• BIST 9873.15
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • Tunceli 28 °C

Kureyş Dergahı, Düzgün Baba'da cem tutacak

Kureyş Dergahı, Düzgün Baba'da cem tutacak
Seyyit Hacı Kureyş Dergâhı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Güzel, Düzgün Baba’da, ocak evlatları ve talipleriyle 26 Ağustos günü bir araya gelerek bir cem tutulacağını söyledi.

Seyyit Hacı Kureyş Dergâhı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Güzel, yaptığı açıklamada Seyyid Hacı Kureyş Evlatları olarak, Seyyit Hacı Kureyş’in mekanında ocak evlatları olarak bir cem yapacaklarını, talipleriyle buluşacaklarını belirterek, Seyyid Hacı Kureyş ocağının Alevilik inancının oluşmasında ve korunmasında çok önemli olduğunu, bu amaçla Aleviliğin kutsal mekanlarından olan ve Seyyit Hacı Kureyş’in evladı olan Düzgün Baba’da, ocak evlatları ve talipleriyle 26 Ağustos günü bir araya gelerek bir cem tutulacağını söyledi.

Seyyid Hacı Kureyş Dergâhı konuya ilişkin bir basın metni paylaştı. Açıklama şöyle; Seyyid Hacı Kureyş Ocağı Birliği Hak-Muhammed –Ali inanç kültürünü hiçbir şart ve koşulda Emevi Sünni Arap , Zerdüştlüğün, Şamanizm ,Budizm, Ateizm, Mandeizm ırkçı milliyetçiliğin içerisinde aramaya her koşulda reddeder.  Sünni Selefilik , Vahabilik,Deistlik de bunlara ilave edilebilir. Çünkü Aleviliğin batini özünden ayrışan kalın, kırmızı çizgileri vardır. Bu nedenle  tarihi yaşanmışlıklar günümüze intikal ettirilerek İslam Ehlibeyt Aleviliğinin özünden uzaklaştırıcı içerikler taşımaktadır.Bir  kısmın da vahdet-i vücut anlayışı  ile ortak kabullenmeleri de yok değildir. Bu ortak nokta inanç ve kültür değerleridir. Seyyid Hacı Kureyş Ehlibeyt yolunun sürdürülmesi için yola gönül vermiş emmizadelerin görüşleri alınarak karar verilmelidir. Bu hadise bireysel olarak birilerini tayin etmek yetkisi olmamalıdır.

Toplumsal olarak aile büyükleriyle anlaşıp toplantılar yapmak, bu düzeyde karar alınması zorunludur. Seyyid Hacı Kureyş evlatları arasında ayırım yapmadan Pirlik mertebesine değer biçerek karar alınmalıdır. Bu sistem içerisinde ailelerde kimin rehberlik, pirlik, mürşitlik yapacağgı aile görüşlerinin alınması gerekmektedir. Ocak içerisinde ve talipler arasında her konuda bir saygınlığının olması gerekir.

Bu güne kadar Kureyş aileleri arasında   hiçbir nifak çıkmamıştır. Pir tayin etmek için ailelerin kendi bünyesinde ahlaklı, irfanlı, irşat edici ve liyakatli kişilerden seçilmesi gerekmektedir. Talip ve Mürşit onayı alınmalıdır. Bu iletişim kurumsal olarak karar almalı ve toplum bilgilendirilmelidir. On iki pirler divanının oluşturulması, bu divan içinde Seyyid Hacı Kureyş Ocağı modeli için yapılan çalışmaların daha geniş kapsamlı olarak ele alınması zorunludur.

 Kısa sürede sadece dar çerçevede yapılan çalışmaların sonuç veremeyeceği aşikardır. Yukarıda izahına çalıştığımız nedenlerden dolayı zamana ihtiyaç olacağı kanısındayız. Bireysel düşünceler her zaman aksaklığa yol açar. Toplumu bölmemek için kişisel hırslarla hareket etmememiz düşüncesiyle ocağa zarar vermeden sonuca varmak gerektiğine inanıyoruz. Netice itibarıyla ocağımızın birliğini ve beraberliğini sağlamak amacıyla yapılacak çalışmaların geniş tabanlı, katılımcı anlayışın öncülüğünde sürdürülmesi amaç olmalıdır. Bu anlamlı düşüncelerle tüm canlılarımıza aşkı niyaz ediyoruz.

HABER: CANER AKTAN

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim