• BIST 9908.63
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • Tunceli 28 °C

Öğretmenliği istiyordu bunun için çok çalıştı

Öğretmenliği istiyordu bunun için çok çalıştı
Ataması yapılmadığı için intihar eden öğretmenin kuzeni, “Çok istedi öğretmenliği, bu bölümü okudu ve bayağı da çalıştı, çok mücadele etti” dedi.

Ersin Turhan geçen günlerde ataması yapılmadığı için intihar etti. Yarım milyon öğretmenin atama beklemesine rağmen herhangi bir adım atılmaması bir öğretmenin daha yaşamına son verdi. Farklı işlerde çalışmak zorunda bırakılan, çok cüzi miktarlarla ücretli öğretmenlik veya merdiven altı dershanelerde çalışmak zorunda bırakılan bu kişilerin sorunları can yakıcı boyutlara ulaştı.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’nde Sınıf Öğretmenliği Bölümü mezunu olan Turhan’ın cebinden yalnızca 10 lira çıktı. Dersim Pertek doğumlu olan Turhan, köyünde nohut ekiyordu fakat iş bulabilmek için yakın zamanda İstanbul’a geldi. İstanbul’da iş bulamayan Turhan 14 Ekim Pazar günü kendini ağaca asarak yaşamına son verdi.

Ersin Turhan’ın kuzeni Özkan Turhan “Çok istedi öğretmenliği, bu bölümü okudu ve bayağı da çalıştı, çok mücadele etti. Askere gitti geldi yine devam etti. Ama bir sonuç alamadı” dedi. Özkan Turhan “Uzun zamandır işsizdi. Öğretmen olamadı, o da dengesini bozdu. Şok içindeyiz” ifadelerini kullandı.

‘Hâlâ çözemedik’

Ersin öğretmenin öğretmenliği çok istediğini söyleyen Özkan Turhan “Belli bir dönem okudu. Ekonomik sıkıntıları da vardı. Ailenin durumu da iyi değil. Ailesi köyde yaşıyor. İstemezdik böyle olmasını sonuçta gencecik çocuk. Ersin akıllı bir çocuktu, iyi bir insandı, zararsızdı. Herhangi bir kötü alışkanlığı yoktu. Nasıl böyle bir şey yaptı biz de hâlâ çözemedik, anlam veremiyoruz” dedi.

Kuzeninin öğretmen olamadığı için moralinin bozuk olduğunu söyleyen Özkan Turhan şunları söyledi: “Benim birkaç kez onunla sohbetim oldu. Bu konuyu çok dert ediyordu. Bütün ailesi uğraştı, öğretmen olmasını, hayatının kurtulmasını istedi. O da bayağı bir çabaladı ve çok uğraştı. Biz şoktayız. Anlam veremedik yani neden yaptığını bilmiyoruz, inanamıyoruz. Ailesi de aynı şekilde. Nedenini bilmiyoruz.”

Sorun tamamen ekonomik

Ersin öğretmenin köyde çiftçilik yapmaya başladığını belirten Özkan Turhan “Hayır çalışmıyordu. Köyde çiftçilik yapmaya başladı. Biraz uğraştı kardeşiyle beraber. Sonra ne olduysa bilmiyorum. İstanbul’a gitmiş, 10 gün civarında orada kalmış sonra da o olay yaşandı işte. Uzun zamandır işsizdi. Bu aslında nedir biliyor musunuz? Bu insanın ekonomik sıkıntısıdır. Ekonomi iyi olursa insan da mutlu oluyor. Gencecik insan neden kendini assın? Sorunu yok, aile sorunu yok ne bileyim bir kıza aşık olur, kız için kendini asar, öyle bir şey de yok. Düşmanın olur düşmanından kurtulmak için gider kendini vurursun öyle bir şey de yok. Pırıl pırıl birisi. Bana sormayın, yaşamış olduğu bölgedeki insanlara sorun. Şunun için söylüyorum: Aile belki sizi yanıltabilir ama insanlar yanıltmaz. Bu olayın en büyük sebebi ekonomidir. Bir de atamasını bekliyordu çocuk. Öğretmen olamadı, o da dengesini bozdu. Biz de üzüldük, biz de aileyiz sonuçta. Allah kimsenin başına vermesin böyle bir şeyi çünkü çok acı. İnanılması zor bir şey” ifadelerini kullandı.

Son dönemde bu konuyla ilgili çok konuşmadığını ifade eden Özkan Turhan “Belli bir dönem işsiz kaldı pek anlatmıyordu. Ücretli öğretmenlik de yapmadı. Ama çok istedi tabii öğretmenliği, bu bölümü okudu ve bayağı da okudu, çok mücadele etti. Askere gitti geldi yine devam etti. Ama bir sonuç alamadı” diye konuştu.

Mustafa Kömüş [email protected]

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim