• BIST 9949.1
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C
  • Tunceli 29 °C

Tarihi kilise bakımsızlığa terk edildi

Tarihi kilise bakımsızlığa terk edildi
Dersim'in Hozat ilçesine bağlı Geçimli Köyü'nde bulunan Ergen Kilisesi, bakımsızlıktan dolayı harap hale geldi.

Hozat ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Geçimli Köyü'nde bulunan Ergen Kilisesi, bölgede uzun yıllar devam eden çatışmalı ortam nedeniyle kayıt altına alınıp restore edilemedi.

Ermeniler tarafından yapıldığı sanılan kilisenin restorasyon çalışmasının yapılmaması nedeniyle büyük bölümü tahrip oldu. Kilisede halen Ermenice yazıtlar bulunuyor.

Dersim'in en büyük kiliselerinden biri olarak kabul gören Ergen Kilisesi'nin koruma altına alınmasına ilişkin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün yaptığı talebe Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu da 2012 yılında olumlu cevap vermiş ancak şu ana kadar bir çalışma yapılmış değil.

Yerli ve yabancıların ziyaret ettiği kilisenin onarılarak turizme kazandırılmasını bekleyen Geçimli Köylüleri, kilisenin restore edilerek turizme kazandırılmasını istiyor.

Kilisenin bir an evvel koruma altına alınmasını isteyen Kemal Yıldız adlı köy sakini, “Yetkililer 2012 yılında  buraya geldi ve burayı koruma altına aldıklarını söyledi. O günden sonra kimse gelip gitmedi. İnsanlar buraya gelip gidiyor. Buranın korunması amacıyla henüz kimse gelmedi. Bu kilise önemli bir yer, koruma altına alınırsa köy için çok iyi olur"dedi.

 

Zekiye Öztürk adlı başka bir köy sakini ise, şunları söyledi: “Bu kilise Ermenilerin. Bize anlatılan ve gördüğümüz kadarıyla Ermeniler uzun süre burada yaşamış. 1938 yılında burada yaşayan Ermenilerin hepsi buradan gitmiş.  İnsanlar gelip geziyor. Burası için proje yapılması lazım.”

Hozat ilçesinin tarihi anlamda zengin bir bölge olduğuna dikkat çeken, Hozat Belediye Başkanı Celaleddin Polat, şu ifadeleri kullandı:

“Çok eski tarihlere dayanan Hozat'taki kilise ve bu hamam 2012 yılında Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından koruma kararı alınıyor. Fakat bu karar sadece yazıda kalıyor. Buralar ile ilgili herhangi bir koruma ile ilgili bir işlem yapılmadı.

Fransa ve Amerika'dan Ermeni kökenli vatandaşlar Ergen Kilisesi’ne gelip buraları ziyaret ediyordu. Buralarda 1980 yılına kadar turizm canlıydı, bölgede çatışmaların artması sonucu turizm olayı kesildi ve bir tek vatandaş gelmedi. Ara ara şöyle bir duyum alıyoruz; yıllar önce burada yaşayan Ermenilerin torunlarının çocukları bu kiliseye gelip ziyaret ettiklerini ancak üzülerek geri döndüklerini biliyoruz. Çünkü harabe durumda, koruma kurulu ‘Koruma altına alcağız’ dedi. Ama hiçbir koruma yapılmadı. Orası şu an dökülüyor, hazine avcıları tarafından tahrip ediliyor. Buraların bir an evvel restore edilmesi ve koruma altına alınarak bölgenin cazibe merkezi haline getirilmesi gerekiyor.”

 

tarihi-kilise-bakimsizliga-terk-edildi-(3).jpgtarihi-kilise-bakimsizliga-terk-edildi-(4).jpgtarihi-kilise-bakimsizliga-terk-edildi-(5).jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim