• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • Tunceli 15 °C

MUNZUR ÖZGÜR VE TEMİZ AKMALIDIR

Elifsu Dilek Sen

Munzur Gözeleri'nden doğarak, Dicle ve Fırat’a karışıp Mezepotamya’ya hayat verdikten sonra,  Basra Körfezi’ne kadar dökülen Munzur'u kirletmek onu tutsak etmektir.Ovacık Belediyesi olarak bu amaçla yapılan çalışmalara Dersim halkı destek vermektedir.

Suyun kirlenmesi demek tüm tabiatın kirlenmesi demektir.Kirlenen sudan kaynaklı
yüksek miktarda dağ keçisi telef olmuştur. Munzur Vadisi havzası Türkiye’nin en önemli havzalarıdan biridir. 1900 aşkın bitki çeşidi bulunmaktadır.

Bern sözleşmesine göre yaban hayatı ve klora çeşitleri koruma altındadır. Avrupa konseylerinin en önemli sözleşmesi Avrupa’nın yaban hayatı ve yaşam ortamlarını koruma sözleşmesidir. Munzur,uluslarası hukuk alanında koruma altındadır. Alabalıklar, temiz su kaynaklarında yaşam bulan bir balık türüdür. Yine şu samurları temiz akarsularda belirleyicisidir.Su samuru bir akarsuda varsa bu su temizdir. Kanalizasyon atıkları doğrudan karışmaya devam ederse ki şunu da göz önünde bulundurmak gerekiyor.Sudan yararlanan sadece sudaki canlılar değildir.Yaban keçisi, vaşak bölgedeki tilki gibi pek çok yaban hayatı canlısı da bu sudan yararlanıyor” şeklinde konuştu.

Ovacık’ta arıtma tesisi olmadığı için Munzur Nehri’ne karışan kanalizasyon sularının önlenmesi için Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül Fazıl Say'ın attığı tweet üzerine kendisiyle görüşmüş ve sonucunda Munzur'un kenarında verilecek ve tüm memleketin yakından takip ettiği konsere imza atmıştır.

894ebbcb-3121-4f17-a71b-0c404b401857.jpg

Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül,  Kanalizasyonumuz var ama arıtma tesisi şarttı” ifadelerini kullandı.Atık su arıtma tesisinin ekoloji ve Alevilerin bir bütün kutsalları açısından önemine değinen Sarıgül, “Çevrenin korunması, kültürel varlıkların korunması kapsamında çalışmalarımızı sürdüreceğiz, kampanyalar gerçekleştireceğiz” demişti.Munzur kenarında, Fazıl Say'ın verdiği konser tarihe geçti.

"Bê destanê xo nê, sêrê xo sanıtene fekê Çhemê Muzıri, ebe feka sımıtene na awa bımbarêke. Çıke, na awa bımbarêke ju mare nê; theyr u thurri re, malê yabani rê, dar u berri bena çê, bena diyağ, yena sımıtene. Ejdadê ma ra nat, na uwa bımbarêke jiara ma wa. Eke bi qıler u qertis xırabo. Coru benu ke bê deste sariya, ver pê bendu bıcerê telef bıkerê. Ma, nae çutır qewul bıkeme...

 (Biz ellerimiz ile değil direk başımız eğip kana kana içerdik bu mübarek Munzur Suyunu. O börtü böceğe yaban hayvanlarına bitkiye ağaca evdir. onlara güç verir içilirken. Evvelden ezele bizler için kutsaldır. Atıklarımızın Munzur a akması, barajlar yapılarak yok edilmeye çalışılması, kirletilmesini nasıl kabul edelim ki.)

Munzur'un temiz akması için kampanyaya destek vermek isteyen Dersimliler Ovack Belediyesiyle iletişime geçip aşağıdaki banka hesaplarına katkı sunabilirler. Ovacık Belediyesinin Dersim halkının desteğine ihtiyacı var.Ovacık Belediyesi hesap no: TR510001000431076357905026

 

 

 

 

Bu yazı toplam 27923 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim