• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C
  • Tunceli 26 °C

Dersim'den Tanrıkulu'na destek

Dersim'den Tanrıkulu'na destek
Dersim Tarih ve Kültür Merkezi, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun önceki gün katıldığı bir televizyon programında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) hakkında sarf ettiği sözler nedeniyle Tanrıkulu'na tepki gösterilmesini eleştirdi.

Dersim Tarih ve Kültür Merkezi yayınladığı açıklamada, Tanrıkulu'nun sözlerine Dersim’de yaşanan olayları örnek vererek destek sundu.

Açıklamada, “Tanrıkulu'nun söyledikleri gerçektir, fazlası vardır, azı yoktur. 1994‘de yerinden edilen 3 milyon insan bu vahşetin tanığıdır. AİHM bu vahşetlerin belgelendiği yerdir. Dersim'de işlenen onlarca suçtan bir kaç tanesini kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz” denildi.

“Hakikatlerin konuşulması demokrasi ve insan hakları için olmazsa olmazdır” ifadelerinin yer aldığı açıklama şöyle:

1. 23-24 Eylül 1994 tarihlerinde Bolu Dağ Komando Tugayı bölgededir Mirik köyü yakılır, Selin ve Işık ailelerine ait 8 kişi katledilir. İçlerinde 3 yaşındaki Dilek Serin'de vardır. Tunceli Cumhuriyet Savcılığı'nın açtığı dava sonuçsuz bırakılmıştır.

2. 1994 sonbaharında çoğu muhtar olmak üzere 8 hemşerimiz öldürülmüştür. Katiller her zamanki gibi yargı önüne dahi çıkarılmamışlardır.

3. Dersim'de yüzlerce köy yakılarak boşaltıldı. Ankara'ya gelen muhtarlar heyeti dönemin başbakanı Tansu Çiller ile görüşerek yaşanılan vahşeti anlatarak müdahale etmesini isterler. Çiller "bizim askerimiz değil" diyerek klasik inkara yönelir. Muhtarların "ama helikopterlerden atılan bombalarla yakıldı köylerimiz" demesi üzerine traji komik bir edayla "o helikopterler bizim değil PKK'nın" diye açıklamada bulunmuştu.

4. Ayten Öztürk, Yeşil kod adlı katil ve ekibi tarafından kaçırılıp, işkence ile katledilen onlarca sivil insanımızdan yalnızca biriydi. Yeşil denilen katilin karargahı askeriyenin içindeydi.

Aradan geçen 29 yıldan sonra başta CHP olmak üzere, MHP, AKP, İYİ Parti, Çiller ile aynı çizgiye gelerek, onun gibi gerçeklerin inkarına yönelmişlerdir.

Demokrasi ve barış yanlılarına, kamuoyuna açık çağrımızdır: İnkar çıkmaz bir yoldur, hakikatlerin konuşulmasını engellemek için kurulan baskıların çıkacağı tek sokak ise faşizmdir. Bedeli ne olursa olsun hakikatlerin konuşulması demokrasi ve insan hakları için olmazsa olmazdır.” ifadelerine yer verildi.

HABER MERKEZİ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim