• BIST 9796.54
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 23 °C
  • Tunceli 22 °C

Gülistan Doku, Hurmüz Diril ve Mehmet Bal’ın yakınlarının adil soruşturma umudu

Gülistan Doku, Hurmüz Diril ve Mehmet Bal’ın yakınlarının adil soruşturma umudu
Dersim’de 5 Ocak 2020’de kaybolan üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’dan 571, Şırnak’ta 9 Ocak 2020’de kaybolan Hurmüz Diril’den 567, İstanbul’da kaybolan Mehmet Bal’dan 552 gündür haber alınamıyor.

Dersim, Şırnak, İstanbul… 21 yaşındaki Gülistan Doku 571 gündür, 71 yaşındaki Hurmüz Diril 567, 58 yaşındaki Mehmet Bal 552 gündür bu üç şehirde kayıp. 1,5 yılı aşkın süredir sonuç alamayan yakınlar aramaların ve soruşturmaların etkin ve adil bir şekilde yürütülmesini talep ediyor.

Cumhuriyet Gazetesinden Mehmet Kızmaz’a konuşan aile yakınları, bir an evvel yetkililerden gereğinin yapılmasını istiyor. 571 gündür kardeşinden haber alamayan Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku, “Dosya adil ve etkin bir şekilde yürütülmüyor. Her şey tıkanmış. Şüpheli konumda olan Zaynal Abakarov hayatına devam ediyor. Yetkililerin intihar tezine göre dahi Zaynal şu an tutuklu yargılanmalı. Yetkililer Zaynal’a dönük tavırlarını değiştirip harekete geçmeli. Neyi amaçlıyor, neyi bekliyorlar?” diye sordu.

“Devletin imkânları kardeşimi bulmaya elverişli” diyen abla Doku, “Bu imkânlar işlenmeli. Yetkililer dosyanın 2 hafta içinde tamamlanacağını söyledi. Dosyayı tamamladıklarında, bize bütün acıları tekrardan yaşatmasınlar. Deşip deşip aynı noktaya gelmek istemiyoruz. ‘İntihar etti’ demesinler. İddiaları istemiyoruz, ‘Gülistan’a ne oldu’ sorusunun cevabını istiyoruz. Ardından Gülistan’a bunu yaşatanlara karşı hukuki süreç işlemeli. Avukatımız aracılığıyla 25 Haziran’da Tunceli Başsavcılığı’na kardeşimin akıbetinin çözülmesi için 19 yeni talepte bulunduk. İl Emniyet müdürü ve dosyaya bakan ekip değişti. Gelecek olan yetkililerden hukukun gereğini yapmalarını istiyoruz” dedi.

 

“UMUTLARIMIZ ZAYIFLIYOR”

Hurmüz Diril’in kızı Gülcan Diril Üzümcü ise, bir görgü tanığına rağmen hâlâ “babanızı bulamadık” denilmesini kabul etmiyor. Arama konusunda bir ciddiyetsizlik olduğunu söyleyen Üzümcü şöyle konuştu:

“Delillerden, annemize kadar her şeyi biz bulmuştuk. Köyün içinde donanımlı bir ekiple arama yapılmadı. Babamızın hâlâ bulunmaması ile ilgili somut bir açıklama bekliyoruz. Babamıza ne oldu? Failler bir an önce ortaya çıkarılmalı. Bölgenin ne kadar denetimde olduğunu herkes biliyor. Bir kurdun, kuşun izi bulunurken bir insanın izinin bulunmaması ne kadar samimi gelebilir ki? Bunu devlet çözemeyecekse ben nasıl çözeyim? Ciddi bir arama yapılmalı. Yetkililer sorumluluklarını yerine getirmeli.”

Diril’in oğlu, İstanbul Keldani Kilisesi Papazı Remzi Diril ise şu açıklamayı yaptı:

“Siyasal ve idari yönden bir destek bekliyoruz. Bunu yapanlar arkalarını sağlama almışlar ki bu işe girişmişler. Bu olay sadece bir, iki kişinin bildiği bir şey değil. Kesinlikle çevre köylerin dahil olduğu planlı bir şey. Herhangi bir emare bulunmuş değil. Babamın bulunma ihtimali giderek zayıflıyor.”

 

‘DOSYA FAİLİ MEÇHULDE’

Mehmet Bal’ın oğlu Ercan Bal, dosyanın tekrar açılıp üzerinde durulmalısı gerektiğini söyledi. “Nereye gitsek kapılar kapalı” diyen Bal, “Bir ay önce Gayretepe karakolunu aradım, “haber yok” dediler ve telefonu yüzüme kapattılar. Bu insanlar nerede?” diye sordu.

 

Bal’ın kuzeni Sadık Bal ise şu açıklamayı yaptı: “Ne yapacağımız ve nereye başvuracağımızı bilmiyoruz. Başına ne geldiyse söylesinler. Adalet, hukuk kalmamış.

Bal ailesinin avukatı Ahmet Baran Çelik: Soruşturmaya bir ayda takipsizlik kararı verildi. AYM’ye başvuruda bulunduk. Dosya faili meçhulde. “Direkt birileri vurdu, kaçırdı” diyemiyoruz. Elimizde hiçbir veri yok.”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim