• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • Tunceli 23 °C

Seyit Rıza ve arkadaşları Dersim’de anıldı

Seyit Rıza ve arkadaşları Dersim’de anıldı
Seyit Rıza, oğlu Resik Hüseyin ve Dersim ileri gelenleri, 15 Kasım 1937’de Elazığ (Xarput) Buğday Meydanı'nda idam edilişlerinin 83. Yılında Dersim'de anıldı.

Seyit Rıza, oğlu ve 5 arkadaşı ile birlikte Dersim Katliamı sırasında 15 Kasım 1937'de Elazığ Buğday Meydanı'nda idam edildi. Kürt lider Seyit Rıza idama giderken, “Ben sizin yalan ve hilelerinizle baş edemedim, bu bana dert oldu ama ben de sizin önünüzde eğilmiyorum, bu da size dert olsun” demişti.

Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edilişinin 83. Yıl dönümünde  Dersim'de anma etkinliği gerçekleştirildi.

Dersim'de Emek ve Demokrasi Güçleri Platformu tarafından düzenlenen anmaya HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü , HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, HDP İstanbul Milletvekili  Zeynel Özen, HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu üyesi Nesimi Aday, Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, HDP PM üyeleri ile STK ve meslek odaları temsilcileri katıldı.

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu adına açıklama metnini okuyan HDP Dersim İl Eş Başkanı Nurşat Yeşil, şu ifadeleri kullandı:

“İdamlarının 83. yılında Seyid Rıza ve yol arkadaşlarını saygı ile anıyoruz. 15 Kasım 1937 yılında Elazığ Buğday Meydanında Seyid Rıza, Uşenê Seydi, Fındık Ağa, Aliye Mırzê Sıli, Hesenê İvraime Qıji, Hesen Ağa ve Resık Uşen (Seyid Rıza'nın oğlu) idam edilmişlerdi.Halkımızın "roca şaê – roê reş" dediği bu kara günün üzerinden 83 yıl geçmiş olmasına rağmen, ne yazık ki failler bu kanlı tarihle yüzleşmemiş ve hala etkili bir özür de dilenmemiştir. Dolayısıyla idamlar ve soykırımın, toplumumuz üzerinde yarattığı travma etkisini sürdürmektedir hala.”

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül ise, Seyit Rıza ve arkadaşlarının haksız ve hukuksuz bir şekilde yargılanarak idam edildiğini söyledi.

Bülbül, “Seyit Rıza ve dava arkadaşları mahkeme hukuksuz bir şekilde yargılandı. Hiçbir hukuk olmadan Seyit Rıza ve arkadaşları yargılandı, bu bir katliamdır ve cinayettir. Hakkaniyet yok, hukuk yok, adalet yok. Bu bir katliamdır. Bu katliam zihniyeti halen devam ediyor. Qazi Muhammet te Seyit Rıza'dır, Şeyh Sait'te Seyit Rıza'dır. Bunlar hakkaniyet için dilleri için kültürleri için savaştılar, hayatını verdiler” dedi.

Birinci Meclis'te Dersim mebusluğu yapan 1925 yılında idam edilen Hasan Hayri Bey'in torunu Cevdat Konak ise, “Bu olay sadece 83 yıl önce bu kara olay meydana gelmedi, 95 yıl önce Şeyh Sait ve arkadaşları idam dildi. 1925 yılında Dersim mebusu Hasan Hayri Efen'diyi idam etti. Dersim mebusu Hasan Hayri neden idam edildi. Çünkü dedi ki Kürtlerin haklarını inkar etmeyin Alevilerin haklarını inkar etmeyin, Kürtler ve Türkler bu coğrafyada birlikte yaşasınlar ama Kürtlerin hakkını verin dediği için idam edildi” diye konuştu.

Anma etkinliği kapsamında 1937- 38 yıllarında Dersim İsyanı sırasında yaşanan olaylarda hayatını kaybeden binlerce kişi için, olayların başladığı Harçik bölgesinde anma töreni düzenlendi. HDP Milletvekilleri ve Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu hayatını kaybedenlerin anısına Pülümür Çayı'na karanfil bıraktı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim