• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • Tunceli 12 °C

Milletvekili Önlü, Kadınlara yönelik açılan soruşturmaları sordu

Milletvekili Önlü, Kadınlara yönelik açılan soruşturmaları sordu
HDP Milletvekili Alican Önlü, Dersim’de artan taciz vakaları ve bu taciz vakalarını protesto etmek isteyen kadınlara yönelik açılan soruşturmaları Meclis gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Alican Önlü, Dersim’de artan taciz vakaları ve bu taciz vakalarını protesto etmek isteyen kadınlara yönelik açılan soruşturmaları Meclis gündemine taşıdı.

Alican Önlü tarafından verilen soru önergesinde şu ifadelere yer verildi;

“Dersim’de son yıllarda giderek artan kadın cinayetleri, taciz ve istismar vakalarına yönelik kentte yapılmak istenen eylem ve etkinlikler keyfi olarak sıklıkla yasaklanmakta ve şiddetle bastırılmaktadır. Tüm bu yasaklamalar yetmemiş olacak ki şimdide soruşturma ve para cezalarıyla kadınlar sindirilmek ve susturulmak istenmektedir.”

“Munzur Üniversitesin’de yaşanan taciz olaylarına ilişkin kadın öğrencilerin yapmak istedikleri eylemler, Gülistan Doku’nun şüpheli kaybolmasına ilişkin ailesinin yapmış olduğu oturma eylemi, Pertek ve Ovacık’ta yaşanan çocuk istismarlarına ilişkin eylemler yasaklanmıştır.  Taciz ve istismarlara ilişkin baskı ve saldırılar, tacizcileri besleyip güçlendirmekte, bu kadınlara ve çocuklara, ölüm, taciz, tecavüz ve şiddet olarak geri dönmektedir.”

 

15 KADINA YÖNELİK AÇILAN SORUŞTURMA

“Son olarak Munzur Üniversitesi öğrencisi olan bir kadın öğrencinin, üniversite eğitim masraflarını çıkarmak için part-time olarak çalıştığı restoranda taciz edilmesini protesto etmek isteyen Dersim Kadın Platformu üyelerinin 6 Kasım’da yapmak istediği açıklama, polisler tarafından engellenmiştir.  Ardından da eyleme katılan 15 kadına, fiziki mesafe kuralına uymadıkları gerekçesiyle 3 bin 150’şer lira para cezası kesilmiştir. Ayrıca para cezasının ardından Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 15 kadın hakkında ‘Polise mukavemet’ ve ‘Valiliğin eylem ve etkinlik yasağı’ gerekçesiyle soruşturma başlatılmıştır”

milletvekili-onlu,-sorusturmalari-sordu.jpeg

Bu bağlamda;

 1.) Dersim’de kadına yönelik şiddetle mücadeleye dönük etkinlikler neden yasaklanmaktadır?

2.) Eylem ve etkinliklere katılmak isteyen kadınlara verilen para cezaları ile taciz ve tecavüzlerin teşhir edilmesi engellenmek mi isteniyor?

3.) Gülistan Doku’nun bulunması için ailesinin çabaları hangi yasal gerekçe ile yasaklanmaktadır? Gülistan nerede diye sormak suç mudur?

4.) Çocuk istismarının son bulması için seslerini duyurmak isteyen kadınlar hangi yasal gerekçe ile engellenmektedir? Çocuk istismarları son bulsun demek suç mudur?

5.) ‘Kadına yönelik taciz ve tecavüzler son bulsun failler yargılansın’ demek suç mudur?

6.) Dersim’de son 5 yılda kaç kadın şiddete maruz kalmıştır. Şiddet uygulayan kaç erkeğe cezai yaptırımda bulunulmuştur?

7.) Dersim’de pandemi gerekçesi ile yasaklanan eylem ve etkinlikler sadece kadın mücadelesi yürütenler, muhalif kesimler için mi uygulanmaktadır?

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim