• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • Tunceli 23 °C

Munzur'a pedal çevirdiler

Munzur'a pedal çevirdiler
Dersim'de çevre kirliliğine dikkat çekmek isteyen bir grup genç, Munzur Vadisine bisiklet turu düzenleyip çöp topladı.

Seyit Rıza Parkı'nda bir araya gelen Tunceli Gençlik Merkezi üyeleri, bisikletlerle Munzur Vadisi üzerinde bulunan ve Aleviler açısından önemli inanç merkezlerinden biri olan 10 kilometre uzaklıktaki  Anafatma ziyaret alanına hareket etti.

Aralarında yurt dışında yaşayan gençlerin de  bulunduğu grup, çevre temizliği öncesi Anafatma  ibadet yerinde mum yakıp dua etti.

Dersim - Ovacık arasında uzanan ve 42 bin hektarlık bir alan olan Munzur Vadisi, 1971 yılında Milli Park olarak ilan edildi.

Türkiye'nin en büyük milli parklarından biri olan "Munzur Vadisi Milli Parkı" yaz mevsimiyle birlikte yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda  insanın yoğun ziyaret ettiği yerler arasında yer alıyor. Vadide son dönemde yaşanan ziyaretçi akını nedeniyle çevre kirliliği üst seviyeye çıkmış durumda.

Gençler, yaptıkları etkinlikle ilgili açıklamalarda bulundu.

Gençlerden Erbil Ol, "Bu bisiklet gezisini yapmaktaki amacımız çevre kirliğine değinmek ve dikkat çekmek aynı zamanda da bisiklet sporunu ön plana çıkarmak. Munzur vadisi bizim için çok değerli ve kutsal bir mekandır. Keza Anafatma da öyle. Arkadaşlarımızla birlikte dönüş aşamasında çevre temizliği yapacağız. Burası çok önemli ve çok  güzel yerler, buranın daha temiz tutulması lazım. Burayı gezen insanlardan isteğimiz, gezip dolaştıkları yerleri geldikleri gibi bıraksınlar" dedi.

Cenk Çelik, "Munzur Vadisi sınırları boyunca birçok endemik bitki, sadece burada yaşayabilen bitkiler ve hayvanlar bulunmaktadır. Biz eğer doğamızı kirletirsek, orman yangınlarını önlemezsek, gittiğimiz her yerde çöplerimizi dağa taşa, mağaranın içine ve suya bırakırsak bunların yaşam alanlarını kısıtlamış oluruz. Bu sebeple bu bölgede bitki türleri ve hayvan türleri yok olma noktasına gelebilir" diye konuştu.

 

 

 

Çevre temizliği etkinliğine yurt dışından katılan Aysel Şengezer, "Bu etkinliğe doğayı korumak amacıyla katıldım. Maalesef buraya gerek yurt dışından  gerek yakın yerlerden gelenler, doğaya getirdiği ve tükettiği her şeyi buraya bırakarak kirletiyorlar" diye belirtti.

Çevre temizliği etkinliğinin en genç üyesi Süleyman Nurkılıçer ise, "Burası bayağı kirli bir alan. Bunları bırakanlar acaba bırakınca ne düşünüyor. Acaba bu güzelliğe yazık olup olmadığını düşünüyor mu? İnsanın vicdanen rahatsız olması gerekir" dedi.

Çağdaş Şembil ise, "Özellikle bu organizasyonumuzun amacı bisiklet  turu değil, doğanımızdaki bu çevre kirliliği önlemek. Gözlemlediğimiz kadarıyla vadimizde çöpler var. Biz isteriz ki insanlarımız bu konuda bilinçlendirilsin" dedi.

 

vadi-kirliligi-(2).jpgvadi-kirliligi-(3).jpgvadi-kirliligi-(4).jpgvadi-kirliligi-(5).jpg

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim