• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • Tunceli 15 °C

İşçilere sendika değiştirme baskısı

İşçilere sendika değiştirme baskısı
DİSK Enerji-Sen sendikasına örgütlü Aksa işçilerine işveren tarafından TES-İŞ sendikasına geçme baskısı yapılıyor. Sendika değiştirme baskısına karşı işçiler yaptıkları açıklamayla duruma tepki gösterdi.

Kazanılmış haklarının ellerinden alındığını ifade eden işçiler talepleri karşılanmazsa tekrar eylem yapacaklarını dile getirdiler. Açıklamaya Emek Partisi (EMEP) İl yönetimi de katılarak destek verdi.

“HAKLARIMIZ ELİMİZDEN ALINIYOR”
Açıklamayı yapan  Deniz Mak, “Yıllardır çalıştığımız bu işyerlerinde her geçen gün çalışma koşulları ağırlaşan, az işçi ile çok iş yaptırılmaya zorlanan Aksa işçileriyiz ama aynı zamanda da yaşanan hak ihlallerinin karşında, kazanılmış haklarımızın yasa dışı yollar ile gasp edilmesinin karşısın da emekten ve alın terimizden asla vazgeçmeyeceğiz. Tüm Dersim halkının ve ülkenin dört bir yanında ki emekçilerin de şahit olduğu 2013 yılında hep birlikte çalışma koşullarımıza karşı kazanmış olduğumuz haklarımız üzerinden geçen altı yılın sonunda, Aksa şirketi tarafından yok sayılarak geri alınmıştır. Buda yetmeyerek sendikalar ve toplu iş sözleşme kanununun 36. Maddeside yok sayarak vardiya tazminatımız, iş kaza riski tazminatımız gibi haklarımızın da yine Aksa şirketi ve sarı sendikalar aracılığı ile kağıt üzerinde oynanan oyunlar ile elimizden alındığını görüyoruz”diye konuştu.

“KAZANILMIŞ HAKLARIMIZ İÇİN SÖZ VERİLMİŞTİ”
Hepimiz iyi biliyoruz ki bu kazanılmış haklarımız için Aksa şirketi bizlere söz vermişti diyen Mak,”Çalıştığımız süre içerisinde bütün bu haklar tarafınıza ödenecek denmişti.
(36. madde 1. Bölüm) Toplu iş sözleşmesinde aksi belirtilmedikçe iş sözleşmeleri toplu iş sözleşmesine aykırı olamaz. İş sözleşmelerinin toplu iş sözleşmesine aykırı hükümlerinin yerini toplu iş sözleşmesindeki hükümler alır. Toplu iş sözleşmesinde iş sözleşmelerine aykırı hükümlerin bulunması hâlinde ise iş sözleşmesinin işçi yararına olan hükümleri geçerlidir. 36. madde2. BölümSona eren toplu iş sözleşmesinin iş sözleşmesine ilişkin hükümleri yenisi yürürlüğe girinceye kadar iş sözleşmesi olarak devam eder diye belirtilmiştir “dedi.

“HAKLARIMIZI GERİ ALANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ”
“Yapılan kesintiler yasa dışıdır” diyen Mak,”38 günlük yürüttüğümüz direniş yok sayılmıştır. Bizlere verilen sözler unutulmuştur. Yasa kanun tanımayanlara çalışan işçilerin emeğine göz koyanlara karşı asla teslim olmayız. Tüm kazanılmış haklarımızı geri alana kadar da mücadele etmeye devam edeceğiz. Buradan Aksa şirketini uyarıyoruz. Unutmayın ki karşınıza aldığınız işçiler birkaç gün bağırır gider sanıyorsanız yanılıyorsunuz dün bu haklarımızı nasıl kazandıysak bugünde aynı haklarımızı nasıl kazanacağımızı iyi biliyoruz. Haklarımızın geri ödenmesi için sizlere 48 saat süre veriyoruz. Kazanılmış haklarımız ve toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan haklarımız tarafımıza yatırılmadığı taktirde ise Çarşamba günü tekrar burada olacağız. Sendikamızın yöneticileri ile burada olacağız. Dersimin tüm kurumları ile burada olacağız. Tüm seçilmişler ile birlikte burada olacağız ve beş yıl öncesinde nasıl birlikte mücadele edip bu hakları kazandıysak tekrar mücadele ederek haklarımızı sizden tek tek geri alacağız” diye ifade etti.
Ardından söz alan EMEP GYK üyesi Mustafa Taşkale,”Aksa işçilerinin duygu ve mücadele birliğini 5 yıl önceden biliyoruz. Bu tehditlere boyun eğmeyeceğiz onurlu yaşayacağız, işçi sınıfı onuruna sahip çıkacaktır. İşçi  sınıfının mücadele ruhuna uygun davranacağız kimsenin şüphesi olmasın, hepinize başarılar diliyorum” diyerek desteklerini dile getirdi.
Kaynak:Pirha

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim