Sokaklar, tenhaydı. Hafta içi kalabalığı yoktu. Arabalar her günkü gibi sokaklarda, caddelerde, işgallerini sürdürüyorlardı. Onlar, artık yaşamın vaz geçilmezleri olmuşlardı. Sokaklarda rahatça yürümeyi yasaklamışlardı. Sokakların iki yakasını tutmuş işgal etmişlerdi. Kaldırımlar da, çoğunlukla işgal edildiklerinden, yayalar sokağa taşmışlardı.
Pazar günüydü. Şehir, tenhalaşmıştı. Munzur, Pülümür vadilerine akın, erkenden başlamış olmalıydı. Kuraklıktan dolayı giderek suyu azalan Munzur’la, Pülümür Çaylarının çevresi, Pazar günleri, doğayla baş başa kalmak isteyen, sevenleriyle dolup taşıyormuş. Bazı doğa seferler, arkada, kirlilik bırakmamaya özen gösterirken, bazı piknikçiler, dış illerden gelenler, arkalarında. Kirlilik bırakarak doğaseverleri üzmektelermiş. Milletvekilimiz, Hasan GÖYÜLDAR Beyi bağa gelmeleri için aradım. ‘Munzur Vadisinde, HALBORİ Gözelerinde, piknik yapıyorlarmış. Uluslararası bir bankanın Genel Müdürü Oğulları, ÖZGÜR Bey, DERSİM’İ, oltayla balık avlamayı, özlemiş gelmiş. Özgür Bey, balık avlarken GÖYÜLDAR ailesi HALBORİ Gözelerinde piknik yapıyorlarmış. HALBORİYİ sordum. Oturulacak, yer kalmayacak kadar dolu.’ Diyordu.
DERSİM’İ, görmek isteyen turistleri getiren otobüs, SEYİT RIZA Parkının karşısında park etmişti. Ziyaretçiler, çevreye dağılmışlardı. SEYİT RIZA’YI, merak edip görmek isteyenler, onunla hatıra resimleri çektirirken, bir kısmı da tepeden MUNZUR’U, seyrediyorlardı. Birkaç gurup ta Otobüse yakın kurulu pazarcılardan alışveriş yapıyorlardı, Parkın sakinleri köpekler, parkta birbirleriyle oynuyorlardı. Ziyaretçilerde, onlardan korkmuyorlardı. Ünlü DERSİM MÜZESİ kapılarını açmış. Ziyaretçi bekliyordu.
Gazete dağıtımı bitince Muhabbet Hanımla, köye gitmek için düştük yola. Şehir içinde Pazar olmasına rağmen, trafik hala yoğundu.
Geçtiğimiz köylerde, çevrede, âdeta bir sessizlik vardı. Tarlalarda kimseler yoktu. Bir kaç yerde koyun sürüleri vardı. Uzun Çayır Baraj suyu tuttuğundan, bir zamanlar, içinde yüzdüğümüz, balık avladığımız, haşmetli Munzur Suyu kurumuştu. Yatağında bıraktığı küçük göllerdeki balıkları avlamak isteyen martılar, kuşlar göllerin çevresini kuşatmış, inip kalkıyorlardı. Görüntü çok üzücü, korkutucuydu. Kuraklığın resmi gibiydi. Keban baraj suyunun çekilmesiyle, nehrin sağındaki solundaki geniş alanlar, büyük bir tarım alanları oluşturmuştu. Köylüler, bir zamanlar, Keban Barajına, terk ettikleri verdikleri tarım alanlarına, tekrar dönmüşlerdi, kuraklıktan her taraf sararıp solarken, suyun çekildiği, alanlar yeşildi. Köylüler ekmişlerdi. Yeşertmişlerdi. Sulamayı da barajın saldığı sudan yapıyorlardı.
Bağ sessizdi. Komşumuz LEYLEK göç etmiş gitmişti. Yuvası boştu. Artık yuvada boyunlarını uzatan, uçuş talimi alan, kanatlarını çırpan yavrular yoktu. Boş yuvası. Bağın önemli bir resmi manzarası gibiydi.
Bu yıl, hafta sonlarının dışında konaklamadığımız, bağı, kanatlılar, kuşlar, serçeler, bize küserek terk etmişlerdi. Geldiğimizi, haber alan sahipsiz, kimsesiz kediler, koşarak gelmişlerdi. Öncelikli görevimiz onları doyurmaktı. Elle dokunmamıza izin vermiyorlardı. Bakışlarıyla, sevgimizi alıyorlardı.
Sonbahar, ayı olmasına rağmen, sıcaklar, hala yakıyordu. Ara sıra esen rüzgâr, serinletiyordu. Kuraklık bütün doğada varlığını sürdürüyordu. Susuzluk, doğayı kurutmuştu. Ağaçların sararan solan yaprakları, mevsimi, gelmeden dökülüyordu. Kuraklık, kurutmuştu. Su içmeyen meyvelerin meyvesi, küçülmüş, buruşmuştu. Meyvelerin boynu büküktü.
Issız bağı terk eden kargalardan biri biraz ötemizde incirlerin arkasında çığlık atıp duruyordu. Varlığı, bizi sevindirirken, bağrışması bir haber olmalıydı. Daha çok yılanları, gördüklerinde çığlık atarlardı. Uzun zamandı. Bir kaç yıldı, bağın sakinlerinden olan, çokça sevdiğim yılanları görememiştim.’ Acaba,’ diye koştum. Uçtuğu yere çevreye baktım. Yoktu. Yâda kaçıp saklanmıştı. Bağın sakinini görememiştim.
Serçelerde insansız bağı terk etmişlerdi. Onlarda yoktu. Onlarında cıvıltılarını da özlemiştik. Yiyecek kapmak için koşuşturmalarını, suda kanat çırparak yıkanmalarını, özlemiştik. Yoklardı.
Karıncalar, dizilmiş, harıl, harıl, kervan benzeri yuvalarına yiyecek taşıyorlardı. Onlara basmamak için adımlarımızı seçerek atıyorduk. Onları, büyük bir sevgiyle izliyordum. Tanrının yarattığı, birer şaheserlerdi.
Sonbahar gelmişti. Sıcaklar, hala yakıyordu.
Kuraklık kapıdaydı.
- BIST 14442.56
- Altın 6702.49
- Dolar 45.164
- Euro 52.9505
- İstanbul 12 °C
- Ankara 11 °C
- Tunceli 18 °C
- Tunceli, Uluslararası Bilim Kongresine Ev Sahipliği Yapacak
- Dersim’de Anlamlı Dayanışma: Taziye Yemekleri Yerine Burs ve Bağış
- Dersim’de Anlamlı Dayanışma: Taziye Yemekleri Yerine Burs ve Bağış
- Sosyal Adalet ve Barış Ödülü Akif Manaf’ın
- Shakespeare’in Eserleri Zazacaya Taşındı: Dersim’de Açık Hava Sahnesinde Buluşma
- Tunceli’ye 400 Yataklı Yeni Hastane Müjdesi
- Yerinde Dönüşümle Yapılan Ev Çöktü: Ev Sahibi Müteahhit ve Denetim Sürecini Sorumlu Tuttu
- Dersim’de Xızır Buluşması: 12-13-14 Şubat’ta Pülümür’de İnanç ve Kültür Programı
- Tunceli’ye Dev Hibe Desteği: IPARD’da 80 Milyon, Kırsal Kalkınmada 273 Milyon TL’lik Yatırım
- Sarı Saltuk İlkokulu Çevresinde Hafriyat Tehlikesi: Öğrenciler ve Sürücüler Risk AltındaSarı Saltuk
- Dersim Belediyesi Seçilmişlerinden Kayyım Yönetimine Sert Tepki: “Bu Bir Doğal Afet Değil, Yönetim Krizidir”
- Dersim’de Cemevi Genel Kurulu Tartışması: Kurumlardan “Meşru Değil” Açıklaması
- Dersim 1937-38 Tanıkları İçin Yardım Çağrısı: “Son Tanıklar Göçmeden Uzat Elini”
- Dersim 1937-38 Tanıkları İçin Yardım Çağrısı: “Son Tanıklar Göçmeden Uzat Elini”
- Nazımiye Belediye Başkanı Ali Emrah Tekin'den Yeni Yıl Mesajı
BİR PAZAR GÜNÜ

Fikri TAŞ
Bu yazı toplam 2956 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
- SEYİT RIZADA21 Nisan 2026 Salı 22:01
- YENİ YAPILACAK HASTANEMİZ14 Nisan 2026 Salı 19:42
- İSTİFASI ÜZDÜ06 Nisan 2026 Pazartesi 17:40
- DOĞANIN EVİDİR TUNCELİ02 Nisan 2026 Perşembe 10:17
- TARİHİN EVİ DERSİM MÜZESİ26 Mart 2026 Perşembe 10:35
- NEVROZ BAHAR BAYRAMI17 Mart 2026 Salı 19:43
- ANALARIN GÜNÜDÜR09 Mart 2026 Pazartesi 10:27
- ŞEHRİN TARİHİ MAHALLESİ KORUNMALIDIR24 Şubat 2026 Salı 17:30
- TUNCELİDE OLMAK BAŞKADIR23 Şubat 2026 Pazartesi 11:21
- GÜNÜN İÇİNDEN12 Şubat 2026 Perşembe 17:58
- BEYAZ YORGAN BÜYÜK BİR ÖZLEMİ GİDERDİ27 Ocak 2026 Salı 16:54
SON EKLENEN GALERİLER
GÜNDEM
Sosyal Adalet ve Barış Ödülü Akif Manaf’ın
Fırat EDAŞ'tan doğaya duyarlı müdahale: Kuşlar güvende
Ressam Doğan, ilk kişisel sergisini açtı
FIRAT EDAŞ’TAN GENÇLERE TAM DESTEK
Fırat EDAŞ’tan şebeke altyapısında çalışmalar
Fırat EDAŞ’tan bölgeye dev yatırım: Enerji altyapısı güçleniyor
Bakan Yardımcısı Şatıroğlu’ndan Fırat EDAŞ’a ziyaret
Fırat EDAŞ muhtarlarla bir araya geldi
YENİSİ VE ESKİSİYLE İNSAN KUŞAKLARI
Fırat Edaş arama kurtarma ekibi AFAD akreditasyon belgesi aldı
Dersim'de "ErasmusDays" kutlamaları
Yaşlı bakım evi çalışanları haklı fesih başvurusunda bulundu
İyi Parti İl Başkanı Köse mülteci sorununa dikkat çekti
Öğretmenlere STEM Eğitimi
Kureyşan İstişare Meclisi toplanıyor
DERSİM VE DEVRİM SEVDALILARINA..
ALİEKPER YÜREK’LERLE YAKIN GEÇMİŞTE GELECEĞİMİZİ ÖLDÜRDÜLER
Sendika, Zülfü’nün ölümünden sonra açıklama yaptı
Elektrik Dağıtım Şirketleri’nin Yeni Genel Müdürü Alper Erbaş Oldu
Vali Bülent Tekbıyıkoğlu’ndan trafik kazası için açıklama
1/20
"EKİREK ŞELALESİ" DOĞA VE FOTOĞRAF TUTKUNLARINI AĞIRLIYOR
Ovacık'ta kış, zorlukları ve güzellikleriyle yaşanıyor
Dersim’in sonbahar renkleri fotoğraf tutkunlarını büyüledi
"Ağlayan Kayalar" ziyaretçilerin ilgi odağı
12345678
- MUAZZEZ TOĞRULSABAH OLUP UYANINCA

- GÜNDOĞDU YILDIRIMOKULDA ŞİDDET

- Fikri TAŞSEYİT RIZADA

- YILMAZ ÇELİKPOPÜLİZM

- YAKUP SOYDANDAĞLARIMIZ

- Sıddıka BALAKANSOSYAL ÇÜRÜME

- Bahar EKENGIDA KATKI MADDELERİ: GEREKLİ Mİ? ZARARLI MI?

- ZELAL KAYMAZKIZAMIK ALARMI: TÜRKİYE’DE VAKA ARTIŞI ENDİŞE VERİCİ SEVİYELERE ULAŞTI!

- UMUT AŞKINGerçekten Sağlıklı Yaşamın Formülü Mutlu Bağırsaklar mı?

- RIZA CANANKARA

- KENAN KANDİLDERSİMSPOR’DA OTOBÜS VAKASI GİBİ OLAY !

- Cihan SÖYLEMEZANAYASA MAHKEMESİ’NE KAYYUM ATANMASINA HAYIR!!!!

- Sabit MENTEŞEHOZAT Hak Ettiği Meslek Yüksek Okuluna Kavuşuyor mu?

- EZGİ EMİR2023 Eylül ayında burçları neler bekliyor?

- Prof.Dr.Uğur BatıYemek Yemenin Davranış Bilimleri

- Dr. Hüseyin ÇağlayanYerinde Yönetim, Demokrasi ve Dersim

- ÜNAL GÜNERDuygularının Efendisi Olabilirsin

- ALİ KAYAEğitim Hakkı İnsanlığın Hakkıdır

- Buket HarıkçıAyağını Hayaline Göre Uzat

- Caner AktanYapay zeka ChatGPT'ye "Dersim" soruları...

- Doç.Dr.Melih GörgünAynadan Geçerken

- Dr. Nil KESKİNŞimdi Birlik ve Şefkat Zamanı!

- Prof. Dr. Gülnaz KARATAYDersim'in deprem toplantısına ilgisi ve giderilemeyen kaygı üzerine

- YILMAZCAN ŞAREFETVA

- Dr.Eylem AcarAmeliyatsız Yüz Germe

- SÖNMEZ AYDINNasıl bir milletvekili?

- Klinik Psikolog Dr.Kahraman GülerKontrol Etmeyi de Kontrol Etmek İstiyorum

- Prof. Dr. Itır ErhartEverest’e Gittim, Annapurna’dan Döndüm

123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim























