanırsın, çünkü başarı sana bakan kişilerce daha fazla oluşur başarısız olunca olmaz. 2010'da yönetimle aynı şeyleri yaşadık. İlk yarı başarı başkanla bile maçı bağlantısı oluştu. Klüplerde başarı haftalık olduğu için farklı oluşur uzun vade başarı sana getirisi fazla olur ama dediğim gibi adama iş değil, iş’e adam bulup oturtup bekleyeceksin..

Dersimspor yeniden göreve davet alırsanız gelmek ister misiniz ?

Niye olmasın inanki bu meslekte hiç bir zaman parayı onlarla konuşmadım ve orada para kazanmadım. İnan ki futbolcuların parasını verdirip ben hep bekledim eski futbolcular orada çok iyi bilirler. Üstelik sigortalarımı bile eksik bırakmışlardı. Doğu'da Kızıltepe, Tunceli, Tatvan, Ağrı da yatırmamıştı 8 sene geç emekli oldum. Yanımda 1'nci lig tecrübeli antrenör kardeşlerim var onlarla seve seve hizmet ederiz. Eşim bile 2010'da orada bir çok dost edindi. Şaşırmış bana burayı farklı demişlerdi oysa hiç de öyle değil dedi.

Vermiş olduğunuz bu röportaj nedeniyle sizlere çok teşekkür ederim.

Ben teşekkür ederim.

Bu yazı toplam 9833 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim