• BIST 9796.54
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 23 °C
  • Tunceli 22 °C

Ovacık’ta Hızır Cemi gerçekleşti

Ovacık’ta Hızır Cemi gerçekleşti
Ovacık Munzur Baba Cemevi’nde Hızır cemi halkın yoğun katılımı ile gerçekleşti.

Cemi Pir Hüseyin Güzelgül yürütürken deyişleri zakirler Ali Kaya Arı ve Zeynel Batar söyledi. Bozatlı Hızır’ın darda olana yardım etmesi için dualar edildi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ovacık Şubesi ve Munzur Baba Cemevi’nde Hızır lokması pay edildi. Ardından Hızır cemi gerçekleşti. Cem, Alevi Bektaşi Federasyonu İnanç Kurulu Başkanı, Kureyşan Ocağı pirlerinden Hüseyin Güzelgül, zakir Ali Kaya Arı, Zeynel Batar ve Celal Abbas’ın katılımıyla gerçekleşti. Pir Hüseyin Güzelgül’ün yürüttüğü cemde 12 hizmet gerçekleşti.

“XIZIR, HAK VE HAKİKAT KAPISIDIR”

Bozatlı Hızır’ı anlatan Pir Güzelgül, Hak ile Hızır’ı buluşturmamız gerektiğini söyleyerek şunları belirtti:

“Hak ile Hızır’ı buluşturamazsak Hızır ile Alevilikten dem vuramayız. Hızır her an hazır ve nazırdır. Bu Hızır’ın simgesidir. Darda olan, zorda olan, sıtk ile çağıranların hemen imdadına yetişen, uğradığı yerlerde güller açan, bereket bolluğun simgesidir Hızır. Hakkın binbir adından birisidir Hızır. Hızır hak ve hakikat kapısıdır, hakikat ilminin piridir.

Hak kapısında ve evrende koşulsuz olarak bütün varlıkların birbirine ikrar vermesidir, ikrar veren bütün varlıkların semaha ve pervaza dönmesidir Hızır. Zahiri değil batıni ilmin piridir.

“HIZIR AYINDA İKRAR VERİLMESİ GEREKİR”

Hızır ayında ikrar verilmesi gerektiğini, dünyanın ikrar üstüne kurulmuş olduğunu ifade eden Pir Güzelgül, şunları kaydetti:

“İnsan yaratıldığında 4 ana sırdan meydana geliyor. Hava, su, ateş, toprak; onlar birbirine ikrar vererek bir beden olmuştur. Hızır ayında ikrar verip o özümüze dönüş yapmamız lazım.

Nasıl 4 ana sır birbirine ikrar vererek insanlar yaratılmış, tek bir beden olmuşsa, biz de ikrar verip Aleviliği yaşatabiliriz. Kışın hüküm sürdüğü ay Hızır ayıdır. Bu bölgede insanlar hayvancılıkla uğraşırlar. Samanın bittiği aydır. Hızır’ı çağırırız, bütün canlarımızı sen kurtar ya Hızır diye. Eğer 366 azamızla çağırırsak Hızır hazır ve nazırdır.”

12 HİZMET GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Canlardan rızalık isteyen Pir Güzelgül, on iki hizmet sahiplerine toplu bir dua verdi. Ardından da çerağ uyandırılarak on iki hizmet gerçekleştirdi. Zakirler Ali Kaya Arı ve Zeynel Batar’ın söylediği deyişler eşliğinde, ‘Seyir için değil hak için ola’ denilerek semaha duruldu. Cemin ardından lokmalar canlara pay edildi.

Hüseyin Yaşar SEZGİN

ovacikta-hizir-cemi-(1).pngovacikta-hizir-cemi-(3).png

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim