• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C
  • Tunceli 15 °C

Dersim’de “Hayır” buluşması

Dersim’de  “Hayır” buluşması
Dersim'de 'Emek ve Demokrasi için Güç Birliği' referandum öncesi halk buluşması gerçekleştirdi.

“Dersim Emek ve Demokrasi için Güç Birliği” tarafından Dersim Düğün Salonu’nda halk buluşması gerçekleştirildi. Yüzlerce kişinin katıldığı panelde AKP hükümetinin 15 yıllık iktidarı süresince savaş ve çatışmacı siyasetine atıfta bulunularak, demokratik bir ortamı ‘Hayır’cıların inşa edeceği, bu referandumun da bir fırsat olduğu dile getirildi.

HDP'li Milletvekilleri Alican Önlü, Erdal Ataş, Eski Milletvekili EMEP MYK üyesi Levent Tüzel ve ESP MYK üyesi İlke Başak Baydar’ın konuşmacı olarak katıldığı panel, Dersim Konferans Salonu’nda yapıldı. Çok sayıda siyasi parti ve kurum temsilcisinin yanı sıra yüzlerce kişinin katıldığı panelde ilk olarak konuşan Tüzel, devlet şiddetinin tüm ülkede olduğu gibi Dersim’de de sürdüğünü söyledi.

TÜZEL: SİVİL ANAYASAYA İHTİYAÇ VAR VE BUNU DA HALK YAPACAK’

Tüzel, “Özel güvenlik bölgeleri, savaş atmosferinin bütün uygulamaları bizlere hissettiriliyor. Yeniden böylesi günlere döndük.15 Temmuz’u ‘Allah’ın bir lütfu’ diyerek fırsata çevirmeye çalıştılar. Biz de halklar olarak bütün baskı ve zora karşı, geleceğimizi kazanmak üzere referandumu fırsata çevirmeliyiz.

Tüzel, sivil anayasaya ihtiyaç olduğunu ve bunun da ancak tüm halkların içinde yer alacağı bir kurucu meclis ile söz konusu olabileceğini belirterek, “Anketler ‘hayır’ın daha güçlü olduğunu gösteriyor. Korkuyla bizi yönetmeye çalışanlar karşısında cesaretle bu çalışmanın içerisinden çıkacağız" dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş ise yeni anayasa değişikliğinin 12 Eylül anayasası gibi olduğunu söyledi. Ataş, “80 darbesinden bu yana yeni anayasa tartışmaları Türkiye’de devam ediyor. Mesele ne Erdoğan meselesidir ne de AKP meselesidir. 12 Eylül’ün bu ırkçı anayasasını kabul etmeyeceğiz ve ‘hayır’ diyeceğiz” dedi.

HDP Milletvekili Alican Önlü ise herkesin ‘hayır’ deme gerekçesinin farklı olduğunu, Dersim’in inancı, geçmişiyle birlikte tarihi bir ‘hayır’ gerekçesi olduğunu vurguladı. Önlü, “Herkesin nasıl bir ‘hayır’ deme gerekçesi varsa Dersim’in gerekçesi tarihte bunlardan daha fazladır. Birileri 90 yıllık faşizmi korumak için ‘hayır’ diyor. 90 yıllık beyaz faşizm, kara ve yeşil faşizmi yani AKP’yi doğurdu” diye konuştu.

İlke Başak Baydar da devletin yönetememe krizinin getirdiği bir sonuç olarak referanduma gidildiğini ve 16 Nisan’ da kazanmanın tek yolunun birleşik mücadeleden geçtiğini söyledi.

(Dersim/EVRENSEL)

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim