• BIST 10247.75
  • Altın 2393.909
  • Dolar 32.2484
  • Euro 34.6675
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • Tunceli 7 °C

Dersim dağlarında mantar için zorlu yolculuk

Dersim dağlarında mantar için zorlu yolculuk
Zorlu ve uzun yolcuk sonrası tehlikeleri aşarak Munzur Dağlarının bulunduğu bölgeye varan mantar toplayıcıları geçimlerini bu işle sağlıyor.

Dersim'de karların erimesi baharın gelmesi ve toprağın canlanması ile bin bir çiçek ve bitki türü dağlarda ve Munzur Vadisi boyunca hayat buluyor.

Özellikle bahar aylarında daha çok sarp kayalarda ve dağ zirvelerinde yetişen Kunkor Mantarı, ışkın, gulik, kenger ve birçok bitki türü bölge halkının hem geçim kaynağı hem de besin kaynağı oluyor.

Mantarın en yoğun bulunduğu Sultan Dağında (Tujik dağı) mantar bulmak için sabahın erken saatlerinde hareket eden mantar toplayıcıları, uzun ve tehlikeli yolculuktan sonra mantarların bulunduğu alana varıyor.

Sabahın ilk ışıkları ile birlikte başlayan mantar yolculuğu hava kararana kadar devam ediyor. Tüm gün tabanlara kuvvet dağlar aşılıyor. Kimi zaman 3-5 kilo ile kimi zaman daha da fazlası ile merkeze dönülüyor.

Mantar toplayıcıları, karlı dağların zirvelerine doğru olan yolculuğunun ardından getirdikleri mantarları Dersim merkezde satarak yaşamını sürdürüyor.

Serkan Laçin, “Mantar toplamak için bazen kamp kuruyoruz arkadaşlarla, birlikte arıyoruz. Bazen 2 kilo bazen 5 kilo buluyoruz bazen de hiç  bulamıyoruz. Geçimimizi bundan sağlıyoruz. İş güç olmadığı için bu işi yapıyoruz. Kilosu 100 TL bazen satılıyor bazen satamıyoruz” diyor.

Özkan Ulucan da karlı dağların zirvelerine doğru olan yolculuğunun ardından getirdiği mantarları merkezde satarak yaşamını sürdürüyor.

Hemen hemen her yıl Dersim Dağları’nda mantar topladığını kaydeden Ulucan, mantar toplamadaki zorluklarını ve serüvenlerini şöyle anlatıyor:

“Bu iş ağır bir iş, arkadaşlarımla sabah 3'de kalkıyoruz bazen yalnız gidiyorum. Sabah erken gittiğimiz için bu iş zor oluyor. Gittiğimiz dağlarda kar var her taraftan akan suları görüyoruz buda işin güzelliği. Bir yandan bu dağlarda geziyoruz bir yandan topladığımız mantarları toplayıp getirip satıyoruz. Biz arkadaşlarımızla birlikte mantar topluyoruz ne bulursak da  getirip satıyoruz.”

Kunkor mantarı toplamanın çok zor olduğunu birçok zaman emeklerini karşılamadıklarını ifade eden Hacı Güngör ise, "Sabah erken saatlerinde kalkıyoruz dağlara doğru saatlerce yürüyoruz. Ayı var, kurt var. 30-40 kilometre yürüyoruz. Bazen mantar bulamıyoruz ve boş dönüyoruz emeğimiz boşa gidiyor. Basit bir iş değil çoğu zaman satış yapamıyoruz" diyor.

Zorlu yolcuğun ardından toplanan Kunkor Mantarı Dersim merkez'de 100 TL'den alıcıya ulaşıyor.

Dersim Haber/Özel/Ali Haydar Gözlü

mantar-icin-zorlu-yolculuk-(2).jpgmantar-icin-zorlu-yolculuk-(5).jpgmantar-icin-zorlu-yolculuk-(4).jpgmantar-icin-zorlu-yolculuk-(1)-001.jpeg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim