• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • Tunceli 19 °C

50 yıl sonra Xızır cemi tuttular

50 yıl sonra Xızır cemi tuttular
Dersim’de 50 yıl aradan sonra Düzgün Baba Cemevi’nde Xızır cemi tutuldu.

Dersim’de vatandaşlar, kendileri için kutsal olarak kabul edilen Xızır ayı, için hazırlıklarını sürdürüyor.

Xızır ayı, Ocak ayının sonunda başlayıp Şubat ayının ortalarına kadar devam ediyor. Farklı bölgelerde farklı ritüellerle karşılanan Xızır Orucu, Muharrem Orucu ve ayından sonra, Alevilerin ikinci büyük inanç ayı olarak kabul ediliyor.

Xızır, darda olanın yardımına koşmak anlamına geliyor. Xızır ayında tutulan 3 günlük oruçtan sonra lokma dağıtılıyor, Qaut yemeği yeniliyor ve Xızır Cemi tutuluyor.

Nazımiye ilçesinde bulunan Düzgün Baba Ziyaretgahı’nda siyasi nedenlerden ötürü 1970’lerden sonra Xızır cemi tutulmamış.

Vatandaşlar, kış şartlarında 50 yılı aşkın bir süre sonra ilk kez Düzgün Baba Cemevi’nde Xızır cemi tuttu.

Dersim merkez, Nazımiye ve çevre köylerden vatandaşların yoğun olarak katıldığı Xızır ceminden önce Celal Abbas Ocağı’ndan Zeynel Batar’ın verdiği gülbeng ile çıralar yakıldı.

Alevi kurum temsilcisi ve ocak evlatlarının katıldığı cem erkanını, Pir Zeynel Batar, Kureyşan Ocağı’ndan Mehmet Ali Akbayır, Selvi Açıkgöz ve Baba Mansur Ocağı’ndan İmam Baki Aydın yürüttü.

Cemde Kırmancki deyişler okundu, semahlar dönüldü. Xızır muhabbetinin gerçekleştiği cem erkanından sonra pirlerin verdiği gülbeng ile qavut lokmaları ve niyazlar paylaştırıldı.

Dersim’in en önemli inanç yerlerinden biri olan Düzgün Baba’da yıllar sonra cem tutan vatandaşlar, bunun nesillere aktarılarak devam etmesini istiyor.

Uzun yıllar sonra Düzgün Baba’da cem tutulmasının kendisini çok mutlu ettiğini ifade eden Selvi Açıkgöz, “Yıllardan beri biz burada cem tutmadık, bu kış koşullarına rağmen böyle önemli bir ayda cem tutulması beni çok sevindirdi. Ben dua ediyorum her yıl burada cem tutulsun”dedi.

Vatandaşlar, 1970 yılından sonra Düzgün Baba ziyaret alanında siyasi nedenler başta olmak üzere çeşitli nedenlerden ötürü bir daha cem tutamamış.

Veli Yıldız, “Pir ve rayberlerimiz devlet baskısı ve çeşitli baskılardan bu inancımızı yerine getiremediler. Daha sonra köyler boşaltılınca insanlar göç edince pirlerimiz bu yolu sürdürmekten vazgeçti. Eskiden insanlarımız bu karda yol açıp ibadetlerini yerine getirmek içinde çetin kış koşullarında günlerce durup cem bağlarlardı. Şimdi yıllar sonra böyle bir şeyin tekrar gerçekleşmesi bizi çok mutlu etti. Bunu yerine getiren insanlardan allah razı olsun”şeklinde konuştu.

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Dersim Şubesi Eş Başkanı Musa Kullu’da 50 yıl aradan sonra Düzgün Baba’da Xızır ceminin tutulmasının çok değerli olduğunu belirtti. Kullu, “Bugün Düzgün Baba’da yıllar sonra xızır cemi tutmak nasip oldu. Bundan sonra her yıl insanlarımızla bu inancımızı yerine getirip cem tutarız. Bu dünyada kötü durumda olan herkesin iyi olmasını, dar da ve muhtaç olan insanlara Xızır’ın yardımcı olması için dua ediyoruz”dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim