• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C
  • Tunceli 20 °C

Halk Sağlığı Müdürlüğünden anne sütü açıklaması

Halk Sağlığı Müdürlüğünden anne sütü açıklaması
Halk Sağlığı Müdürlüğü, 1-7 Ekim “Emzirme Haftası” nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.Anne sütünün öneminin belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Her bebeğin vücut ve ruh sağlığı için en uygun besin, annesinin kendi sütüdür. Her annenin sütü, kendi bebeği için en uygun bileşimdedir. Doğumu izleyen ilk 18 aylık dönemde bebeğin beslenme tarzı çocuğun daha sonraki fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimi açısından çok büyük önem taşır. Bir bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için ideal beslenme yöntemi emzirmedir. Büyüme ve gelişmenin çok hızlı olduğu yaşamın bu ilk birkaç yılında emzirmenin sürdürülmesi, çocuğun sadece o andaki değil daha sonraki yıllarda da fiziksel ve ruhsal sağlığını olumlu etkilemektedir.

Başarılı emzirme, annenin bebeğini emzireceğini düşünmesi ve bunu başaracağına inanmasıyla başlar. Hayatın ilk günlerinde ve ilk yıllarında bebeğin bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiştir. Bu nedenle bebeğin, annesi tarafından korunması gerekmektedir. Anne bu koruma görevini, bebeğini emzirmekle sağlar. İlk süt yani ağız sütü, bebeği mikroplardan korumak için yüksek miktarda hastalıklardan koruyucu maddelerle donatılmıştır. Emzirme gebelik boyunca 20 kat büyüyen rahmin, doğumdan sonra eski boyutuna daha çabuk dönmesini sağlar. Böylece annenin doğum sonu kanamalarını azaltır. Annenin kansızlıktan korunmasını sağlamış olur.”

Anne sütünün yumurtalık ve meme kanseri riskine karşı korunduğunun belirtildiği açıklama şöyle sürdürüldü:

“Ayrıca anne sütü alan kız bebeklerin yumurtalık ve meme kanseri riskinden korunduğu çalışmalarla ortaya çıkmıştır. Anne sütü, bebeklere gereksinimi olan tüm besin öğelerini tek başına 6 ay sağlayabilen en iyi besindir. Sindirimi kolaydır. Anne sütü ile beslenen bebeklerin başka bir ek besine veya suya gereksinimleri yoktur. Bebekler doğumdan hemen sonra emzirmeye başlatılmalı, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmeli ve 6. aydan sonra uygun besinlerle beraber emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesi gerekmektedir. Konuyla ilgili bilgi almak üzere Aile Hekimliklerine başvuru yapılmalıdır.”

Emzirme;

- Anne bebek arasındaki bağı kuvvetlendirir.

- Bebeklerde mutluluk ve güven duygusunu geliştirir.

- Bebeğin psikolojik gelişimini de etkiler.

- Bebeğin çene ve diş gelişimini sağlar.

- Anneyi meme kanseri, rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri gibi kadınlara özel kanser türlerinden kısmen korur.

- Anneyi ilerleyen yaşlarda kemik erimesinden korur.

- Şeker hastası annelerde insülin ihtiyacını azaltır.

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim