• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C
  • Tunceli 15 °C

FDG, “Alpdoğan ve Gökçen isimleri kaldırılsın”

FDG, “Alpdoğan ve Gökçen isimleri kaldırılsın”
Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu, Van’da Mustafa Muğlalı Kışlası’nın adının değiştirilmesinin ardından harekete geçti.

Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu, Van’da Mustafa Muğlalı Kışlası’nın adının değiştirilmesinin ardından harekete geçti.
Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu Başkanı Yaşar Kaya, Abdullah Alpdoğan ve Sabiha Gökçen isimlerinin kaldırılması için hükümete mektup yazdı.
Kaya mektubunda konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi: “Van'da 33 köylünün infaz emrini verdiği gerekçesiyle idama mahkûm olan Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın ismi, 7 yıl önce verildiği kışladan kaldırıldı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik yaptığı açıklamada konunun 'Sivilleşme Eylem Planı'nda yer aldığı belirtti. Muğlalı isminin kaldırılması olumlu bir adımdır ancak yeterli değildir. Hükümet mahsum insalnarın öldürülmelerine vesile olan ve insanlığa karşı suç işleyenlerin tümünün isimlerinin verildiği yer isimlerini değiştirmelidir.
4 Mayıs 1937 tarihinde Dersim’e savaş pilotu olarak gönüllü katılan ve attığı  50 kiloluk bombalar ile, çocuk-yaşlı demeden yüzlerce sivil insanın ölümüne sebep olan Sabiha Gökçen’in ismi ulusal bir kahraman gibi diğerlerinin yanısıra İstanbul’daki havaalanına verildi.
Yine 1937-38 yıllarında Dersim‘de yapılan Tertele’nin askeri sorumlusu ve onbinlerce sivil insanın katledilmesinden sorumlu General Abdullah Alpdoğan’ın ismi Elazığ‘daki askeri kışlaya verildi. Binlerce Dersimli her gün atalarının katili olan birinin isminin verildiği kışlanın önünden geçerek o günleri hatırlamakta ve acı çekmektedirler.
Sayın hükümet yetkilileri kendi vatandaşlarına karşı insanlık suçu işleyen sivil mahsum insanları katledenlerin isimlerinin bir ulusal kahraman gibi caddelere, havaalanlarına, kışlalara, okullara verilmesi bu suça ortak olmaktır. İnsanlığa karşı suç işleyenleri kahrman ilan ederseniz demokratik bir ülke olamazsınız, gelecek kuşaklara demokrasi ve insan haklarını taşıyamazsınız.
Abdullah Alpdoğan ve Sabiha Gökçen ismimlerinin verildiği yerlerin adı değiştirilmelidir. Bu aynı zamanda tarihle yüzleşmenin ve demokratikleşmenin de bir parçasıdır.”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim