• BIST 10045.74
  • Altın 2420.766
  • Dolar 32.4438
  • Euro 34.797
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • Tunceli 14 °C

Dersimli Yazarlar Birliği’nden “av” tepkisi

Dersimli Yazarlar Birliği’nden “av” tepkisi
Dersimli Yazarlar Birliği tarafından yapılan açıklamada, avcılık faaliyetleri ile doğayı tahrip eden her türlü girişime tepki gösterildi.

Dersimli Yazarlar Birliği tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, bütün canlıların yaşam hakkı olduğu vurgulanırken avcılık faaliyetlerinin yasaklanması istendi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

Bütün canlıların yaşam hakkı vardır. Dünyamızda "doğa" denince aklımıza büyük bir birliktelikler bütünü gelir ki kurttan kuştan, börtü böcekten, taştan topraktan, havadan sudan "aman" dilediği olmuştur insanoğlunun. Bugün de durum değişmemiştir. Doğada yaşayan tüm canlıların yaşam hakkını korumamız bu nedenle insani bir sorumluluktur.

Dünyada insan eliyle canlı türleri yok ediliyor, tatlı sular, tarım arazileri kirletiliyor, HES'ler nedeniyle nehirler kurutuluyor. Doğamız her bakımdan tahrip ediliyor. Dolaysıyla doğadaki biyolojik çeşitlilik tehlike altındadır. Enerji kıtlığı, susuzluk, açlık, salgın hastalıklar kapımızdadır.

Şunun bilinmesi gerekir ki, biyolojik çeşitliğin korunması ve yaşatılması, insanoğlunun yaşamını sürdürmesiyle eş değerdedir. Doğayı yaşanabilir kılma sorumluluğumuz vardır. Hiçbir değer, doğa kadar kıymetli değildir. Milyarlarca canlının mirasını ve geleceğini karartmaya hiç kimsenin hakkı yoktur. Gücü de yetmez.

Bu sebeple;

Son yıllarda Dersim’de "avcılık sporu", "turizm aktivitesi" kisvesi altında yapılan doğa katliamlarına sessiz kalamayız/kalmamalıyız. Avcılık bir spor ve turizm aktivitesi olamaz/olmamalıdır. Fakat ne yazı ki Dersim’ de algı operasyonlarıyla avcılık bir hobi, gelir kaynağı ve zevk aracı olarak görülüyor. Ki, dağ keçilerini, halk deyimiyle Hızır'ın Keçileri'ni avlamayı, av sporu olarak görenler, utanç verici davranışlar sergilemektedir.

Doğa ile uyum içinde ve barışık yaşamak uygar insan olmanın da ön koşuludur. Avcılık doğaya büyük zarar vermektedir. Doğa kendi içinde kendi seleksiyonuna sahiptir. İnsan ancak doğa ile uyum içinde olursa doğa da kendini korur. Başta yerel yöneticiler, sivil toplum kurum ve kuruluşlarımız doğa katliamına ve canlı katliamına izin vermemelidir.

Avcılık bir utançtır. Doğanın dengesini bozmaya hiç kimsenin hakkı yoktur. Munzur Vadisi Milli Parkı yaban hayvanları koruma sahası içinde yer almaktadır. Munzur Dağları ve çevresi, bilim dünyasınca "endemik bitki türlerinin" saptandığı bir bölge olması açısından önemlidir.

Dersim'in doğasını korumak, nehirlerini kirletmemek ve canlıları korumak görevimizdir. Doğa hakkı, insan hakkından önde gelir. Her canlının yaşam hakkı elimizdedir. Spor sağlıkla, zindelikle, mutlulukla ilintili bir kavramdır; açgözlülük, av ve ölüm değildir. Para hırsı için, zevk için avcılık yapmak, Dersim'in kutsallarına zarar vermektir, Dersim'in doğasını yok etmektir. Dersim'in ekolojik güvenliğini sağlamak başta yerel yönetimlerin, aydınların, sivil kurum ve ilgili kamu kuruluşların görevidir. Dersim'in doğasını korumak Dersimlilerin ve doğa sevdalılarının da görevidir.

Avcılık bir utançtır. Doğa ve canlı katliamını bir kez daha kınıyor, Dersim Yazarlar Birliği olarak avcılık sporunun yasaklamasını talep ediyoruz.

HABER MERKEZİ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim