• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 26 °C
  • Tunceli 27 °C

Köyde ilk buluşma

Köyde ilk buluşma
Dersim'in Mazgirt ilçesine bağlı Rıçik köyü sakinleri, ilk kez bayram vesilesiyle köylerinde bir araya geldi.

Türkiye ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Rıçikliler, her yıl kurban bayramı nedeniyle İstanbul'da  bir araya gelerek düzenledikleri kaynaşma toplantılarını bu yıl kendi köylerinde gerçekleştirdi.

Başta İstanbul olmak üzere çeşitli illerden ve yurt dışından gelen Rıçikliler uzun yolculuğun ardından araçlarıyla köylerine geldi. Köylüler tarafından davul zurna eşliğinde karşılanan gurbetçiler, köylüleri ve yakınları ile hasret giderdi.

Kesilen kurban ve ziyaretlerin ardından köylülerle birlikte yemek yiyen gurbetçiler daha sonra müzik eşliğinde eğilendi.

Rıçik-Geçitveren Köyü Derneği'nin 1996 yılında kurulduğunu ve ilk kez böyle bir etkinliği köylerinde gerçekleştirdiğini ifade eden Mazgirt-Rıçik-Geçitveren Köyü Derneği Başkanı Feti Elaldı, "Hem İstanbul'da hem yurt dışında yaşayan arkadaşlarımızı ve köylülerimizi buraya çekmek, kültürel etkinliklerimizi, gelenek ve göreneklerimizi burada sürdürmek istediğimiz için köyü seçtik. Sabah saatlerinde otobüslerle köye geldik, köylülerimiz bizi davul zurna eşliğinde karşıladı. Halaylar çekildi, ardından kahvaltı yapıldı. Kestiğimiz kurbanları ve yöresel yemekleri dağıttık. İnsanlar  gelip hem bayramlaştı hem de yöresel yemekleri yedi" dedi.

Derneğin köyde düzenlemiş olduğu etkinliğin kültürel açıdan çok önem taşıdığını kaydeden Orhan Budak, "Kürtlerin bir deyimi var. ‘Her ot kökü üzerinde yaşam bulur.’ Biz de bu deyimi bugün yerine getirmiş olduk. Şimdi burada bulunanların çoğu ilk kez bu köye geliyorlar. Çocuklarımız, gençlerimiz, kızlarımız ilk kez geliyorlar. Neneleri ile dedeleri ile  buluşup konuşup gülüşüyorlar. Bundan keyifleniyorlar. Büyükleriyle konuşup keyifleniyorlar. Dışarıdan gelenler bu durumdan ötürü  neşe ve sevinç içersinde" diye konuştu.

B,u tarz etkinliklerin sürekli olmasını isteyen köylüler, kültürel bağların bu şekilde korunabileceğini belirtiyor.

Kaygu Turhan, "Bugün Rıçik  köyünde bulunuyoruz. Biz de buraya misafiriz, komşular hep birlikte toplandık geldik. Türkiye'nin birçok yerinden Adana ve İstanbul'dan insanlar buraya geldiler. Bugün gayet neşeliyiz. Herkesin bayramını kutluyoruz. Biz istiyoruz ki hep barış olsun sürekli böyle şenlik olsun, insanlar topraklarına gelsinler ve her şey  güzel geçsin istiyoruz" şeklinde konuştu.

Gelen misafirleri halaylarla karşılayan Faik Akdoğan ise, "İstanbul ve Adana’dan geldiler, epey bir insan burada birleşti ve yemeklerini yedi. epsi hoş gelmiş, başımızın üstünde yerleri var” dedi.

Etkinlikten en çok kadınlar mutlu oldu. Büyük şehirlerde ve yurt dışında yaşayan kadınlar, yıllar sonra köylerine dönerek yakın akrabalarını görmenin keyfini yaşadı.

Yıllardan beri köyünün dışına çıkmayan Senem Yeşiltepe ise, "Hoş gelmişler, nerden gelmişlerse gelmişler hepsi hoş gelmişler. Hepsinin başımızın üstünde yeri var. Çok sevindik, İstanbul'dan gelmişler. Keşke her zaman köye gelseler. Bu tür etkinlikler birkaç gün sürsün" diye konuştu.

 

İngiltere'den gelip etkinliğe katılan Adil Macit, "Biz toplu olarak bir araya geldik. Birbirimizin gelenek ve göreneklerini bilelim, öğrenelim ve çoluk çocuğumuz da öğrensin" dedi.

Kebire Macit de, "Gelenek ve göreneklerini bilmeyen varsa köyüne gelsin görsün öğrensin ve eğlensinler" ifadesinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim