• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • Tunceli 14 °C

Belediye ve köylülerin ektiği fasulyenin hasadı başladı VİDEO HABER

Belediye ve köylülerin ektiği fasulyenin hasadı başladı VİDEO HABER
Ovacık Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, köylülerle birlikte 500 dönüm araziye ektiği fasulyenin hasadına başladı.

Dersim’de organik tarım gelişmesi için 3 yıl önce 400 dönüm hazine arazisine nohut ve fasulye ekerek ilçede tarımın gelişmesi için çalışma başlatan Ovacık Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu bu kez belediye bünyesinde bulunan kooperatif ile Ovacık ilçesinde tarım yapan köylülerle ortaklaşa 500 dönüm araziye fasulye ekimi gerçekleştirdi.

Lezzeti, tanesinin küçük oluşu ve erken pişmesi nedeniyle diğer fasulye türlerinden ayrılan Ovacık kuru fasulyesi, Türkiye pazarında rekabet etmeye çalışıyor.

Belediye ve köylülerin ortak ektiği fasulye ve nohuttan bu yıl 350 ile  400 ton fasulye ve nohut elde edilmesi bekleniyor.

Türkiye’nin değişik illerinden gelen çok sayıda vatandaş, fasulye hasadına gönüllü olarak katılıyor.

Türkiye’de ulaşımı ücretsiz yapması ve en ucuz suyu satması ile gündeme gelen Ovacık Belediyesi, 500 dönümlük Hazine ve köylülere ait araziyi yoksullara dağıtmak için nohut ve fasulye ekti. Bu ürünlerden fasulye ve nohut hasadı başladı. Ovacık Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu, nohutta beklentilerinin üzerinde verim aldıklarını, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen gönüllülerin kendilerine destek verdiğini söyledi.

Dersim’de üretimin yaygınlaşması için çaba sarf ettiklerini belirten Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu, “3 yıldır fasulye ve nohut ekiyorduk ancak bu yıl farklı bir şey yaptık. Belediye kooperatifi ile köylülerin kooperatifi ile ortaklaşa 500 dönüm üzerine fasulye ektik. Bu fasulyeden bu yıl 350 ile  400 ton fasulye ve nohut bekliyoruz. Bundan sonra üretimi arttırak devam ettireceğiz. Eskiden köylüler 10 dönüm tarla ekerken şimdi 500 dönüm tarla ekiyorlar. İnsanlar artık çalışıyor ve üretmeye başladı. Bu tarlada köylülere ait olan gelir köylülere verilecek belediyeye ait gelir ise öğrencilere burs olarak verilecektir ”dedi.

Ovacık'ın başlıca gelir kaynakları arasında yer alan organik kuru fasulye ile çok sayıda aile geçimini sağlıyor.

Ovacık ilçesine bağlı Kızık köyünde ekilen fasulyenin hasadı başladı. Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu, köylüler ve gönüllülerden oluşan çok sayıda kişi hasada başladı.

Belediye Başkanı Maçoğlu’nun köylüleri üretime teşvik etmesinden ötürü mutlu olduklarını söyleyen Kumru Güneş, “Komünist partili belediye başkanımızı seviyoruz. Bize tohum verdi, traktör verdi ve tarlamızı ekti. Bu bize büyük bir destektir. Belediye başkanımızdan çok memnunuz ”dedi.

Ali Gündüz, “Belediye biz köylülerin tarlalarını ekti, bizde kendilerine yardımcı olduk. Bize mazot, tohum ve traktör yardımında bulundu. Biz köylülerde bir araya gelerek fasulyeyi hasadını yapıyoruz ”diye konuştu.

Aydın Er,“Başkan sayesinde bu ilde üretim olmazdı insanlar burayı terk etmek zorunda kalacaktı. Şimdi bu üretim sayesinde insanlar köylerine geri dönerek üretime başladı.”

Ali Kaya, “Ben Adana’dan buraya geldim, bu çok güzel bir proje burada fasulye ekmişler çok güzel ve örnek bir proje olmuş. ”dedi.

Ali Rıza Bilir, “Köylüler burada tarla ekmişler bizde yardım için buraya geldik. Belediye başkanı ve yönetimi buna destek vermiş çok iyi bir şey yapılmış.  Herkes bunu konuşuyor. Ben tahmin ediyorum ki bundan sonra tarlasını ekmeyenlerde tarlasını ekerek üretim yapacak. ”şeklinde konuştu.

Cemil Kapmaz, “Bu fasulye erken pişiyor. Bu fasulyeye ilaç ve katkı maddesi yok tamamen doğaldır. Herkes bize telefon açıyor bu fasulyeden istiyor ”dedi.

Haber: Ali Haydar Gözlü

 

ovacikta-fasulye-hasadi-(2).jpgovacikta-fasulye-hasadi-(3).jpgovacikta-fasulye-hasadi-(4).jpgovacikta-fasulye-hasadi-(5).jpg

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim