• BIST 10643.58
  • Altın 2499.929
  • Dolar 32.215
  • Euro 34.8806
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • Tunceli 16 °C

Tam Güneş tutulmasının Tunceli İl Doğum Haritasına Genel Etkileri

EZGİ EMİR

Aralık 2021,  gerçekten gökyüzü gündemi olarak hem yoğun, hem de önemli olayları içeriyor. 4 Aralık 2021 Saat 10:42’te, 12°22′ Yay burcunda gerçekleşecek Tam Güneş Tutulması;  hem yılın, hem de İkizler-Yay aksında ki son tutulma olması sebebiyle ön plana çıkıyor. 

Bu tutulmanın genel hatlarına geçmeden önce Güneş Tutulması ne demek değinmek istiyorum:

Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. Tutulmanın olması için Ay'ın YENİ AY evresinde olması ve Dünya'ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya'nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir. Bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş'in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur. Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında Güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için Güneş tutulması çok ender bir olaydır.

TUTULMA TÜRLERİ:

• Tam güneş tutulması: Ay'ın Güneş'i Dünya'dan disk halinde görünen ışık yuvarını tümüyle örtmesi ile oluşur. Güneş'in çok parlak olan ışık yuvarı Ay'ın karanlık gölgesi ile örtülür ve Güneş'in ışık yuvarından çok daha soluk olan Güneş tacı çıplak gözle görülebilir hale gelir. Tutulmaya ancak tam tutulma zamanında güvenli olarak çıplak gözle bakılabilir. Bu sırada hava, parlak yıldızlar ve gezegenler gözle görülebilecek kadar kararır. Tam tutulma, Dünya yüzeyindeki dar bir koridorda gözlenebilir.

• Halkalı güneş tutulması: Ay'ın, Güneş'in önünden tam kavuşumlu geçişinde Güneş'i tam örtmediği zaman gözlemlenir. Ay'ın çapı, Güneş'in ışık yuvarının çapının yaklaşık 400'de biridir. Ancak Ay'ın Dünya'ya uzaklığı, Güneş'in uzaklığının yine yaklaşık 400'de biridir. Bu yüzden Ay'ın Dünya'dan görünür büyüklüğü Güneş ile yaklaşık olarak aynıdır. Ancak gerek Dünya'nın Güneş çevresindeki, gerekse Ay'ın Dünya çevresindeki yörüngeleri tam daire olmadığından, Ay her tam kavuşumlu geçişte Güneş'i tam olarak örtmez. Bu durumda, Güneş diskinin Ay tarafından örtülmeyen kısmı, Dünya'dan halka şeklinde gözlemlenir. 

 

• Hibrit güneş tutulması: Tutulmanın Dünya yüzeyinin bazı bölgelerinde tam, bazı bölgelerinde halkalı olarak gözlenmesi demektir. Hibrit tutulmalar ender olarak görülür. 

• Parçalı güneş tutulması: Ay'ın Güneş'i kısmen örtmesi sonucunda oluşur. Her tam ve halkalı tutulma, parçalı tutulma olarak başlar ve tam kavuşumdan sonra yine parçalı tutulma halinde devam eder ve biter. Tam tutulma sırasında, tutulmanın tam olarak gözlenebildiği Dünya yüzeyindeki dar koridorun dışındaki geniş alanlarda, tutulma parçalı tutulma olarak görülür. *4 Aralık 2021 de gerçekleşecek Tam Güneş Tutulması ülkemizden izlenmeyecektir. Tabi ki görülen yerlerde etkisi daha kuvvetli olacaktır ama ülkemizden görülmemesi bu tutulmadan etkilenmeyeceğimiz anlamına gelmez.  Görüleceği yerler: Halkalı Tutulma Hattı: Antartika   Parçalı Tutulma Hattı: Hint Okyanusu ve Atlas Okyanusu’nun güneyi  Afrika’nın  güney açıkları    *Tutulma görseli ve animasyonu için tıklayınız. http://astro.ukho.gov.uk/eclipse/0412021/ Tutulma anının Tunceli iline göre haritasını incelersek: (Bu tutulmanın etkileri yaklaşık iki yıl boyunca yaşamınıza sirayet edebilir.) 4 Aralık 2021 Saat 10:42 de gerçekleşecek ve Tunceli’den görülmeyecek olan bu Tam Güneş tutulma haritasının:
 

Yükselen burcu; 28 Derece Oğlak burcunda ve Şans noktası dediğimiz sanal nokta ile kavuşumda … Yani; Yaşamda kendi çalışmalarıyla kendi fırsatlarını oluşturan, özellikle genel olarak şansa değil de çalışmanın gücüne inanan insanların; artık kendi varlığını ortaya koyarak; özellikle düzenli ve sistemli olan ortamlarda yıldızının parlayacağını, söz konusu kişilerin güç, hayat yükselişi ve zenginlik enerjisini kendisine hızla çekeceği söylenebilir.  Yine bu tutulma; Tunceli İl doğum haritasında; Antares sabit yıldız kavuşumlu Jüpiter’inin de yer aldığı 4. Evinde gerçekleşecek olup önemli etkiler barındırmaktadır: 

• Kadersel değişimler içerisinde kader oluşturabilme potansiyelini içerir. Buradaki asıl konu iradenin nasıl kullanıldığıdır. Antares çok stratejik tam bir savaş yıldızıdır. Korkusuz komutandır ama öfkesine yenik düştüğü an verdiği yanlış kararlar yıkımını getirir. Antares’in kilit anahtarı öfkedir. Öfkesine ve dolayısıyla egosuna sahip olan kazanır. Antares’e sahip olan kişilerin önce kendileri sonra çevreleri ile olan bitmek bilmeyen kavgaları, kontrolcü ve aslında yenik egoları yerine; stratejik bir anlaşma beceresi ve pratiği kazanması adına uzlaşmayı, denge ve uyum içinde koordineli ve beraber ilerlemeyi öğrenebilmesi; kendi hayatındaki düğümleri çözmesine yetecektir. 

• Antares: savaş, kavga, spor, mücadele ve fanatizmle alakalıdır. Biz Dersimlilerin inatçı ve asi - maceracı ruhlu ve sinirli olduğu zaten herkesçe bilinen bir gerçektir. Bunun astrolojik olarak sebebi Güneş ve Ay’ın yeni ay pozisyonunda ve Oğlak burcunda yer alması sebebiyle burada doğan insanlara inatçı ve asilik verir (rahatsızlık olarak da; kemik ağrıları-kemik rahatsızlıkları) ; Jüpiter’in de 4. Evde Yay burcunda Antares sabit yıldızı ile kavuşumda olması maceracı ruhlu ve sinirli olmasını verir. (rahatsızlık olarak da: göz ve kalp rahatsızlıkları)

• Yine de tüm kavuşumlar açısından bakıldığında Antares sabit yıldızı ile Jüpiter kavuşumda ise; aslında çatışmanın ortasından sağ çıkmak demektir.

• Antares deyip geçmeyin; Antares sabit yıldızı 4 Kraliyet yıldızından (mahşerin dört atlısı) biri olup; batının gözcüsü, Azrail ve Uriel meleği ile ilişkilidir. Eğer bireysel doğum haritanızda; bu 4 kraliyet yıldızından (ALDEBARAN, FOMALHAUT, REGULUS, ANTARES) herhangi biri ya da hepsi varsa; Yaratıcı ve Evren tarafından çok ciddi izlendiğinizi gösterir. Yanlış kullanımında çok ciddi bedeller ödetebilir ve doğru kullanıldığında önünüzde çok güzel kapılar açabilir. Peki bu Tam Güneş Tutulmasının Tunceli ili ve burada yaşayanlar için genel kehanet-öngörü kısmına gelirsek:

• Tuncelili çalışkan, emektar insanların, Tunceli adına gurur duyulacak konularda çalışmalarının ön plana çıkmasıyla; Türkiye gündeminde yer edebileceğini de rahatlıkla söyleyebilirim. Bu başarı; özellikle çocuklar ve genç nüfus tarafından gelebilir.

• Bu yükseliş sanat, çocuklar, yaratıcılık, kumar, piyango, borsa gibi riskli işler, eğlence ve zevkler,  sosyal aktiviteler, serüven, önderlik konuları üzerinden gelebilir. Yılbaşı piyangosu ya da Şans oyunları büyük ikramiye vs. bu ile çıkar mı sizce? Bence denemekte fayda var… 

• Tunceli’nin daha önce fark edilememiş ya da öne çıkmamış bir yönünün de, haber olmasını ülke gündeminde rastlayabiliriz.

• Özellikle yine siyaset alanında Tunceli adı sıklıkla gündem de olacaktır.

• Göz ve kalp rahatsızlıklarında artış ve problemler verebilir… (Özellikle kadınlarda sol, erkeklerde sağ göz) 

• Ülke ve Dünya genelinde, Toprak üzerinde gerçekleşecek doğal afetler, depremler ve patlamalar (Yanardağ)  ile alakalıdır.  

• Üniversite ve üniversiteli öğrenciler; eğitim hayatları ile alakalı haberler gündeme gelebilir.

• Spor alanında yüzümüzü güldüren galibiyetler olabilir. Dersimli sporcular ile alakalı güzel gelişmelere de şahitlik edebiliriz.  Mesela Dersimspor’un bir üst lige yükselmesi gibi… (Tabiki Dersimspor’un ayrıca doğum haritası detaylı incelenmelidir)

• Önümüzdeki yaklaşık 2 sene boyunca, zehirli hayvanların popülasyonu artabilir, özellikle zehirli yılan tarafından ısırılmalar sıklıkla görülebilir. Haritada halkın bireysel çabalarıyla alacağı önlemlerin olduğunu gördüğüm kadar, bu şikayetle hastanelere başvuran sayısında artış olacağını da görüyorum. Yine de dikkatli olunmalı- özellikle dışarıdan tatil, gezme amaçlı gelenler iki katı dikkat etsinler-

• Eve kapanmalar olabilir.

• Askeri alanda da yine hareketli günler yaşanabilir.

 

Bu yazı toplam 5389 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim