• BIST 8718.11
  • Altın 2243.646
  • Dolar 32.3307
  • Euro 35.1486
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • Tunceli 7 °C

DİŞ HASTAHANESİNDE

Fikri TAŞ


   Şaşkın bir hali vardı. İçeri girdi oturdu. ‘Hocam ‘dedi.’ Adamın biri, biraz önce DİŞ HASTANESİNİN bahçesinde bar, bar, bağırıyordu. Ağzına gelen küfürleri, dişlerini yapmadıkları için Yapıyordu. Çevrede bulunanlar, seyrediyorlardı. Duyanlar, adama, Haklıdır. Diyorlardı.
     Niye haklıymış. Adam. ’Diye sordum. ‘Adam diş tedavisi olmak için diş doktoruna, gitmiş. Dişlerini tedavi etmemişler. Adamda bağırıyordu. Benim param yok. Dışarıda özelde yaptıramam. Devletin diş hastanesinin görevi nedir.’ Diye soruyordu. Çevredeki hemen herkes, adam haklıdır. Diyorlardı. Diş hastanesinde diş çekmekten, kanal, dolgu, yapmaktan başka her hangi bir tedavi yapılmıyormuş. Onun için adama haklı dediler.’ Diyerek anlattı.
    Bir zamanlar, sık sık gittiğimiz diş doktorlarına, Panda mi sürecinde sadece bir kez gittim. Yeni hastaneyi, muayene eden doktoru, muayenehanelerin bulunduğu alanları, çok beğenmiştim. Temizlik, düzen dikkatimi çekmişti. Köşemde yazmıştım.
    Arkadaşın gelip anlattıklarını merak etmiştim. Diş hastanesini yakından bilen birinden, diş hastalarından sordum. Araştırdım.
   Hastaneden şikâyetler, çokmuş. Konuştuğum, hemen herkes, Diş hastanesinin, görevini yeterince yapmadığını, söylüyorlardı. Diş hastanelerinin, olmazsa olmazı, Protez laboratuvarları, panda mi, gerekçe gösterilerek kapatılmış. Doktorların, muayene, diş çekeme, kanal yapma dışında, diş tedavisinde, önemli olan protez,, köprü, kaplama yapılmıyormuş. Bunlar, yapılmadığı içinde doktorlar, döner sermayeden pay. Alamıyorlarmış. Konuştuğum birinin dediğine göre de doktorlar, istifa edip özel muayene açıyorlarmış. İstifa eden doktorlar hayli varmış.  
    Bir başka şikayetçi vatandaş, tepkili bir ifadeyle,’ Çevre illerimizde, ilimizdeki özel diş kliniklerinde, yeni açılan diş tedavi merkezinde protez laboratuvarları, açık görevlerini yaparken, bizim hastanenin protez laboratuvarları, neden kapatılıyor. İlimizin sağlık yetkilileri neden buna seyirci kalıyorlar. Özelde, diş tedavisi yaptırmak, oldukça pahalı ve masraflı. Vatandaşın bunu ödemeye gücü yok. Devletin yaptığı hastaneler dururken, neden vatandaş, özel hastanelere yönlendiriliyor. Yoksa vatandaş, korunmayıp, özel diş tedavi merkezlerimi, korunuyor.’ Diyerek düşüncelerini dile getirdiler.
    Bir başka vatandaşta, Diş kaplama tedavisi için gitmiş. Protez Laboratuvarı kapalı olduğundan tedavisi yapılmamış.’ Özele gidecek param yak. Yemek yiyemiyorum. ‘Hâlbuki eskiden bunlar yapılıyordu. Özele gitmeye gerek kalmıyordu.’ Diyordu.
   Bir başkası anlattı. Adamın birinin, dişlerini, diş hastanesinde yapmamışlar. Takmamışlar. Adamın, özele, gidecek parası da yokmuş. Ağzında dişleri olmadığından yemek yemekte güçlük çekiyormuş. Hep çorba türü sulu yemekleri yiyormuş. Bir gün, etli bir yemekten bir parça et yemek istemiş. Çiğneyemediği et parçası, boğazına kaçmış. Boğazını Tıkamış.  Aileden biri elini boğazına sokarak, et parçasını çıkarmış. Boğulmaktan kurtarmış.
    Diş hasta hanesinde doktor eksikliği yokmuş. Yeterince görevli doktorlar, varmış. Eksik olan, diş tedavisinde, önemli bir yeri olan protez laboratuvarının, kapalı olması, hizmet verememesiymiş. Hastalar, bundan dolayı şikâyetçiler. Özelde dişlerini yaptıracak paralarının olmadığını dile getirmektedirler.
    Vatandaşlar, hastalar, bir an önce laboratuvarların açılmasını, ihtiyaç duyulan, araç gereçlerin, temin edilmesini, tedavilerin, özele, ihtiyaç duyulmadan, yeni hizmete girmiş diş sarayında, yapılmasını, istemektedirler.
    
  
     
  
   

Bu yazı toplam 6541 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim