• BIST 10277.51
  • Altın 2400.636
  • Dolar 32.257
  • Euro 34.6756
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 24 °C
  • Tunceli 22 °C

‘İki dünya arasında aşk masalları’ paneli düzenlendi

‘İki dünya arasında aşk masalları’ paneli düzenlendi
Dersim’de Munzur Akademi Kültür Sanat ve Turizm Derneği “İki dünya arasında aşk masalları” konulu panel düzenledi. Panelde masalların geçmişin izlerini sürmek için yol gösterici olduğu vurgulandı.

Dersim’de Munzur Akademi Kültür Sanat ve Turizm Derneği, Şaroğlu otelde “İki dünya arasında aşk masaları” konulu panel düzenledi. Düzenlenen panele Melek Özlem Sezer, Sitem Ateş, Caner Canerik konuşmacı olarak katılırken panelin moderatörlüğünü Yeşim Dorman yaptı.

SEYİT RIZA AİLESİNİ BİR ARAYA TOPLAYARAK MASALLAR ANLATIYORMUŞ

İlk olarak söz alan Caner Canerik, masalların özel olarak çalıştığı bir alan olmadığını daha çok yaşlılar ve eski Dersim’i konuşmak için projeler yaptığını söyledi. İlk masalları derlemeye başladığında 2004 yılında ilk masalı kaydettiğini fark ettiğini ifade eden Canerik, Seyit Rıza’nın eskiden ailesini bir araya toplayarak masallar anlattığını ve anlattığı masallardan birkaç tanesinin kendisine üç, dört elden ulaştığını belirtti.

DERSİM MASALLARINDA ERKEK KADININ ÇOK GERİSİNDE

Dersim masallarının şuan eleştirilen azınlık, cinsiyet gibi ayrımları yok ederek insanların beynine ideal bir dünya yerleştirmeye çalıştığını kaydeden Canerik, Dersim masallarında erkeğin kadının çok gerisinde kalan ve tutarlı olmayan karakterler olarak anlatıldığını ifade etti.“

“AYAK İZLERİNİ PEŞİNDEYİZ”

Canerik’in arkasından söz alan Sinem Ateş ise anlatıcı olarak ayak izlerinin peşinde olduklarını ifade ederek bunu masalla, edebiyatla, sinemayla, belgeselle ifade etmeye çalıştıklarını kaydetti. İçinden gelinen kültürün insanı tanımlayan temel şey olduğuna dikkat çeken Ateş, başlangıçta sözün olduğunu ve annelerin, ninelerin bilerek ya da bilmeyerek bu sözlü gelenekle çocuklarını yetiştirdiklerini belirtti. Bir şekilde bir anlatı kültürünün oluştuğunu söyleyen Ateş, kendi çocukluğunun anlatı kültürünü oluşturan şeyin dedesinin hikayeleri olduğunu ekledi.

“MASALLAR YOL GÖSTERİCİ”

Çerkez kültüründen gelen Melek Özlem Sezer de kendi kültürüne dair bilmediği birçok şey olduğunu ifade ederek masalları okuduğunda kendi kültürüne ait birçok şey öğrendiğini belirtti. Masalların bir toplumun hafızasını gösterdiğini kaydeden Sezer, iz sürmek açısından da masalların yol gösterici olduğuna işaret etti.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim