• BIST 8737.87
  • Altın 2236.233
  • Dolar 32.3361
  • Euro 35.1035
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 6 °C
  • Tunceli 9 °C

SİZLER DE BU İNANCIN BİR PARÇASISINIZ… UNUTMAYIN!!!!!!

SİZLER DE BU İNANCIN BİR PARÇASISINIZ… UNUTMAYIN!!!!!!
Tunceli Kültürel ve İnançsal yapı olarak Türkiye’nin diğer illerinden farklılık gösteren bir ilimizdir.

Nüfusunun yüzde sekseni Alevi İnancına sahip olması Tunceli’mizi farklı kılan en önemli özelliğidir.  Her inanç ve kültürde olduğu gibi Alevilik İnancında da kendine özgü bazı İnanç ve  kültür ritüellerİ bulunmaktadır. Bu inançta kutsal sayılan bazı günler, bazı haftalar ve bazı aylar vardır. Hızır günleri de bu kutsal günlerden biridir.  Üç haftadan beridir de bu Kutsal Hızır Günlerini idrak etmekteyiz. Tunceli de 4 hafta süren Hızır Günlerinin önümüzdeki 13-14-15 Şubat da son haftası  idrak edilecek ve bitecektir. Bu niyetle oruç tutan, kurban kesen, kavut yapan tüm canlarımızın Allah kurbanlarını lokmalarını ve ibadetlerini kabul etsin. Hızır cümle iyilerin rehberleri olsun.

Hızır günlerini idrak ederken bazı gözlemlerimiz bizlerde maalesef derin bir üzüntü yaratıyor. Neden bugün yedi ilçemizde cemevi mevcut olmasına rağmen bu kutsal günlere yakışır özellikle de gençlerimize bu kültürü anlatacak ve aktaracak programlar ve ibadetler yapılamıyor.  Tunceli ve İlçe belediye başkanları bu konuda neden hiç sorumluluk almıyor. Belediyecilikte yönetilen toplumun inanç ve kültürüne değer vermek aslında o topluma verilen değeri göstermiyor mu? İl veya ilçe belediye başkanları Hızır İnancı ile ilgili bir panel bir konferans verdirecek duyarlılığa neden sahip değiller.  Neden kurbanlar alıp bir Hızır Lokması cemevlerinde topluma verilmiyor. Neden bir Hızır Birlik Cemi yapılmasına öncülük edilmiyor. Neden Hızırların bu kültüre yakışır bir şekilde idrak edilmesine Belediye Başkanlarınız katkı sunmuyor. Bunu öncelikle bir ilçenin yerel yöneticisi sahiplenmez ise peki kim sahiplenecek. İlçe  Cemevlerimizin bu tür programları yapacak maddi güçlerinin olmadığını en iyi sizler biliyorsunuz.

Buradan tüm yerel yöneticilerimize çağrıda bulunuyoruz. Lütfen oyunu aldığınız, ekmeğini yediğiniz, sizlere Belediye Başkanı unvan ve mevkiini veren bu toplumun İnançsal ve Kültürel beklentilerine karşılık verin. Çünkü sizlerde bu inancın bu kültürün birer parçasısınız. Unutmayın

 

                                                                                                                             Ali Ekber YURT

                                                                                                                      Yönetim Kurulu Adına

                                                                                                                    Tunceli Cemevi Başkanı

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim