• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • Tunceli 12 °C

'Domane 38' belgeseli gösterildi

'Domane 38' belgeseli gösterildi
Dersim Katliamına bizzat tanık olanların dilinden 1937-38'de yaşananların anlatıldığı "Domane 38" belgeselinin gösterimi belediye konferans salonunda yapıldı.

Seyit Rıza, oğlu Resik Hüseyin ve Dersim ileri gelenleriyle beraber 15 Kasım 1937 yılında Elazığ (Xarput) Buğday Meydanı'nda idam edilişlerinin 85’inci yıl dönümü nedeniyle Dersim Belediyesi önünde fotoğraf ve belgelerle 1937-1938 yılındaki katliam için sergi düzenlendi.

Serginin sonunda Gazetemizin Yazı İşleri Müdürü ve Rûdaw muhabiri Ali Haydar Gözlü tarafından çekilen ve Dersim 37-38 katliamı tanıklarının yaşadıklarını konu alan "Domane 38" belgeseli gösterildi.

Belgesele müzikleriyle katkı sunan sanatçı Metin Kahraman, belgesel gösterimi öncesi bir sunum gerçekleştirdi.

Belgesel gösterimi öncesi açıklama yapan sanatçı Metin Kahraman, "Ali Haydar, Pandemi sürecinde bu çalışmayı başlattı. Beraberde yer yer birkaç röportaja birlikte gittik. Aslında bulunduğumuz zamanda çok fala 38 tanıklarının kalmadığını düşünüyordum, daha önce de bizde kayıtlar yapmıştık. Fakat çok kıymetli bir şey ortaya çıktı. 21 tane birçoğu daha önce yapılmamış kayıtlar gerçekleşti. Bunlar pandemi süreci olduğu için tam kadro olarak da gidemiyorsunuz yaşlılara, teknik ortamların zayıfladığı bir ortamda gerçekleştirmek zorunda kalıyorsunuz” dedi.

Kahraman, “Belgesel, İngilizce, Arapça,  Kurmanci, Soranic ve Türkçe dillerine çevrildi ve Rûdaw'da defalarca yayınlandı. Belgeselde 21 kişi ile görüşüldü, 15 tanığa yer verildi.  1937'de kaybettiğimiz önderlerimizi burada saygıyla anıyorum" diye belirtti.

Belgesel gösterimi sonrası açıklama yapan Rûdaw Dersim Muhabiri Ali Haydar Gözlü de, "Öncelikle Dersim için kara bir gün olan günde bu belgesel ile yaşadığımız bu travmanın derinliğini göstermek benim için ağır oldu” diye belirtti.

Gözlü, “Belgeselin yapılması yönünde başta Rudaw Medya Grubu Genel Müdürü Ako Muhammed'in büyük destekleri oldu Belgeselin İngilizce, Arapça, Kurmanci, Kırmancki, Soranice ve Türkçe yayınlanması yönünde yayınlanması ve katliamın uluslararası platformda yer alması amacıyla gösterdiği için çaba için kendisine teşekkür ediyorum. Yine bu süreçte birlikte süreci yürüttüğümüz Fırat Kelehki ve Rûdaw çalışanlarına teşekkür ederim. Pandemi sürecinden kaynaklı tanık ailelerin beni bu sürece rağmen evlerine kabul etmeleri ve bu kayıtları almamızı sağladıkları için başta tanıklara sonra tanık ailelerine teşekkür ediyorum. Katliamda hayatını kaybedenleri saygıyla anıyorum" ifadelerini kullandı.

İnsanlık tarihine “kara bir leke” olarak düşen 1937-38’de Dersim’de yaşanan katliama bizzat tanıklık edenlerin dilinden anlatılan "Domane 38" belgeseli 2021 yılında Rûdaw TV’de yayınlandı.

Gazeteci ve Rûdaw muhabiri Ali Haydar Gözlü tarafından çekimleri 6 ayda tamamlanan "Domane 38" (38’in Çocuk Tanıkları) belgeseli, Rûdaw TV’nin tarihe ışık tutan belgesel çalışmalarından biri olma özelliğini taşıyor.

O büyük acının hayatta kalan son şahitlerinin, “Biz neleri gördük, neleri unuttuk. Siz görmediniz, görmeyesiniz” dediği belgeselde 1938’de Dersim’de yaşanan katliamı gözleri ile görenler, arkalarında çok uzun bir hayat bırakmış olmalarına rağmen o gün gördüklerini ve yaşanan zulmü unutmadıklarını belirtiyor.

HABER: KENAN KORKMAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim