• BIST 9923.41
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • Tunceli 29 °C

Gülistan Doku İçin kronolojik süreç raporu

Gülistan Doku İçin kronolojik süreç raporu
Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonu, 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana kronolojik süreç raporu yayımladı.

5 Ocak 2020 tarihinden bu yana haber alınamayan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’ya dair kronolojik süreç raporu yayımlandı.

Gülistan Doku için Adalet Komisyonları” 5 Ocak’ta sokak sokak Gülistan’ı soracağız, 1 yıldır Gülistan Doku Nerede?” Çağrısı ile 5 Ocak’ta kentlerde yapılacak eylemlerin takvimini açıkladı. Birçok kadın örgütü, sanatçı, aydın ve vekillerden 5 Ocak’ta sokakta, eylem alanlarında olacaklarına dair videolu destek geldi.

Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonu’nun hazırladığı rapor şöyle:

4 OCAK

Gülistan Doku 16:00-23:00 arasında çalışmak üzere Hanımeli Pastanesi’nde işe girdi. Pastane, kaybolma olayının baş şüphelisi Zaynal Abakarov’un yaşadığı apartmanın altında.

Pastane sahibinin ifadesine göre Zaynal Abakarov 18:00’da pastaneye geldi. Gülistan’ı görür görmez dışarı çıktı. 20:00’de, Doku şüphelinin babasının adına kayıtlı olan telefondan arandı. Bu aramadan sonra patronuna “İşim çıktı” diyerek pastaneden ayrıldı.

20:07’de şüphelinin evine girdi. 1-1.5 saat sonra evden koşarak çıktı. Arkasından Zaynal Abakarov’da çıkarak bir araca bindi.

20:30-20:40 civarı polise “Burada bir genç kız, bir erkek tarafından zorla araca bindiriliyor” ihbarı yapıldı.

O genç kız Gülistan Doku’idi. Polislerden biri Zaynal Abakarov’un üvey babası olan polis Engin Yücel’i aradı. Onun olay yerine gelmesinden sonra Zaynal Abakarov serbest bırakıldı. Dört polis nöbetçi savcıdan talimat almadan “Kız şikâyetçi olmadı. Çocuğu serbest bıraktık” diye tutanak tuttu. Tutanakta Gülistan Doku’nun ya da şüphelinin imzası yok.

Bu dört polis memurunun daha sonra alınan ifadelerinde tutarsızlıklar var. İkisi Gülistan Doku’nun araca bindiğini gördüklerini, diğer ikisiyse aracın önünden yürüyerek gittiğini, aracın onu takip ettiğini söyledi. Hiçbiri şüphelinin babasının olay yerine geldiğini dile getirmedi.

Gülistan Doku gece geç olduğu için yurda değil, Hatice isimli öğretmeninin evine gitti. Öğretmeninin ifadesine göre ona o gün zorla araca bindirildiğini anlattı.

Zaynal Abakarov gece yarısı Gülistan Doku’nun, Kübra O. isimli arkadaşına “Çok kötü şeyler oldu. Gülistan’ı arar mısın” diye mesaj attı.

Gülistan Doku, 00:30’da Zaynal Abakarov’a “Korkuyorum” diye mesaj attı.

5 OCAK

 

Zaynal Abakarov 11:00’da Gülistan Doku’yu arayarak kendi çalıştığı kafeye çağırdı. 11:07’de Gülistan Doku kafeye gitti, içeride dört dakika kaldı. Orayı terk etmek istediğinde Zaynal Abakarov tarafından durduruldu. Kamera kayıtlarında Zaynal Abakarov’un Gülistan Doku’ya bağırdığı, üstüne yürür gibi olduğu görülüyor sonrasında Gülistan Doku yolun karşısına geçip dolmuş durağında beklemeye başladı. Zaynal Abakarov, Gülistan Doku’nun gitmediğini görünce onu aradı. Gülistan Doku daha sonra üniversite aracına bindi.

12:21’de Gülistan Doku’nun sinyal bilgileri kesildi ama 12.23’te Dinar Köprüsü’nden geçen bir aracın güvenlik kamerasına takıldı. 12.25’de Zaynal Abakarov’un üvey babası Engin Yücel görev yaptığı Emniyet Müdürlüğü “Köprüden düşen bir nesne var” diye bir tutanak tuttu.

Gülistan Doku’nun arkadaşı Kübra O. şüphelinin gece attığı mesajı görünce Zaynal Abakarov’u aradı ve Gülistan Doku’yu sordu, “Sonra anlatırım” yanıtını aldı. Gülistan Doku’nun gece yurda gitmediğini bilen arkadaşları onu aramak için seferber oldu. Zaynal Abakarov 12:00-19.:00 arası Gülistan Doku’nun arkadaşlarının telefonlarına çıkmadı. Ancak 17:00 sularında Gülistan Doku’nun bir arkadaşına “O kendine bunu getirdi. Dün gece başıma bela oldu. Artistlik yapmaya başladı. Ondan insan gibi ayrılacaktım. Dün gece evde büyük kavga çıktı. Annemin bütün planları bozuluyordu. Babam çok sinirlendi” diye mesaj attı.

Zaynal Abakarov’un 08:00’dan 16:00’a kadar görüntüleri var. Fakat 16:00 -19:00 arası ne yaptığına dair bir bilgi veya belge yok. Baz istasyonu verileri sayesinde telefonunun açık olduğu halde aramalara çıkmadığı tespit edildi. Zaynal Abakarov’un üvey babası Engin Yücel’in de bir gün önceki HTS (telefon üzerinden sağlanan iletişim trafiği) kayıtlarına bakıldığında sayfalarca veri görülüyor ama o da o gün sadece birkaç kişinin telefonuna bakıyor.

Tunceli Emniyeti 12:25’te “Köprüden düşen bir nesne var” diye tutanak tutunca başsavcılık, köprüde ki araştırmalarını 11:00-13:30 saatleri arasıyla sınırlandırdı. Bu zaman diliminde köprüden geçen 200 kişiyi dinlediler. Başsavcılık, emniyete Kameralara bakılıp 5 Ocak’ta Zaynal Abakarov’un üvey babası Engin Yücel’in 08:00-00:00 arasında ne yaptığına ilişkin bilgi verilmesi talimatını verdi. tunceli Emniyet Müdürlüğü’nde görevli bir polis Zaynal Abakarov’un üvey babası Engin Yücel’i aradı, “Hiç dışarı çıktın mı” diye sordu, Engin

Yücel “Hayır” deyince, “Evdeydi. Kamera evin önünü görmüyor, çıktıysa da bilemeyiz” şeklinde tutanak yazdı. Fakat polisler daha önceden 4 Ocak gecesi Gülistan Doku’nun Zaynal Abakarov’un ailesi ile yaşadığı eve girdiğini, daha sonra Zaynal Abakarov’un evden çıkıp aracına bindiğini ve Gülistan Doku’nun da arkasından gittiğini evin önünü gören kameralardan öğrenmişti.

 

5 Ocak’ta Zaynal Abakarov’un Gülistan Doku kafeye gitmeden hemen önce iki kadınla konuştuğu kamera kayıtlarında görülüyor. Bu iki kadının ifadeleri alınmadı.

Dosyada Zaynal Abakarov’un, üvey babası Engin Yücel adına kayıtlı aracı kullandığı bilgisi var. Başsavcı bu aracın PTS (plaka tanıma sistemi) kaydının dosyaya alınması talimatını verdi. Zaynal Abakarov’un  üvey babası Engin Yücel’in görev yaptığı Asayiş Şube Başsavcılığa verdiği yanıtta güvenlik kameralarının plakaya yaklaşıldığında görüntüsünü alamadıkları gerekçesiyle tespit yapılamadığını belirtti. Fakat dosyada 200 aracın PTS kayıtları var. Aracı kullanan kişilerin yüzleri dahi görülebiliyor!

Gülistan Doku’nun arkadaşları 23:00’da karakola gitti. Gittikleri Asayiş Şube, baş şüphelinin babasının çalıştığı birim. Arkadaşı Kübra yaptığı açıklamada, o geceyi “Hiçbir beyanımızı almadılar. Biz kavga çıkarınca gece 02:00 gibi şüpheliyi getirmek zorunda kaldılar” diye anlattı. Ayrıca arkadaşlarından Dilek’in verdiği ifadeye, “Gülistan ‘Kendimi Munzur’a atmaya gidiyorum’ dedi” şeklinde bir ekleme yapılmış. Dilek böyle bir beyanının olmadığını söyledi.

6 OCAK

 

– Gülistan Doku’ dan haber alamayan ailesi Diyarbakır’dan Tunceli’ye gitti ve Zaynal Abarakov’dan şikâyetçi oldu. Gülistan Doku’ yu suda arama faaliyetleri başlatıldı.

11 OCAK

– 6 gündür kayıp olan sıra arkadaşları Gülistan Doku için Munzur Üniversitesi öğrencileri Dersim Seyid Rıza Meydanında basın açıklaması yaptılar. Kentte ki özellikle polis ve uzman çavuşlar aracılığı ile taciz, tecavüz ve kadın katliamlarının artmasına da olan tepki ile açıklamadan sonra “Hepimiz birer Gülistan’ız” “Dersim uyuma Gülistan’a sahip çık” sloganları ile yürüyüşe geçen öğrencilere polis saldırdı, tüm saldırılara rağmen kararlılıkla öğrenciler yürüyüşe devam etti.

-Akşam saatlerimde Tunceli Kız Öğrenci Yurdunda ki tüm kadınlar kaybedilmemek ve Gülistan’ın bulunması için ses çıkarma eylemi yaparak bahçeye indiler.  Polis müdahalesine rağmen kadınlar susmadı.

12 OCAK

-Gülistan için Munzur Üniversitesi öğrencileri Seyid Rıza Meydanında açıklama ile oturma eylemi yaptılar.

–  Akşam saatlerinde iki kız öğrenci yurdu ve bir erkek öğrenci yurdu, yurdun önünde ve içinde Gülistan için ses çıkarma eylemi yaptılar.

13 OCAK

-Munzur Üniversitesi öğrencileri üniversitenin fakültelerinden rektörlüğe Gülistan Doku için yürüdüler ve rektörlük önünde oturma eylemi yaptılar. Yapılan eyleme gençleri susturmak için gelen rektöre okuldaki tacizci ve haraç kesen hocalar sorulunca kaçarak gitti.

Günün sonunda tacizci hocaları soran bazı öğrenciler bilinmedik kişilerce aranılarak ve takip edilerek sesinizi çıkartırsanız sizi öldürürüz tehditlerine maruz kaldı.

Birçok kentte kadın platformları Gülistan Doku için eylem yaptılar.

Gülistan Doku’nun ailesi Tunceli Barosu’nda açıklama yaparak sürecin bilgi kirliligi içinde ilerlediğini ve soruşturmanın etkin yürütülmesi için dosyada eksik bulunan evrakların tamamlanması için başvuruda bulunduklarını açıkladılar.

17 OCAK

-Tehdit edilen öğrenciler İHD Dersim Şubesinde “suç duyurusunda bulunduk Gülistan Doku bulunana kadar susmayacağız” şeklinde basın açıklaması yaptılar.

20 OCAK

–  Diyarbakır Kadına Yönelik Şiddetle mücadele ağı Dersim’de gerçekleştirdiği görüşmeer sonucu rapor yayınlayarak ” bazı delliller toplanmadı, başşüpheli Zaynal Abakarov korunuyor dedi.

23 OCAK

– İzmir’de Kadınlar Birlikte Güçlü sokak eylemi yaparak “etkin soruşturma yürütülsün” talebini haykırdı.

26 OCAK

 

– İstanbul/Kadıköy’de EMEP Partili kadınlar ve Kaldıraç üyesi kadınlar eylem yaparak “Gülistan Doku Nerede?” dedi.

3 ŞUBAT

– 5 Ocak’tan beri alanlarda Gülistan Doku için ses veren kadınlarla birlikte Adalet Komisyonları, Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonlarını kurdu.

4 ŞUBAT

Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları 30. Gününde #GülistanDoku30GündürNerede hastagi ile TT olarak sosyal medya çalışmalarına başladı. Birçok kentten kadınlar videolar ile ses verdi.

8 ŞUBAT

– Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları Dersim ve Amed sokaklarında Gülistan Doku Nerede? Sorusu ile sokaklara dövizler astılar.

26  ŞUBAT

Tüm Türkiye, Gülistan Doku’yu ararken, baş şüpheli Zaynal Abakarov 5 Ocak’tan 26 Şubat’a kadar onu hiç aramadı. 26 Şubat gecesi birden ‘Seni çok özledim, seni çok seviyorum’ gibi mesajlar yazdı.

Şüphelinin telefonu ve evindeki bilgisayarlar incelenmemiş, evinde ve aracında DNA incelemesi yapılmamıştı. 26 Şubat’ta Zaynal Abakarov arkadaşına ‘Telefonumu alacaklar. Sana sonra yazarım’ diye mesaj attı. Gülistan Doku kaybolduktan tam 52 gün sonra, kamuoyunun yoğun baskısı nedeniyle 27 Şubat’ta telefonuna el konuldu.

27 ŞUBAT

Başşüpheli Zaynal Abakarov’un telefonuna savcılık talimatı ile el konuldu.Kadın örgütleri tüm kentlerden gelerek Üniversite öğrencileriyle birlikte Gülistan Doku’nun arandığı köprüde Gülistan için ses verdiler.

6 MART

– İki işçi emniyete gidip “5 Ocak, saat 16.41’de Dinar Köprüsü’nden geçtik” diyerek, Gülistan Doku’yu tarif etti ve onun köprüden şehir yönüne doğru hareket ettiğini anlattı. Gülistan Doku’nun kayıp olduğu saatler; 16.00-19.00. Gülistan Doku’yu köprüden sadece 11.00-13.00 saatleri arasında geçenlere sordular ama asıl yoğunlaşılması gereken saat 16.41 sonrasıydı. Savcılık bu talebi kabul etmedi. Israrla intihar olgusu üzerinde durdu.

7 MART– Zaynal Abakarov’un babası evini taşımak istedi bu haber karşısında Gülistan Doku’nun Ablası başşüpheli Zaynal Abakarov’un evine gitti. Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku “Gülistan öldü, siz hiçbir yere gidemezsiniz” diyerek nakliye aracındaki eşyaları indirdi. Olay yerine gelen yetkililer ablaya eşyaların taşınmayacağı sözünü vererek evin çevresinden uzaklaştırdı.

8 MART

– Tüm 8 Mart alanlarında kadınlar Gülistan Doku’yu sordu.

12 MART

– Zaynal Abakarov annesi ve üvey babasıyla birlikte gece yarısı 03:30’da Alanya’ya taşındı.

9 NİSAN

– Suda yapılan arama çalışmalarında Esma Kılıçaslan’ın cenazesi bulunurken 96 gündür kayıp olan Gülistan’dan bir iz bulunamadı.

12 NİSAN

– Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları çeşitli günlerde sosyal medyada eylemler gerçekleştirirken

Günde #Gülistansız100Gün hastagi ile Gülistan Doku’nun akıbetini sorarak bir çıkış yaptı ve eyleme İsviçre, Almanya, İstanbul, Konya, Amed, Bursa, Dersim, Ankara, İzmir, Van, Urfa dan birçok kadın ses verdi TT listesinde 1. Sıraya yükseldiler.

26 NİSAN

– Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları 113. gününde köprüyü gören mobese kaydının çözümlenmesi ve Gülistan Doku’nun akıbetinin ortaya çıkması için VideoCozulsun GulistanBulunsun hastag eylemi ile bilir kişilere, yetkililere çağrı yaparak TT oldu. Eylemin sonucunda yazan bir kaç bilirkişi ile iletişime geçerek video çözümlemesine başladılar. Bir Okyanus bilimcisi ile video belli boyutta çözümlenerek aileye iletildi.

3 MAYIS

– 120 gündür sadece suda arama çalışmalarının yürütülmesi üzerine Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları #BarajBosaltilsin hastagi ile çağrı yaparak “baraj boşaltılsın Gülistan Doku’nun akıbeti ortaya çıksın” talebini haykırdı.

7 MAYIS

 

– Göldeki çalışmalara AFAD ekiplerinin yanı sıra Çanakkale ve Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı dalgıç polislerle Diyarbakır Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekibi de katıldı.

 

13 MAYIS

 

– 120 günde Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları tarafından yapılan baraj boşaltılsın eyleminden

 

sonra 4 Ocak tarihinde eski Vali Tuncay Sonel kameralar karşısında barajı boşaltacağız sözü vermesine rağmen hala boşaltılmaması üzerine kamera önlerinde verilen sözler tutulsun diyerek #Barajibosaltin hastagı ile çağrı yaptı. Eyleme birçok sanatçı, aydın, akademisyen, milletvekili ve kadın örgütleri videoları ile katıldı. Eylem Türkiye gündeminde 1. Sırada yer aldı.

 

-Avrupa Kadın Dayanışması “Çarşamba” eylemleri kapsamında eylem yaparak Gülistan Doku’yu sordu. Fransa, Almanya ve Avrupa’nın bir çok kentinde ise “130 gündür Gülistan Doku Nerede?” yazılı Türkçe, Kürtçe, Fransızca ve Almanca  afişler astı.

 

14 MAYIS

 

– İstanbul/ Kadıköy’de Sosyalist Kadın Meclisleri eylem yaparak ” Gülistan Doku’yu Bulacağız!” dedi.

 

22 MAYIS

– İstanbul/ Çağlayan Adliyesi önünde Özgür Genç kadınlar eylem yaparak “Gülistan Doku’yu Bulacağız!” dedi.

23 MAYIS

– Kadın örgütleri ile birlikte Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları Gülistan Doku’yu bulmak, baş şüphelinin yargılanmasını sağlamak için #WhereIsZaynalAbakarov hastagı ile sosyal medyada dünya kamuoyu yaratmaya çalıştı.

 

2 HAZİRAN

–   Zaynal Abakarov ve ailesinin evde yetersiz ifadesinin alınması, üvey baba Engin Yücel’in bağlı olduğu şubede dosyanın yürütülmesi ve üvey baba Engin Yücel’in Gülistan Doku’nun bulunup bulunmamasının bizim için önemi yok söylemleri üzerine Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları #ZaynalVeAilesiYargılansın talebi ile hastag eylemi gerçekleştirdi.

3 HAZİRAN

-İstanbul/ Kadıköy Eminönü Vapurunda Özgür Genç Kadınlar “Gülistan Doku Nerede?” pankartı asarak eylem yaptılar.

– İstanbul/ çağlayan Adliyesi köprüsünde Sosyalist Gençlik Dernekleri “Gülistan Doku Bulunsun!” yazılı pankart astı.

13 HAZİRAN

– Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları #Gülistansız161Gün hastagi ile eylem başlattı ve Antep,İzmir, İstanbul, Dersim ve İngiltere’de birçok sokağın ismini değiştirerek Gülistan Doku Sokağı ismini verdi. – İstanbul/Kadıköy’de yapılan kadın eyleminde Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları “161 Gün Oldu, Gülistan Doku Nerede?” dövizini açtı.

21 HAZİRAN

– Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları #Gülistansız170Gün hastagi ile eylem başlattı. Birçok kentte “Gülistan Doku Nerede?” Yazılı ozalitler asarak Gülistan Doku’yu sordu.

25 HAZİRAN

– Gülistan Doku için verilen mücadeleyi sosyal medyadan sokaklara taşımak için Gülistan Doku İçin Adalet komisyonları “Gülistan Doku Nerede?” yazılı stickerlar ile İstanbul, Sivas, Dersim, Amed, Çanakkale, Hatay, Iğdır, Adana, Şanlıurfa, Ankara sokaklarında Gülistan Doku’yu sordu ve şuanda da bir çok kentte sormaya devam ediyor.

12 TEMMUZ

– Suda yapılan arama çalışmalarının gerekçesiz durdurulması üzerine Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları #GülistanİcinEtkinArastirma hastagi ile eylem başlattı ve İzmir’de “190. GÜN, Gülistan Doku bulunsun, failler yargılansın!” yazılı pankart astı.

22 TEMMUZ

Uzunçayır Baraj Gölü’ndeki suyun tahliye edilmesine ilişkin çalışma başlatıldı. 22 Temmuz’da Gülistan Doku’nun öğretmeninde kaldığı geceye ilişkin yeni bir ayrıntı öğrenildi. HTS (telefon iletişim trafiği) dökümü raporuna göre Gülistan Doku o gece hiç uyumamış, internete giriş yaptığı tespit edildi.

200 gün için Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları Gülistan Doku’yu soran kadınların baskılar ve tehditler ile susturulmaya çalışılması üzerine “susmayacaklarını ve Gülistan Doku’yu bulacaklarını” belirterek #200GündürGülistanBiziz hastagı ile eylem başlattı.

26 TEMMUZ

– Bilirkişi raporu açıklandı. Raporda 5 Ocak günü için “Zaynal Abakarov, Gülistan Doku’yu çalıştığı kafe önünde durdurmuş ve ihtar, ikaz veya mahiyeti gene bedensel olarak fazlaca ısrarcı şekilde, bu defa Gülistan Doku’nun önüne eğilerek bükülerek yaptığı konuşmalar dikkat çekici olup sokakta karşılaşan bir erkek ve kadının bilinen normal görüntü konuşmaları gibi olmadığı değerlendirdi.

 

28  TEMMUZ

 

– Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku baş şüpheli Zaynal Abakarov’un Gülistan Doku’yu daha önce iki kere alıkoyduğunu söyleyerek zanlının tutuklanması için savcılığa başvurdu. Başsavcılık, Zaynal Abakarov’un tutuklanma talebini gerekçe göstermeden reddetti.

 

29 TEMMUZ

 

– Baş şüpheli Zaynal Abakarov savcılık talimatı ile ifadeye çağırıldı. Hakkında zorla getirme kararı olmasına rağmen hala ifadesi alınmadı.

 

24 AĞUSTOS

 

Delil yetersizliğine, dosyaya müdahalesine ve baş şüpheli olmasına rağmen Zaynal Abakarov’un hala serbest olması, arama çalışmalarının durdurulması üzerine Dersim’de Dersim Kadın Platformu öncülüğünde Seyid Rıza Meydanında Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku ile eylem yapıldı.

-Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları #ZaynalıKimKoruyor hastagı ile sosyal medya eylemi başlattı hastag TT oldu.

Avukat Ali Çimen basın açıklaması yaptı. Basının ve kadınların desteği olmasa dosya çoktan kapanmıştı.

Dosyayı aldığımızda, 200 kişi dinledi, “intihar etmiş, yapacak şey yok” diyerek dosyayı kapatmak üzerelerdi. Taleplerimiz reddediliyor, sürüncemede bırakılıyor. Beyanlarında bulundu.

30 AĞUSTOS

– Gülistan Doku için Adalet komisyonları yaptığı çağrı ile kadınlarla online buluşma gerçekleştirdi. Süreç hakkında görüş ve öneri alışverişinde bulundu.

7 EYLÜL

– Gülistan Doku’nun ailesi etkin soruşturma ve arama çalışması yürütülmesi üzerine Dersim Seyid Rıza Meydanında oturma eylemi başlattı. Daha sonrasında eyleme Kadın Örgütleri ve Gençlik Örgütleri destek oldu. Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları İstanbul’dan bir heyet Dersim’e gelerek eyleme dahil oldu.

15 EYLÜL

– Gülistan Doku için Adalet Komisyonları baş şüpheli Zaynal Abakarov’un yargılanması üzerine imza kampanyası başlattı.  Kampanya hem sosyal medyadan hem de yüz yüze yürütülmeye devam ediliyor.

18 EYLÜL

-Gülistan Doku için Adalet Komisyonları reddettiği erkek tarafından yüzüne yakıcı madde dökülen Berfin Özek’i ziyaret etti. Sonrasında açıklama yapan Berfin Özek dayanışmayı büyüterek Gülistan Doku’yu sordu.

1 EKİM

– Gülistan Doku için Adalet Komisyonlarının çağrısı ile #Gülistanıİstiyoruz tagi ile twitter eylemi yapıldı.

 

8 EKİM

 

– Gülistan Doku için Adalet Komisyonları, Gülistan Doku için binlerce afiş ve sticker çıkartarak 67 il de sokak çalışması yaptı. Birçok kadın komisyonla iletişime geçerek Gülistan Doku’nun  sesi olmak için çalışmalara dahil oldu.

 

23 EKİM

 

– Baş şüpheli Zaynal Abakarov’un üvey babası Engin Yücel’in evinin taşınmasına engel olduğu gerekçesi ile

 

eylemlerde kadınlar Gülistan Doku’yu sordu. Gülistan Doku için Adalet Komisyonları Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku’ya kesilen 50.000 tl cezayı süpürge makinesi ile teşhir etti.

 

29 KASIM

 

– Gülistan Doku için Adalet Komisyonlarının çağrısı ile #gülistandoku330gündüryok tagi ile twitter eylemi yapıldı. Eyleme birçok kadın, kadın örgütü, sanatçı, aydın, vekil ve yazar katıldı. Eylem tt listesinde 2. Oldu.

 

30 KASIM

 

– Yapılan hastag eyleminin de etkisiyle soruşturmada algı oluşturmaya çalıştığı vb. gerekçeler ile baş şüpheli Zaynal Abakarov’un üvey babası Engin Yücel, Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı  tarafından açığa alındı.

 

6 ARALIK

 

– Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku yaptığı açıklamada eski Tunceli Valisi Tuncay Sonel tarafından gönderildiğini söyleyen valilik çalışanı Ferhat Güven ve Tunceli İşkur Müdürü Özdemir Aktaş tarafından 5 Mayıs 2020 tarihinde üstü kapalı bir şekilde tehdit edildiğini, Twitter’da Gülistan Doku için yaptığı paylaşımları kaldırmasını, Vali Tuncay Sonel’e sürekli teşekkür etmesini, halkın Gülistan’ı sormaması gerektiğini ve farklı kurumlarca yapılan twitter vb. destekleri kabul etmemesi ve onları uzaklaştırması gerektiğini söylediklerini aksi taktirde Vali Tuncay Sonel’in Gülistan’ı aramayacağını söyleyerek tehdit edildiğini açıkladı. Cumhuriyet Başsavcılığına bu konuda suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

12 ARALIK

– Gülistan Doku’yu ve onun için verilen adalet mücadelesini anlatan “KAYIP”  belgeselinin çalışmalarına başlanıldı.

25 ARALIK

– İsimsizler Hareketi’nin çağrısı ile #GülistandanVAZGEÇMİYORUZ tagi ile twitter eylemi yapıldı.

22 ARALIK

– Dersim Kadın Platformu 5 Ocak’ta sokakta olacağını ve tüm kadınların Gülistan Doku’yu sormasını isteyerek kentlerde ki kadın platformlarına sokakta olmaları için çağrı yaptı.

29 ARALIK

Gülistan Doku için Adalet Komisyonları” 5 Ocak’ta sokak sokak Gülistan’ı soracağız, 1 yıldır Gülistan Doku Nerede?” Çağrısı ile 5 Ocak’ta kentlerde yapılacak eylemlerin takvimini açıkladı. Birçok kadın örgütü, sanatçı, aydın ve vekillerden 5 Ocak’ta sokakta, eylem alanlarında olacaklarına dair videolu destek geldi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim