• BIST 9903.83
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C
  • Tunceli 25 °C

Dersimde esnaf ve vatandaşlar hayat pahalılığından şikâyetçi

Dersimde esnaf ve vatandaşlar hayat pahalılığından şikâyetçi
Hayat pahalılığının arttığı Türkiye’de vatandaşların alım gücü her geçen gün düşüyor.

Başta et fiyatı ve diğer alanlarda yaşanan pahalılık nedeniyle zor günler geçiren Dersimli esnaf ve vatandaşlar duruma tepki gösteriyor.

Son bir yıl içerisinde fahiş oranda artan temel gıda fiyatları nedeniyle vatandaşlar zor günler geçiriyor. Özellikle et fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle vatandaşlar evlerine et alamamaktan şikayet ediyor.

Tarım ve hayvancılığın yoğun olduğu Dersim’de halen et ve benzeri gıda maddelerinde yaşanan artış nedeniyle alış veriş edemez noktaya gelen esnaf ve vatandaşlar da duruma tepki gösteriyor.

2022 yılına göre her geçen gün vatandaşların alım gücünün düştüğü Dersim’de vatandaşlar ve esnaflar kötüye giden duruma müdahale edilmesini istiyor.

Dersim’de et fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle iş yapamadıklarını ifade eden Kasap İşletmecisi Sırdaş Şanlı, “Geçen sene ile bu yıl arasında bir uçurum var. Geçen sene 70 TL’ye sattığımız kıymayı bu yıl 300 TL’ye satıyoruz. Yani yüzde üç yüz dört yüz zam gelmiş durumda halen de zam gelecek. Çünkü her şeye zam geliyor, buda maliyetlerin artmasına neden oluyor. Buda insanların et alım gücü gittikçe düşmesine neden oluyor. Geçen yıl biz burada 120 kilo et satarken şuanda 20-25 kiloya düşmüşüz. Coğrafyamız hayvancılığa uygun ama bir devlet desteği ise yok”dedi.

Şanlı, “Biz esnaf olarak iş yapamıyoruz insanlar da ekonomik güçleri olmadığı için alamıyorlar. Yarım kilo kıyma 150 TL, 4 kişilik bir aileye yetmez bile, insanlar gelip bakıp bakıp gidiyor, esnaf olarak mağduruz iş yapamıyoruz ”diye konuştu.

Dersim’de hayat pahalılığı hayatın her alanında kendini hissettiriyor. Uzun ve zorlu yolculuktan sonra topladığı “Gulik” otonu toplayarak geçimini sağlayan satıcılar da alım gücünün düşmesi nedeniyle zor günler yaşıyor.

Kamer Çelik, “Bu yıl bir şey yok, iki gündür tezgahın önündeyiz getirdik ama millette para yok. Gelenler ya bir kilo ya da iki kilo alıp gidiyor ”ifadesini kullandı.

Vatandaşlardan Alişan Karaaslan, “Kimse alışveriş yapamıyor,  çünkü etin kilosu olmuş 350 tl, peynir olmuş 200 tl, yağ olmuş 250 tl, soğan olmuş 35 tl, millet sadece bakıp geçip gidiyor. Bu nasıl bir zulümdür biz hayatımızda böyle zulüm görmedik”diye konuştu.

Vatandaşlardan Seydali Kızılboğa ise, “Ben oğluma diyorum ki bana et al o bana diyor ki ben kendim çorba  içiyorum sana nasıl et alayım etin kilosu 350 tl olmuş diyor. Bana diyor ekmek ye, ne olacak bu halimiz etin kilosu hiç 350 tl olur mu?”dedi.

Haber: Ali Haydar Gözlü

esnaf-ve-vatandaslar-hayat-pahaliligindan-sikayetci-(4).pngesnaf-ve-vatandaslar-hayat-pahaliligindan-sikayetci-(3).pngesnaf-ve-vatandaslar-hayat-pahaliligindan-sikayetci-(7).pngesnaf-ve-vatandaslar-hayat-pahaliligindan-sikayetci-(6).png

 

 

 

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim