• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • Tunceli 16 °C

Arı ölümleri endişelendiriyor VİDEO HABER

Arı ölümleri endişelendiriyor VİDEO HABER
Dersim ve çevre illerde yaşanan toplu arı ölümleri, kışa hazırlık yapan üreticileri endişelendirdi.

Kentte arıcılık yapan bal üreticileri, kovanlarda toplu ölümlerin görülmesi üzerine durumu Dersim Arı Yetiştiricileri Birliğine bildirdi. Bunun üzerine çeşitli üniversitelerin uzmanlarından oluşan bir heyet inceleme yapmak üzere kente davet edildi.

Toplu kayıplar üzerine Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Aydın, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Halil Yeninar, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Aziz Gül, Türkiye Arıcılar Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kazım Doğan, Bingöl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Münire Turhan ve Buket Arıcı ile Araştırma Görevlisi Sıraç Yavuz'dan oluşan heyet, toplu arı ölümlerini yerinde inceledi.

Türkiye Arıcılar Birliği Genel Başkan Yardımcısı  ve Tunceli Arıcılar Birliği Başkanı Kazım Doğan, Dersim, Bingöl, Elazığ ve Malatya’da yaptıkları incelemelerde arılarda azalma görüldüğünü söyledi.

Dersim bölgesinde geçimini arıcılık yaparak sağlayan üreticiler, yaşanan arı ölümleri karşısında çaresiz. Arı üreticileri daha önceki yıllarda da arı ölümlerinin yaşandığını ancak bu şekilde azalma ve ölümlere rastlamadıklarını söylüyor.

Arı üreticisi Hıdır Söylemez, “5 yıldır arıcılık işi ile uğraşıyorum, 50 tane arım vardı şu ana kadar 20 kovan arım kaldı. Arı ölümleri nedeniyle mağdur olduk. Biz bu durumu arıcılar birliğine bildirdik gelip incelemeleri için ve bu ölümlerin kaynağını ortaya çıkarmalarını istiyoruz. Ancak birlik hala gelip incelemedi. Kovanları açtığımız zaman bal duruyor ancak arı yok. Bu yüzden mağdur olduk”dedi.

Ali Kahraman, “70 adet kovanım vardı. Geçen yılda arı kaybım oldu ancak bu yıl arı kaybımız daha fazla oldu. Arılar ormanlık alana gidiyor ancak kovanına geri dönmüyor. Bu nasıl bir hastalıktır anlamadık. Bu işten anlayan her kimse bu doğadan mı kaynaklanıyor ya da başka bir şeyden mi kaynaklanıyor araştırılsın ve bu işi takip etsinler. Bu köyde herkes geçimini bu işle sağlıyor. Bu yıl 20-25 kovanım geçti”diye konuştu.

Dersim ve çevre illerde üreticilerden gelen şikâyetler üzerine toplanan heyet bölgede inceleme yapmak üzere hareket geçti.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Tunceli Arıcılar Birliği Başkanı Kazım Doğan, “Merkez birliğimize gelen şikâyetler üzerine bizler Elazığ, Malatya, Bingöl ve Tunceli’de hocalarımızla birlikte saha çalışması yaptık. Saha çalışmalarında gördüğümüz ve gördüklerimiz, Varroa buna bağlı hastalıklar, Nosema gibi hastalıkları gözlemledik. Bunun bilimsel sonuçlarını hocalarımız açıklayacak. Sahada gördüğümüz diğer bir eksiklikte arıcılarımızın bazı yanlış uygulamaları, ruhsatsız ilaç kullanımlarını tespit ettik. Tabi bunun mevsimle de alakası vardı. Mart ve nisan aylarının kurak geçmesi, mayıs ve haziran aylarının sürekli yağmurlarla devam etmesi, varroa hastalığına zemin hazırladı. Arıcılarımız bu durum karşısında dikkatli olmalı ve tedbirlerini almalıdır”şeklinde konuştu.

Haber - Video: Ali Haydar Gözlü / ÖZEL HABER

ari-olumleri-(2).jpgari-olumleri-(3).jpgari-olumleri-(4).jpgari-olumleri-(5).jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim