• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • Tunceli 13 °C

İhraç edilen öğretmenden ihraç belgeseli: Bir Şehrin KHK'sı

İhraç edilen öğretmenden ihraç belgeseli: Bir Şehrin KHK'sı
Dersim'de görev yapan ve KHK ile ihraç edilen 200'ün üzerinde emekçi, Özen Meral Uç'un 'Bir Şehrin KHK'sı' adlı belgeseline konu oldu.

Çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler ile yaklaşık 200 kamu emekçisinin ihraç edildiği Dersim’de, ihraç edilen emekçilerin yeni hayatlarını ve hayat mücadelelerini ele alan "Bir Şehrin KHK’sı" belgeseli çekildi. Belgeselin proje sahibi, aynı zamanda çekimlerini de gerçekleştiren, görevinden ihraç edilmiş bir öğretmen olan Özen Meral Uç ile 'Bir Şehrin KHK’sı'nı konuştuk.

Eskiden beri sinema ile ilgilendiğini belirten Özen Meral Uç, “Öğretmenliğe başlayınca bu ilgi alanımla pek uğraşamadım. İhraç döneminde ise tek şunu düşündüm: Bu süreci kayıt altına almamız gerekiyor, bu süreçte bir şeyler yapmak gerekiyor. Öyle başladı bu fikir” diyor. İhraç sürecinin başlarında güçlü eylemler yapıldığını belirten Uç, “Bu eylem görüntüleri ile kamu spotu gibi bir şeyler yapabileceğimi düşünmüştüm. İhraç olan arkadaşlarla görüştüğümüz süreçte şunu farkettim, insanları da çekmek gerekiyor. Bu insanlar neler yapıyor, neler düşünüyor, nasıl bir çıkış yolu ortaya çıkacak, bunları yansıtmak gerekiyor. 'Nasıl çekebiliriz?' üzerinden düşünmeye başladım. İnsanlardan yardım istedim” diyor.

10 GÜNDE 'BİR ŞEHRİN KHK’SI'

10 günlük bir çalışma ve kısıtlı imkanlar ile bütün çekimleri gerçekleştirdiklerini belirten Özen Meral Uç, çekim sürecini ise şöyle anlatıyor:  Ses kaydı yaparken telefon kullandım mesela. Çekim yaptığımız yerler dağlık alanlardı, dolayısıyla rüzgar gibi faktörler engel oluyordu. İmkanlarımız çok kısıtlıydı. O kısıtlı imkanlarla bu belgeseli çıkardık. O süreç hepimize şunu gösterdi, evet işimiz elimizden alınmış olabilir, ama hayat devam ediyor ve biz emekçiler olarak şunu göstermeliyiz, biz bu hayatın her tarafına tutunuyoruz, bir şeyler yapabiliyoruz ve yapacağız da.

Dersim’de 200’ün üzerinde ihraç edilen emekçinin olduğunu ve Dersim'in en yüksek ihraç oranın yaşandığı il olduğunu belirten Uç, “Birçok arkadaşımız şu an kendi ekonomik koşullarını yaratmak için uğraşıyor. Birçok arkadaşımız da burada koşullarını yaratamadığı için il dışına gitmek zorunda kaldı. Ama belgeseli, özellikle Dersim’de kalmak için, burada kendi ekonomik koşullarını yaratmak için mücadele eden insanlarla çekmek istedim“ diyor.

'EN ZOR KOŞULLARDA BİLE BİR ŞEYLER YAPILABİLİYOR’

İhraç edilmiş olan 200 kişinin içinde çekim yapacakları isimleri nasıl seçtiğini sorduğumuzda ise, “Çok ihraç var ve hepsini çekemezdik. Kendi koşullarını yaratmaya çalışan ama aynı zamanda kendine has özellikleri de olan arkadaşlarımızı seçmeye çalıştık. Belgesel çekimini, biri kadın beşi de erkek olmak üzere 6 arkadaşla gerçekleştirdik. Özellikle kadınları çekmek istiyordum fakat olmadı. Dersim’de ihraç edilen kadınlar çekimlere çok yanaşmadı çünkü kadınlarda geri dönüş umudu daha fazlaydı ve 'Aman ben bir yerde görünmeyeyim, herhangi bir sıkıntı olmasın' psikolojisi çok fazla vardı kadınlarda. Erkekler daha çok onları çekmemizi istediler. Bu anlamda en güçlü duruşu gösteren ve çekerken en keyif aldığım, arıcılık yapan kadın arkadaştı. Boşaltılmış olan bir dağ köyünde arıcılık yapıyor, çadırda kalıyor, doğa ile başbaşa ve bundan çok mutluydu. Ondan bir kez daha öğrendim ki en zor koşullarda bile çok güzel şeyler yapılabilir” diyor.

 

KHK’lar ile emekçilerin yüzünü üretime döndüğünü belirten Uç, “Konuştuğumuz arkadaşlarda şunu da gördük; birçoğunda 'Zaten memlekette işsizlik sorunu var, şimdi biz bir işe girince şehrimizdeki işsiz arkadaşlarımızın iş bulma umudunu da azaltıyoruz’ anlayışı vardı” diyor.

 

Kendisi de ihraç edilmiş bir eğitimci olan Özen Meral Uç, “Böyle bir süreç yaşamasaydım böyle bir belgesel çalışması yapar mıydım bilmiyorum. Bu süreç benim için bir başlangıç oldu. Kendime alternatif bir iş olarak değil, aslında sevdiğim ve yapmak istediğim bir şey için daha fazla mücadele etme ruhu kazandım bu süreçle” diyor. Dayanışmanın bu süreci atlatmanın en önemli vesilesi olduğunu belirten Uç, böyle zor zamanların dayanışmayı da arttırdığını belirtiyor ve ekliyor, “Eşlerin ikisinin de ihraç edildiği durumlar da yaşadık ama bu süreç, ihraç edilen eşlerin kenetlenmesini sağladı” diyor.

 

EĞİTİM EMEKÇİLERİNİN İHRAÇ EDİLDİĞİ 29 ARALIK TARİHİNDE ANLAMLI GÖSTERİM

 

Uç, “İhraçların birinci yıl dönümünde, Sinema 62’de, saat:16:00’da belgeselimizin gösterimini gerçekleştireceğiz. Tüm emekçilerin katılımını bekliyoruz. Bu çalışmanın bir umut olmasını istiyorum. Başka yerlere de yollayacağım, özellikle sendikalarda emekçiler ile izlenmesini isterim. Bu belgesel umarım birçok arkadaş için mücadele ağının örüleceği ve umudun daha da artacağı çalışmalara vesile olur” diyor.

Haber: Ergin TEKİN

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim