• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • Tunceli 12 °C

HDP’den Dersim mitingi

HDP’den Dersim mitingi
Halkların Demokratik Partisi(HDP) Dersim’de binlerce kişinin katılımıyla miting düzenledi.

Seyit Rıza Parkı’nda düzenlenen mitinge HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Ankara Milletvekili adayı Veli Saçılık, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan, HDP Dersim Milletvekili adayları Alican Önlü ve Meral Hanbayat Yeşil  katıldı.


c8973ffe-ea2a-41db-834e-34d5694a7d3d.jpgMilletvekili adayı Veli Saçılık’ın konuşmasının ardından söz alan  HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Seyit Rıza’nın sözünü hatırlatarak, “Ben sizin yalanlarınız ve hilelerinizle baş edemedim bu bana dert oldu ama ben de sizin önünüzde diz çökmedim bu da size dert olsun”dedi.
Konuşmasında Ak Parti’ye yüklenen Temelli, “Tam 16 yıl boyunca insanlara yalandan başka bir şey söylemediler, yoksulluktan başka bir şey vermediler. Tüm yaşamı yasaklarla kuşattılar. Bunu yaparken de insanları birbirine düşman etme peşinde koştular. Halkları, inançları birbirine kırdırma peşinde koştular. Çünkü beslendikleri tek şey bu düşmanlık, bu nefret. Buna son vermek bizim elimizde. Yan yana gelerek bu nefrete hep birlikte son vereceğiz ”diye konuştu.

2c8d3b03-0641-4e22-9109-f7fdd4a01a74.jpg
Birinci tur ve ikinci tur ile ilgili HDP’nin ne yapacağı yönündeki açıklamalara ilişkin de konuşan Temelli, “Bizler Meclis’e gitmeyelim diye bütün oyun. Biliyor ki, HDP baraj altında kalırsa HDP’nin 80 vekilini alacak. Ve dönüp diyecek ki “parlamentoda çoğunluğu elde ettim, yönetimde istikrar olsun diye 2. turu da ben almalıyım.” O ikinci turu aldıktan sonra demokrasi yolu tamamen tıkanacak. O yüzden diyoruz ki, ya Erdoğan rejimi ya demokrasi. O yüzden diyoruz ki 80 değil 180 vekille o Meclis’e döneceğiz. Bize soruyorlar, birinci turda ne yapacaksınız, ikinci turda ne yapacaksınız? Herkes seçim mühendisliği peşinde. Yok öyle hesaplarımız. Birinci turda bir oy Demirtaş’a bir oy HDP’ye. İkinci turda ya Erdoğan rejimi ya demokrasi. Gerçek bir demokrasi inşa ederseniz bu ülkenin tüm sorunlarını çözersiniz. Bu ülkenin sorunlarının çözümünü istiyorsak bunun yolu demokrasiden geçiyor. Bu ülkede gerçek bir demokrasi inşa ederseniz, bu ülkenin tüm sorunlarını çözersiniz. Kürt sorununu da, inanç sorununu da, bir arada yaşama sorununu da çözersiniz. Her şeyi çözmenin yolu demokrasiden geçiyor”şeklinde konuştu.

db907cb1-bfe6-43c1-9402-8e7308b2a749.jpgDersim OHAL mağduru
OHAL’den en çok mağdur olan kentlerden birinin Dersim olduğunu hatırlatan Sezai Temelli, “Dersim’de insanlar işinden aşından oldu. Özgürlüklerin zapt edildiği bir rejim oldu. Erdoğan’ın tek vadettiği OHAL rejimi.  Diyor ki, “OHAL’i kaldırabiliriz ama hemen getirebiliriz de”. OHAL’siz yaşayamaz. Hatta OHAL bile yetmiyor. OHAL yetmeyince valiler, emniyet müdürleri devreye giriyor. Sizler kamu görevlilerisiniz, sizler halka hizmet edeceksiniz. İktidarlar gelirler giderler. Sandıkta AKP gidecek ama siz suç olan talimatları yerine getirmeyecektiniz. En çok da bu hizmeti 24 Haziran’da vereceksiniz. Bu halk oylarına sahip çıkarken buna engel olamayacaksınız. Valiler birçok ilde AKP kampanyası yapıyor. Bu nasıl anlayış?! Bu anlayışa hemen son vermeliyiz. Eğer toplumsal barışı var edeceksen bunun yolu liyakattır. Liyakatla halka hizmet verenleri KHK ile ihraç edeceksin, yandaş, AKP’ye hizmet eden, sadece Erdoğan’ın dediğini yapanları kamu görevine atayacaksın. Buna son verme zamanıdır. Bunu başarınca toplumsal barışı var edebiliriz”diye konuştu.

b06e3dfa-9391-4b19-b5e9-50102c09bc61.jpg

Suruç’ta yaşanan olaya ilişkin de  açıklama yapan Temelli, “Urfa’ya gidiyor “Suruç’taki tüm suçlular yakalanacak” diyor, ölen herkese rahmet diliyor. İstanbul’da da diyor ki “Suruç’un hesabını HDP verecek”. Niye HDP verecek? Görüntüler, tanıklar, otopsi raporları ortada. Suruç provokasyonu tüm çıplaklığı ile ortada. Savcılar hala hastanedeki katliamı yapanlardan bir tek faili bile gözaltına almadı. Onlar da ayın 24’ni bekliyor. Şimdi korkutuyorlar. Korkmayın, cesur olun, sizler Sarayın değil bu halkın savcılarısınız. Kim suçluysa yakasına yapışsın. Bunu yapamıyorsanız da görevi bırakın. Suruç'un acısı dinmedi. Nasıl Dersim’in acısı dinmediyse Suruç da dinmedi. Bu acıları dindirmenin yolu adaletten, yüzleşmeden, haktan geçiyor.”dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim