• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • Tunceli 22 °C

CHP MİLLETVEKİLİ SEZGİN TANRUKULU SORDU

CHP MİLLETVEKİLİ SEZGİN TANRUKULU SORDU
"Munzur Üniversitesi Rektörü hakkındaki iddialar doğru mu?"

Tanrıkulu, Bakan Ziya Selçuk'a "Munzur Üniversitesinde liyakatsız atamaların yapıldığı ve tanıdık, akraba vb. olmayan akademisyenlere mobbing uygulandığı iddiaları doğru mudur?" diye sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Munzur Üniversitesi Rektörü Ubeyde İpek'in, yaptığı usulsüz atamaları Meclis gündemine taşıdı.

Önergede, Munzur Üniversitesi Rektörü İpek’in,  2018 yılında kardeşi için iki akademik kadro ilanı birden açtırıp kazanmasını sağladığı hatırlatıldı.

Tanrıkulu, önergede  bianet’in 20 Eylül’de “YÖK usulsüzlüğü tespit etti, Rektör İpek üstünü örttü” başlığıyla gündeme getirdiği doktora denkliği almadan 5 yıl boyunca öğretim üyesi olarak çalıştırılan Şehmus Kurtuluş’a da yer verdi.

Tanrıkulu’nun Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a yönelttiği sorular şöyle:

 *Munzur Üniversitesi Rektörünün 2018 yılında kardeşi için iki akademik kadro ilanı birden açtırıp kazanmasını sağladığı ve doktora denkliği almayan Ş.K’yi 5 yıldır öğretim üyesi olarak usulsüz şekilde çalıştırdığı iddiaları doğru mudur?

*Anılan iddialar ile ilgili olarak YÖK’ün durumu tespiti akabinde, Ş.K’nin görevinin sonlandırılmasını istediği  ancak rektörün Ş.K’yi Tunceli Meslek Yüksekokulu Hukuk Bölümü/Adalet Programına öğretim görevlisi olarak atadığı iddiaları doğru mudur?

*Rektör İpek'in liyakat gözetmeksizin, üniversitede kadro bekleyen akademisyenler yerine görevlendirme ile öğretim elemanı getirdiği ve üniversitenin akademik kadrosuna tanıdık, akraba vb. olmak üzere atamalar yaptığı iddiaları doğru mudur?

*Rektörün, görev süresi boyunca üniversiteye görevlendirmesi ve ataması yapılan öğretim üyeleri hangi kriterlere göre seçilmiştir?

*Birçok öğretim görevlisinin kendi alanı dışında çalıştığı iddiaları doğru mudur?

*Munzur Üniversitesinde liyakatsız atamaların yapıldığı ve tanıdık, akraba vb. olmayan akademisyenlere mobbing uygulandığı iddiaları doğru mudur?

* Liyakat gözetilmeksizin yapılan atama ve görevlendirmeler bir tür hak ihlali değil midir?

TIKLAYIN-Munzur Üniversitesi Rektörü Meclis gündeminde

Rektör İpek, hakkındaki iddialara ilişkin HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü de soru önergesi vermişti.

Rektör İpek görevi boyunca neler yaptı?

Yükseköğretim Kurumu tarafından denklik almayan Şehmus Kurtuluş'u 5 yıldır öğretim üyesi olarak usulsüz çalıştırdı ve YÖK durumu tespit edince Şehmus Kurtuluş'u Tunceli Meslek Yüksekokulu Hukuk Bölümü/Adalet programında öğretim görevlisi olarak atadı.

Rektör İpek, geçtiğimiz Aralık ayında ise 2 yıldır boş kalan İletişim Fakültesi Sekreterliği görevine Açıköğretim Fakültesi mezunu olan 10 yıllık makam şoförü Yunus Başarır'ı atadı.

2018 yılında kardeşi Seda Gündüzalp'i de Pertek Meslek Yüksekokulu'nda öğretim üyesi kadrosuna atadı ve bölüm başkanlığı tahsis etti. Kardeşinin kadrosunu garantilemek için eş zamanlı olarak Çemişgezek ilçesinde bulunan Meslek Yüksek Okulu'nda ilanı çıkardı. Bu durum çok kez basına yansımasına rağmen, İpek hakkında herhangi bir işlem yapılmadı.

Aynı dönemde yeğeni Elif Kılıç Sezer için de Mühendislik Fakültesi Elektrik/Elektronik Bölümü'nde araştırma görevlisi kadrosu açtı.

2018'de öğrenci alımı yapılmayan Mühendislik Fakültesi'ne bağlı Biyo Mühendislik, Çevre Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği ve Gıda Mühendisliği bölümleri kapatıldı. Bu bölümlerde yer alan yaklaşık 40 öğretim görevlisinin, kapatmalarla birlikte başta Meslek Yüksek Okulu olmak üzere üniversitenin çeşitli bölümlerine kadroları aktarıldı.

Mühendislik fakültesinde var olan bölümlerdeki öğrenci sayısında ise yüzde 65 oranında düşüş oldu. 2018'de İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden ekonometri, iktisat, işletme, maliye, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler bölümleri de kapandı. Bu bölümlerdeki öğretim görevlilerinin ne yaptığı, hangi bölümlere aktarıldığı hakkında bilgi alınmazken, söz konusu görevlilerin düzenli olarak maaşlarını aldığı iddia edildi.

Üniversite kadrosunda 14 profesör görev alırken dekanlık/müdürlük gibi idari görevlere 2 ya da 3 profesöre atadı. Fırat Üniversitesi'nden görevlendirme yoluyla profesör getirdi. Dekanlık ve müdürlük gibi üst düzey görevlere çoğunlukla Elazığlı akademisyenleri yerleştirdi. Bu profesörlere, çok sayıda idari görev verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim