• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Tunceli 21 °C

TRT ŞEŞ, KANALINDA TUNCELİ

Fikri TAŞ


   Kürtçe yayın yapan TRT ŞEŞ, geçen hafta Tunceli'deydi. “KENTLERİN SORUNLARI” programı çerçevesinde, Tunceli'nin sorunlarını Tuncelili yetkililerle paylaşmak, görüşmek kanallarında dile getirip yayınlamak için gelmişler.
  Polisevinin manzaralı bahçesinde düzenlenen programa, söyleşiye İlin sorunlarını yakından bilen Sayın Valimiz, Üniversitemizin Sayın Rektörü, Sivil toplum örgütlerini temsilen Sanayi Ticaret Odası Başkanımız Yusuf CENGİZ, Basın adına Cihan Haber Ajansı Muhabiri Ali Haydar GÖZLÜ katılmıştı.
   Baraj gölüne nazır bahçeden yapılan yayında Tunceli Kentinin, sorunları bir kez daha bir televizyon kanalı tarafından dile getirilmişti.
   Kürtçeyi yeterince bilmediğimden konuşmaları anlayacak şekilde izleyemediğimden, izleyip bize tercüme eden arkadaşlardan ayrıntıları aldım. Tunceli'nin sorunlarını yalın bir şekilde dile getiren, konuşmacıların samimi tamamlayıcı konuşmaları ile zengin güzel bir program olduğuna bende katılmıştım.
  Üç yılı aşkın bir süredir ilimiz Valiliğini yapan Sayın Valimiz, ilimizin sorunlarını Tunceli Halkının hassasiyetlerini paylaşarak dile getirmişti. Tunceli'de öne çıkan sorunların başında gelen barajlar konusunda, Tunceli Halkının hassasiyetlerine katıldığını ifade ederek yaptığı konuşmada, 'Barajların yapımı ile Tunceli Halkının kutsal saydığı inanç yerleri, zengin doğal güzellikleri, sular altında kalacaksa buna izin verilmemelidir.' diyerek Tunceli'de barajların yapılmamasını istemiştir. İşsizliği gidermek için İŞKUR tarafından istihdam çalışmaların yapıldığını, işsizlere iş verildiğini ifade eden Sayın Valimiz köye dönüşleri kolaylaştırmak, cazip kılmak içinde çalışmaların sürdüğünü, köylünün ihtiyacı olan hizmeti, köylüye götüreceklerini ifade etmişti.
   Tunceli'nin terörle anılmasının kendilerini Tunceli Halkını üzdüğünü ifade eden Sayın Valimiz, 'Terör, yalnızca bir ilin sorunu değil, birçok ilde yaşanan bütün illerin bütün ülkemizin, sorunudur. Terörün sona ermesi hepimizin bütün ülkenin dileğidir.' diyerek terörün sona ermesini dilemiştir.
   Kurulması ile Tunceli'yi Halkın tanımı ile şenlendiren, hareketlendiren bacasız fabrikamızın kurucusu Sayın Rektörümüzde,  Üniversitenin ekonomik sosyal alanda Tunceli'ye kazanımlarını anlatarak yaptığı konuşmada, giderek artan öğrenci sayısı ile büyüyen gelişen üniversitenin Tunceli'yi de büyüteceğini ekonomik sosyal istihdam sorunlarını büyük ölçüde çözeceğini inşaatı hızla süren üniversite kampüsünün kısa sürede tamamlanacağını, ifade etmiştir. Barajlar konusunda Tunceli halkının hassasiyetlerini başından beri destekleyen, Sayın Rektör. İhtiyaç duyulan konut sorunun çözümü içinde çalıştıklarını, TOKİ tarafından yapılacak konutlarla konut sorununu da bir ölçüde çözmeye çalışacaklarını ifade etmiştir.
    Programa katılan Sanayi Ticaret Odası Başkanı Yusuf Cengiz yaptığı konuşmada, öncelikle barajların, Dersim Coğrafyasını adeta yok etmek, kutsal inanç yerlerimizin sular altında kalması için yapıldığını bunu da Dersim Halkının kabul edemeyeceğini ifade ederek, barajların yapılmasından vazgeçilmesini istemiştir.
  'Sanayisi, ekonomisi, fabrikası, tarımı ve hayvancılığı olmayan ilimizin teşvik sıralamasında kalkınmış illerle eş tutulması 6.ncı sıraya konularak teşvik desteklerinden mahrum bırakılması Dersim Halkına yapılmış bir haksızlıktır.' diyen Sanayi Ticaret Odası Başkanı bu haksızlığın giderilmesini istemiştir.
   Dersim Doğasının, büyük doğal bir zenginlik olduğunu söyleyen Başkan, Dersim ekonomisine dolayısı ile ülke ekonomisine katkı sağlayacak bu zenginliğin bir an önce turizme açılmasını istemiştir.
   İşsizliğin ilimizde önemli bir sorun olduğunu, üniversiteyi bitiren gençlerin işsiz kaldıklarını, sorunun çözümü için devletin daha çok destek sağlamasını, istihdam sağlayacak ekonomik gelişme için teşvik tedbirlerini desteğini artırmalıdır. demiştir.
    Basını temsilen programa katılan Ali Haydar GÖZLÜ arkadaşımız, hemen her Dersimlinin dile getireceği paylaşacağı öncelikli iki sorunu barajlar sorunu ile işsizlik sorununu dile getirmiş, barajların yapımının durdurulmasını işsizlik sorunun çözülmesini istemiştir.
   Program boyunca, yeni hastaneden baraj gölünden şehir merkezinden manzaraların ekrana yansıdığı program, Kürtçe ile yayınlandığı için ayrı bir güzellikti. Kısacası kentimizin sorunlarını çözümünü bilen katılımcılarıyla, açılımlı yenilikçi farklılıkları sergileyen yararlı tanıtıcı zengin güzel bir programdı.
  Eksiği Dersimin eşsiz güzelliklerinin program öncesi ekrana getirilmemesi ve gösterilmemesiydi. Bu bir televizyon programının olmazsa olmazıydı.

   
   
 
  Fikri TAŞ
  

Bu yazı toplam 1076 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim