• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • Tunceli 17 °C

Dersim’de okullar, depreme karşı dirençli hale getiriliyor

Dersim’de okullar, depreme karşı dirençli hale getiriliyor
Bilim insanlarının “deprem” uyarısında bulunduğu Dersim'de, Valilik tarafından başlatılan hazırlık çalışmaları yoğun bir şekilde sürüyor.

1.600 kişilik personele deprem eğitimleri verildiği kentte, depreme hazırlık çalışmaları kapsamında okullarda performans analizi gerçekleştirildi. Analiz raporları olumsuz çıkan bazı okullarda güçlendirme çalışması yapılacak bazılarının da yıkımı gerçekleştirilecek.

Deprem bilimcilerin son zamanlarda deprem konusunda sık sık uyarılarda bulunduğu Dersim’de hazırlık çalışmalarına devam ediliyor.

Bu kapsamda okullarda analiz raporları gerçekleştirilirken raporları olumsuz çıkan kimi okullarda güçlendirme yapılacak kimiler ise yıkılacak.

Güçlendirme çalışması yapılacak olması nedeniyle taşıma işlemi gerçekleştirilen Dersim Anadolu Lisesi’nde incelemelerde bulunan Vali Bülent Tekbıyıkoğlu depreme hazırlık kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.

“500 konut yapılacak”

6 Şubat tarihinde meydana gelen depremin bilhassa 11 ilde çok büyük yaralar açtığını söyleyen Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, “Bu depremlerden Tunceli ilimiz de etkilendi. Fakat Tunceli’nin önünde başka bir tehdit daha var. Bilim adamları, Erzincan-Karlıova-Yedisu değimiz fay hattının kırılma ihtimalini yüksek görüyor ve deprem üretme sürecinin de yaklaştığından bahsediyorlar. Biz bu münasebetle depreme dirençli kentler çıkarmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Şehrimizde konteyner kent alanları oluşturduk. Bu konteyner kentler bir yandan hak sahiplerine verilirken bir yandan da ben evimi yıkmak istiyorum ama kalacak yerim yok diyen vatandaşlarımızın da geçici barınma merkezi olarak kullanılacak. Öbür yandan ilimizdeki TOKİ faaliyetlerini de arttırıyoruz. Yaklaşık 194 konutluk bir proje vardı bunu 500 konuta çıkardık. Yerel yönetimlerin çalışma altlığını oluşturacak ilimizde yapılmamış, gerçekleştirilmemiş yerlerdeki jeolojik etütleri gerçekleştirip bunu mikro bölgeleme tekniğiyle de kuvvetlendiriyoruz” dedi.

“Milli Eğitime ait 17 bina yıkılacak”

Dönüşümü kamudan başlattıklarını kaydeden Vali Bülent Tekbıyıkoğlu,”İlimizde bütün kamu kurum, kuruluşlarının yapı stoklarını inceliyoruz. İlgili bakanlıklarımıza eğer belli bir yılın öncesindeyse bilhassa bunlarla ilgili performans raporlarını çıkarıp güçlendirmeyse güçlendirme, yıkılması gerekiyorsa yıkılması, yeniden yapılması gerekiyorsa yeniden yapılmasına ilişkin valiliğimizin gayretleri, İçişleri Bakanlığımızın himayesinde AFAD’la koordineli şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu münasebetle ilimizdeki bütün okulları inceledik. Milli eğitime ait toplam 63 binada bunların çoğu okul bir performans analizi gerçekleştirdik. Analiz sonucu 17 tanesinin yıkımını gerçekleştireceğiz. 43 tanesi için bir güçlendirme projesi öngörüldü ve bunun 41’i tamamlandı. 2 tanesinin güçlendirme çalışmasına başlayacağız. 3 tanesi tamamen sağlam çıktı. Ancak 2000 yılı öncesinde yapılmış milli eğitime ait 13 binayla ilgili performans analiz çalışmasının hızlıca yapılması için çalışmalarımız devam ediyor. Allah, milletimizi, ülkemizi ve vatandaşlarımızı afetten korusun ama biz bir şekilde afete hazırlıklı olmalıyız. Tunceli’mizi afete dirençli kentler kategorisine sokmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

Haber:Ali Haydar Gözlü

dersimde-okullar-depreme-5-1.JPGdersimde-okullar-depreme-6.JPGdersimde-okullar-depreme-7.JPG

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim