• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • Tunceli 15 °C

Milletvekili Önlü, Hozat’ta ağaç kıyımını sordu

Milletvekili Önlü, Hozat’ta ağaç kıyımını sordu
HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Milletvekili Önlü, önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Basına ve kamuoyuna yansıyan haberlere göre Dersim’in Hozat ilçesine bağlı Samoşi (Boydaş) ve Zogar (Kurukaymak) köylerinin kırsalının olduğu bölgede yaklaşık bir buçuk aydır ağaç kıyımının yaşandığı belirtilmektedir.  Köylülerin ifadelerine göre Hozat ilçesine bağlı 1994 yılında boşaltılan Ali Boğazı ve Yılan Dağı bölgesindeki köylerin kırsalında bulunan ağaçların kesim ihalesinin Malatyalı bir şirkete verildiği ve ağaç kesimi işi içinde Malatya’dan getirilen 60 ailenin çalıştırıldığı belirtilmektedir.

 

Bölgedeki ağaç kıyımına ilişkin konuşan köylüler, 1994 yılındaki köy yakmaları sürecinde bölgenin insansızlaştırılarak “yasak bölge” ilan edildiğini, geçtiğimiz yıl bölgenin iki defa yakıldığını, yakılan yerlerin enkazının temizlenmesi adına da Elâzığ, Palu ve Malatya’dan 60’ya yakın ailenin getirilerek Uzunyazı denilen bölgede çadırlara yerleştirildikleri ve 30’a yakın traktörle ağaçların kesildiğini belirtmektedirler.

 

Dersim coğrafyası üzerindeki talan politikalarının farkında olduklarını belirten köylüler, son dönemlerde Dersim ve doğasına dönük saldırıların daha da katmerleştiğini ifade ederek, asıl meselenin yer altı madenleri olduğunu ve bölgenin orman alanından arındırılıp çok uluslu şirketler tarafından yer altı madenlerinin hedeflendiğini belirtmektedirler. Yılan Dağı’ndaki maden ihalesine karşı köylülerin dava açtığını ve geçici olarak ihale iptal edilmesine rağmen ağaç kıyımının devam ettirildiği kaydedilmektedir”dedi.

 

Önlü, şu sorulara yanıt istedi:

  1. Dersim’in Hozat ilçesine bağlı Boydaş ve Kurukaymak köy kırsalının olduğu bölgede bir buçuk aydır ağaç kıyımının yaşandığı doğru mudur?
  2. İddiaların araştırılması adına Bakanlık olarak bir girişiminiz olacak mıdır?
  3. Ağaçların kesimi için ihalenin Malatyalı bir şirkete verildiği doğru mudur? Doğru ise ihale ne zaman açılmıştır ve ne kadarlık bir bedele ihale verilmiştir?
  4. Ağaçların kesimi için ne kadar hektarlık bir alan ihaleye açılmıştır? İhaleye açılan bölgede kaç ağaç vardır?
  5. Geçtiğimiz yıl iki kere yakılan bölgeye Malatya, Elâzığ ve Palu’dan 60’a yakın ailenin getirildiği ve Uzunyazı bölgesinde çadıra yerleştirildikleri doğru mudur?
  6. Köylülerin ifadelerine göre asıl hedefin yer altı madenleri olduğu iddiaları doğru mudur?
  7. Ağaç kıyımının yaşandığı bölgede ve yakınlarında kaç maden sahası vardır?
  8. Son 1 yıl içerisinde ağaç kesimi için Dersim’de kaç ihale açılmıştır?
  9. Son 1 yıl içerisinde Dersim sınırları içerisinde kaç ağaç ihaleyle kesilmiştir?
  10. Yılan Dağı bölgesinde bulunan maden ihalesi şu an ne aşamadadır? Köylülerin dava açması sonucunda ihale durdurulmasına rağmen ağaç kıyımının devam ettiği doğru mudur? 

HABER MERKEZİ

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim