• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • Tunceli 22 °C

Tunceli’deki fahiş ev fiyatları

Caner Aktan



Bugünlerde konuştuğum birçok kişi Tunceli Merkez’deki fahiş ev fiyatlarından yakınıyor. Henüz geçen seneye kadar 270 bin TL ile 300 bin TL arasında değişen ev fiyatlarının, bu yıl itibariyle 450 bin TL ile 500 bin TL arasında seyrettiği ifade ediliyor. Bu inanılmaz artışın sebebi birçok yönden tartışılabilir, anlaşılabilir…  

Ancak ölçülülük ve tutarlılık bakımından nereden tutarsanız elinizde kalıyor.

*** Örneğin inşaat sektörünün içinde bulunduğu kriz bu artışın nedenlerinden biri olabilir. Ancak önemli bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Covid-19’un pik noktaya ulaştığı günlerde bile inşaat sektörü ara vermeden çalışmaya devam etti. Sokağa çıkma kısıtlamalarında bile üretime ve çalışmaya devam sektörlerin en başında inşaat sektörü geldi. Yani betona yapılan yatırımlar hiç durmadan devam etti. İnşaat sektörünün, Türkiye’de ekonomi ve finansal döngünün önemli sac ayaklarından biri olduğunu kabul etmek gerek. Bu da bize şunu gösteriyor ki; krizde, pandemide ve her türlü olağanüstü durumlarda inşaat sektörü durmaksızın devam etmek zorunda. Pandemi sürecinde de bunu yaşayarak gördük.

*** Peki, bu ev fiyatlarını ne yapacağız? Sizce Tunceli’de bir ev için 500 bin TL fiyat çekmek çok fazla değil mi? Bana biraz fazla gibi geldi. Konuştuğum kişiler de öyle düşünüyor. Bu konuda görüştüğüm bazı müteahhitler inşaat malzemelerine gelen zam ve dolardaki artış nedeniyle fiyatların bu noktaya geldiğini söylüyor. Bu mantıklı bir açıklama… Peki, Bingöl’deki, Elazığ’daki inşaat malzemesine zam gelmiyor mu? Bingöl’de, Elazığ’da dolar farklı kurdan mı işlem görüyor? Orada neden fiyatlar bu kadar fahiş düzeyde değil?

*** Esasen Tunceli’ye dönüşün de etkisi var fiyatların bu düzeyde yüksek olmasında. Birçok insan geri dönüş yapıyor. Kimisi evini köyüne inşa ediyor, kimisi ise Tunceli Merkez’de bir ev almayı tercih ediyor. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nden alınan verilere göre bu geri dönüşü görmek mümkün. Örneğin 2017’de Tunceli’nin ilçelerle birlikte toplam nüfusu 82 bin 489 iken, bu rakam 2018’de 88 bin 198’e çıkıyor.

*** Bir diğer etken ise Munzur Üniversitesi. Öğrencilerin kente gelmesi, beraberinde bir barınma sorunu da yaratıyor. Haliyle alternatifler azalınca bu durum hem kira fiyatlarına hem de satış fiyatlarına yansıyor. Bunun yanı sıra askeri personel sayısındaki artış da önemli. Tüm bu durumlar birbirini tetikliyor.

*** Kısacası Tunceli’deki ev satışına istenen fahiş ücretlerin birden fazla nedeni var. Sanki bütün müteahhitler anlaşmış gibi… İnsanlar ev sahibi olmakta zorlanıyor. Tek çare ise kredi batağına saplanmak. Bunun dışında başka bir yol gözükmüyor… Haksız mıyım?

 

Bu yazı toplam 38877 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim