• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Tunceli 21 °C

KIZ MESLEK OKULUNUN PROJE FUARI

Fikri TAŞ

  

  Tunceli’nin eski okullarındandır. İlde mevcut Cumhuriyet Lisesi, Öğretmen Lisesi, sanat okulu, orta öğretim okullarının yanında dördüncü orta öğretim Okuluydu.

    Kız Meslek Okuluydu. Dikiş nakış meslek eğitimi verilen okul olarak bilinirdi. Onun için tercih edilen bir okul değildi. Bende o nedenle o okula kaydını yaptırmış kızımı oradan almış. Cumhuriyet Lisesine kaydettirmiştim. Küçük kızım o okula öğretmen olarak atanmış, bende o okulda kısa bir süreliğine öğretmenlik yapmıştım.

   HALİDE EDİP KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ’NİN düzenlediği, TUBİTAK BİLİM FUARINA, biz basın mensupları da çağrılmıştık

   Uzun yıllardı eğitimi hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığımdan eski adı ile Kız Meslek Okulunu, eğitim çalışmalarını, merak etmiştim.

   Okulun bahçesinde kümelenmiş kız örgenciler, fuarda sergilenenleri aralarında konuşmuş olmalıydılar.

   Okul Müdürü, misafirlerini okulun kapısında karşılıyordu. Projeler, okulun uzun ,büyük, yüksek tavanlı salonunda sergilileşmişti.

  Okulun Müdür odasında uzun süre sohbet ederek sergiyi ziyarete gelecek olan Sayın Valimizi bekledik.

    Okul Müdüründen okuldaki eğitimle ilgili aldığım bilgiler, beni şaşırtıp heyecanlandırırken, sevindirmişti de, meslek olarak dikiş nakış eğitimi verildiği olarak bildiğimiz eski kız meslek okulu çok değişmiş, günümüz koşullarında en çok ihtiyaç duyulan meslek dallarında başarılı eğitim veren bir meslek okulu olmuştu. Dört meslek dalında, yiyecek içecek, çocuk gelişimi, bilgisayar, makyaj ve kuaför, meslek dallarında uygulamalı meslek eğitim vermekteymiş. Meslek dallarında uygulamaların yapıldığı salonların, araç gereçlerin yeterli olup olmadığını sordum. Yeterli değillermiş, yeterli olamayan malzemelerle uygulama yapılmaktaymış.

     Sayın Valimiz, beklenenden çok gecikince Okul Müdürüne, fuarı gezmek istediğimizi söyledik. Okul Müdürü, memnuniyetle bize refakat edip sergilenen projeleri birlikte gezdik. Projeleri hazırlayan, projelerinin başında bekleyen kız örgenciler, uzun süre ayakta beklemenin yorgunluğuna rağmen yüzleri gülüyordu. Proje üretmenin sergilemenin başarısı onları mutlu etmişti. Projelerini sakin ayrıntılı bir şekilde anlatıyorlardı. Övündükleri her hallerinden belli oluyordu.

   Organik ürünlerin yetiştirildiği bahçe içinde inşa ettikleri Ekolojik ev projesinin başındaki örgencilere,’inşallah gelecekte sizinde böyle bir eviniz olur’.Dileğimiz onları sevindirmişti. 

   ‘Geçmişten geleceğe Tunceli hikâyeleri, yöresel masallar,’ Tunceli’yi, Tunceli’nin tarihi yerlerini tanıtan bir albüm gibiydi.

   Edebiyatçıları, edebi eserleri tanıtmak için hazırladıkları oyun oynar gibi ilgi çeken projede güzel eserlerin ünlü yazarları, oyun destesinin içinde çekilmeyi, tanınmayı, okunmayı bekliyorlardı.

   Tunceli’nin biyolojik çeşitliliği projesi, Tunceli doğasında çekilmiş renkli resimlerle oluşturulmuş köşe, Tunceli’nin bir başka tanıtımıydı.

   Küresel ısınmanın tehlikesine dikkat çeken, bilgilendiren projenin sahipleri de önemli güzel bir konuyu gözler önüne sermenin haklı övüncü içindeydiler.

   ‘Engeller engel olmasın.’Adlı projeyi gerçeklendirenler haklı olarak iddialıydılar. Buluşları ile engelliler daha çok rahatlayacaklardı. İhtiyaçlarını daha az yardımla giderebileceklerdi.

   Sanayileşmenin toplum üzerindeki etkileri, Evimize gelen internet projeleri, hemen hepsi, izlenmeye görülmeye değer TUBİTAK unvanlı projelerdi.

  Halide Edip Kız Teknik ve Meslek okulunun hazırladığı 4006 TUBİTAK BİLİM FUARI, Okul örgencilerinin hazırladığı, bir meslek okuluna yakışır, görülmeye, değer çağın projeleriydi.

  Okul Müdürü, SAADET HOCAHANIM, bir müdür gibi okulunu yönetmiş. Okulunun başarılı bir meslek okulu olduğunu gözler önüne sermişti. Projeyi yapan örgencileriyle resim çektirirken, başarıyı birlikte gerçekleştirdiklerinin mesajını vermek istemişti.

   Bir zamanların dikiş nakış okulu, dört meslek dalında başarılı meslek eğitimi veren bir okul olmuştu. Bunu düzenledikleri fuarla gözler önüne sermişlerdi.

   Bu başarı, aynı zamanda Tunceli’de eğitim seviyesini, gelişimini, ifade eden gelecekten yana umutlandıran, sevindirici bir örnekti.

  Darısı, diğer meslek okullarımızın başına.

 

  

 

 Fikri TAŞ




*Sitemizde yayınlanan köşe yazılarının sorumluluğu yazarlarına aittir.
Bu yazı toplam 1703 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim