• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Tunceli 22 °C

TARIMDA GÖZLENEN SEVİNDİRİCİ GELİŞMELER

Fikri TAŞ

   İl Tarım Müdürü ile bağlı bahçeli bir tarım alanını ziyarete gittik. Mevsimin en güneşli en sıcak günü olmalıydı. Sonbaharda yeni filizlenmiş çimlerin üzerine dökülmüş sarı ağırlıklı renk, renk Sonbahar yaprakları, doğayı dünyanın en güzel halıları ile süslemişlerdi. Güneş uzaklaşmış gibiydi. Tepemizde değil karşımızdaydı. Isıtıyor. Göz kamaştırıyordu. Munzur Dağlarından, Yaylalarından, dönmüş yamaçlara yayılmış koyun sürüleri, renk cümbüşü doğa halılarının üzerinde kabarmış beyaz mantarlar gibiydi. Sürüyü koruyan çoban köpekleri, arabaları tehlike olarak görmemiş olacaklar ki, yanlarından geçen bizlere dönüp bakmadılar. Havlamadılar.

    Onlarca yıldır süren çatışmalı ortam, Dersime büyük zarar vermiş. Köyler boşaltılmış. Büyük ölçüde göç yaşanmıştı. Boşaltılan köylerde tarım, hayvancılık adeta ölmüştü. Tarım kuruluşları, Tarım Müdürlükleri, güvenlik nedeni ile göç yaşamış. Kimsesiz kalmış köylere, tarım alanlarına hizmet götürememişti. Ön yargılı, hizmet götürmek istemeyen yöneticilerde, güvenliği gerekçe göstererek kendilerinden beklenen hizmeti vermemişlerdi.
   Son yıllarda, çatışmaların hala sürmesine, güvenlik gerekçesine rağmen, tarım alanlarında gerçekleştirilen hizmetler, umut verici oldu. Yıllardır, terk edilmiş. Ekilip biçilmemiş alanlar, yeniden ekilir biçilir oldu. Bakımsızlıktan kuruyan bağ ve bahçeler yeniden yeşermeye bağ, bahçe olmaya başladılar.
  Tarım hizmetleri köye gitmeye başladı. Modern teknikle, verimli tarım bitkileri, köylüye, tarımcıya, tanıtıldı. Ekimi, dikimi, üretimi için her türlü destek verildi. Örnek tarım alanları, bağ bahçeler, kurularak köylüye tanıtıldı. Eğitim toplantıları, düzenlenerek, aydınlatıcı broşürler dağıtılarak köylü, tarımcı bilgilendirildi.
  Daha çok güneyde, sahil kentlerinde, tarım alanlarını süsleyen seralar, Dersime de geldi. Köylüye serada üretim yapmaları için sera götürülüp karşılıksız bedelsiz kuruldu. Verimli üzüm fideleri bağ kurmaları için köylüye bedelsiz verildi.
  Köylünün besicilik yapması için her türlü destek verildi. Ahır kurmaları için faizsiz uzun vadeli krediler sağlandı. Daha çok süt veren cins inekler, getirilip köylüye verildi.
  Daha çok büyük kentlerde lüks çiftliklerde, büyük tarım alanlarında gördüğümüz tasarruflu damlama usulü sulama, Dersim köylüsünün ekili alanlarına, bağına bahçesine de getirildi.
  Köylüye, Kuracakları bağ ve bahçelerini, tel örgü ile koruma altına almaları için faizsiz, indirimli krediler sağlandı.
  Tarım Müdürlüğü, Dersimin iklimine uygun, verimli, gelir getiren ceviz bahçelerinin kurulması içinde köylüye destek olmuş, verimli, cins, ceviz fideleri getirip köylünün ceviz bahçeleri kurmasını sağlamıştır. Dikimi, çevresinin tel örgü ile çevrilmesi, damlama usulü sulama için yapacağı bütün masrafları karşılayacak destek kredileri sağlanmış, çok sayıda ceviz bahçelerinin kurulması gerçekleştirilmiştir.
   Tarım Müdürlüğü, köylüye çokça gelir getiren, çilek ekimi içinde destek olmuş, ekimi, sulaması, bakımı için her türlü desteği sağlamış. Bu güne kadar yapılmayan bir ilki gerçekleştirmiştir.
   Tarım Müdürlüğümüz, daha önemli, anlamlı, büyük bir projeye daha imza atarak, Yalnızca Dersimin doğasında yetişen, ülke çapında, hatta dünyaca ünlenmiş, Tarım Bakanlığından patenti alınmış. Markalaştırılmış. DERSİM SARMISAĞININ, Dersim Köylüsü tarafından üretilmesi, pazarlanması, için kolları sıvamış. Tarım İl Müdürlüğünün kendi bahçelerinde ürettikleri dağ sarımsağının tohumunu, köylüye karşılıksız vererek, yapacakları masrafları destek kredileri ile karşılayarak, Dersim köylüsüne büyük bir gelir kapısını açmıştır. 
  Tarım Müdürlüğümüz, yine güzel, ihtiyaç duyulan, bir projeyi hayata geçirmiş. Üretilecek tarım ürünlerinin, uzun süre muhafaza edilmesi, pazarlanması, tüketimi, için, şehirde, büyük bir soğuk hava deposunun kurulması için, yapılan başvuruyu onaylayarak, bakanlığa sunmuş. Gerekli kredinin sağlanmasını istemiştir. Bakanlık tarafından onaylanacağı beklenen projenin hayata geçmesi durumunda, yaşanan büyük bir eksiklik giderilecek, ürünler, çürütülerek, çöplüğe atılamayacaktır. 
   Su ürünlerinin korunması, üretimi içinde başarılı çalışmalar sürdüren Tarım Müdürlüğü, Akarsularımızda, bilinçsizce, ölçüsüzce yapılan avlanmalara izin vermeyerek, kontrollerini, aralıksız sürdürmüş, sağlıksız avlanmalara, av ürünlerinin kurallara uygun olmayan satışına izin vermemiştir. Alabalık üretim çiftlikleri, havuzları, için proje hazırlayan Tarım Müdürlüğü, başvuru halinde her türlü desteği, krediyi, sağlamaktadır.
    Tarım Müdürlüğümüzün başarılı çalışmalarında önemli payı olan, Tarım Müdürümüz ORHAN Beye, önümüzdeki yıl hayata geçirecekleri yeni projeleri olup olmadığını, sorduk. Sevinçle heyecanla anlattı.’Çiftçimizin, köylümüzün, başvurularını değerlendirerek,100 adet önemli projeleri onayladık. Bakanlığa sunacağız. Bakanlık, bu güne kadar gönderdiğimiz bütün projelerimizi ret etmeden onayladı. Bu yıl göndereceğimiz projelerimizin de onaylanacağından eminiz. Onaylanacak projeleri hayata geçirdiğimizde çiftçimiz daha çok üretip daha çok zenginleşecek. Örnek alınacak projelerimiz, daha çok çiftçiyi harekete geçirecektir. Yeni projelerle, köylümüze daha çok hizmet götüreceğiz. Yeter ki köylümüz, çiftçimiz, sorunları için, yatımları için, bilgi edinmek için, kapımızı çalsın. Onlar için varız. Onlara hizmet götürmek görevimizdir. Bu görevimizi en iyi şekilde yapacağız.’Dedi.
   Bunu derken çok samimiydi. Samimi olduğu, yoğun çalışmaları arasında kırmayıp köy kadar gelmesiydi.
   Tarımda gözlenen sevindirici gelişmeler, bizi çok sevindirmiş, umutlandırmıştı. Bu sevicimizi Tarım Müdürü ile paylaşmamız sevincimizi daha çok anlamlı kılmıştı.
   Güneş batmış. Henüz batmadığı dağların zirvesini sarıya boyamıştı. Hava soğumuştu. Sessizlik bütün doğayı sarmıştı. Koyun sürüleri yoktu.
   Doğa kış uykusuna hazırdı. 

           Fikri TAŞ
           [email protected] 

*Sitemizde yayınlanan köşe yazılarının sorumluluğu yazarlarına aittir.

Bu yazı toplam 1340 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim