• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 26 °C
  • Tunceli 27 °C

Halkı kin ve düşmanlığa tahrik

Caner Aktan



Çoğunuzun bildiği üzere Pertek Yukarıyakabaşı Köyü’ne bağlı Ağaca mezrasında yaşayan Kaplan Ailesi, bir süre önce yaşadıkları sıkıntıları basın ve medya yoluyla gündeme getirmişti.

Korkunç şeyler anlattılar.

Elbette haber değeri vardı, olmalıydı.

Ali Kaplan, sanki o an yaşıyormuş gibi anlatıyordu. Yüz ifadesi, hareketleri, ses tonu… Her şeyiyle yaşıyormuş gibi anlatıyordu.

***

Haberin ardından ilgili makamlar hemen harekete geçti. Ben ve aile hakkında soruşturma açıldı. Bu, beklenen bir durumdu.

***

O günden sonra aile ile irtibatımı hiç koparmadım. Sürekli görüştük. Çünkü yalnız bırakılmışlardı.

***

Haberin yayınlanmasının ardından birkaç kurum dışında aile ile dayanışma içerisinde olduğunu belirten, açıklayan kimseyi görmedim. Hani biz, her koşulda ve şartta ezilenlerin aynında olan Dersim halkı… Hani biz, insanına, halkına sahip çıkan ve dayanışma içerisinde olan Dersim halkı… Aileyi bir karanlığın içerisinde yalnız bıraktık.

 ***

Dün telefonum çaldı. Arayan Tunceli Güvenlik Şube Müdürlüğünde görevli bir polis memuru idi. Söz konusu haberle ilgili ifade vermem gerektiğini söyledi. Gidip ifademi verdim. Haberin suç unsuru oluşturmadığını söyledim.

***

Birçok kamu yöneticisi şunları unutmuş gibi: Gazeteciler hükümet çalışanı değildir. Gazeteciler devlet memuru değildir. Gazeteciler aktivist değildir, tetikçi hiç değildir. Gazeteci muhalif değildir. Ama eleştireldir. Gazetecinin işi sadece gerçekleri ve olguları yansıtmaktır. Gazetecilik aynı zamanda bir kamu görevidir.

***

Yaptığım haber nedeniyle halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiğim iddia ediliyor. Suçlama bu yönde. Oysaki halkı ayrıştıran dil bizim dilimiz değildir. Bizim dilimiz tersine bu ayrıştırmayı, bu kini ve nefreti mahkûm eder. Her gün televizyonlarda halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçu işleniyor. Ama bu suç nedense bir şekilde görmezden geliniyor.

***

Türkiye’de gazeteciler yazdıkları veya söyledikleri nedeniyle cezaevinde tutuluyor. Gazeteciler özgürlüğünü yitirirken toplumumuz haber alma hakkını, ülkemiz de demokrasisini kaybediyor.

Bir kez daha ifade etmek gerekirse GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR!

 

Bu yazı toplam 16621 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim