• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Tunceli 22 °C

SOYKIRIM, DOĞA KATLİAMLARI BÜTÜN HIZI İLE SÜRÜYORMUŞ

Fikri TAŞ

   Güneşli günün ilk saatleriydi. Bizim komşu taksiciler, güneşin ısıttığı yere dizilmiş güneşin tadını çıkarıyorlardı. Güneş almayan yeri mesken tutmuş, Bayan Ayakkabı Boyacısı, hala yoktu. Güneşin aydınlattığı, ısıttığı sokaklar, Hergelen Meydanı, güneşin tadını çıkaranlarla doluydu.
    Gazeteci arkadaşım aradı. ‘Hocam dağda katliam var. Haberin olsun.’dedi. Gazeteciliğimin yanında, Avcılar Derneğinin ikinci başkanlığı, görevini üstlendiğimi, yıllardır çevre, doğa konusunda gösterdiğim duyarlılığı bildiğinden aramış.
   Doğa katilleri. Doğada, soykırım katliamlarına başlamışlar. Mazgirt, Çemişgezek, Pertek İlçeleri ile Tunceli Merkezde katliamlarını sürdürüyorlarmış. Doğayı, doğamızı süsleyen zenginlikleri yok etmek istiyorlarmış. Gelecek nesiller, KINALIYI, dağın süsü, zenginliği DAĞ KEÇİLERİNİ tanımasınlar diye yok etmek istiyorlarmış. Tunceli’nin güzelliğini, zenginliğini, yok etmek istiyorlarmış. Ellerinde ölüm kusan silahları ile doğada katliam yapıp terör estiriyorlarmış. Bellerine kuşandıkları mermi, dolu kütüklükleri ile caka satan doğa katilleri, doğada ellerini kollarını sallayarak geziyorlarmış.
    Çevreden, park ve bahçelerden sorumlu yetkilileri aradım. Kendileri de yapılan bu katliamlarına üzüldüklerini, engellemek için çaba sarf ettiklerini, mevcut personelleri ile kontrollerini sürdürdüklerini, artırarak sürdüreceklerini söylediler. Kınalıları, yetiştirilen çiftliklerinden satın alıp, çoğalmaları için doğamıza salan, Doğamızın zenginleşmesini sağlamaya çalışan Orman Müdürünü aradım. Katliamlara engel olmasını ondan da istedim. İlçe kaymakamlarını aradım. Doğa katliamlarına izin vermemelerini istedim. Onlarda çevrenin insanlık yaşamında önemini bilen yöneticilerdi. Doğa katillerinin, bilinçli avlanmadıklarını, bir iki kınalı ile yetinmeyip katliam yaptıklarını ifade etmeme, Çemişgezek Kaymakamı,’benim ona da gönlüm razı olmaz. İsterim ki bir tanesine bile kıyılmasın.’cevabı duyarlı örnek bir yöneticinin örnek bir cevabıydı.
    Bizim dağlarımızın süsü, zenginliği, KINALI KEKLİK, her iklimde, her coğrafyada yaşayan bir tür değil. Kırmızı benek Alabalığımız gibi coğrafyamızın özel bir zenginliğidir. Onu korumakta ben Tunceliliyim. Ben insanım, ben doğa, çevre severim diyen herkesin görevidir.
   Bir zamanlar, katliam boyutlarında avlanan KINALILARIMIZ Elazığ’da pavyonlarda meze olarak satılıyordu. Halada satılmadığından emin değilim. Bizim sözde bilinçli olduklarını, doğasever olduklarını iddia eden, halkın deyimi ile kellifellilerimiz hafta sonları gittikleri piknik alanlarında içkilerini KINALILARI meze yaparak içmektedirler. Bu yaptıklarından da utanmayı bırakın övünürler. İtibarlı, ağır misafirlerine kınalı ikram ederek itibar kazanırlar.
   En ünlü bir makyajcının bile yapamadığı elleri, kınalı kaşı gözü boyalı, bakışları na doyulmayan KINALIYA kıymak, Onu meze yapmak, doğa cinayetinin ta kendisidir.
   Kime ne zararı var bu hayvanın. Dağlarımızı, güzelliği, şarkıları ile süsleyen, ormanlarımızı, zarar veren böceklerden koruyan bu dünya güzeli yarattığa insanım diyen nasıl kıyar. Ben insanım diyen bu cinayeti işlemez
  Yılbaşı yaklaştı. Bu katiller, kınalının yanında dağ keçilerine kıymak için, onları da katletmek için şimdiden hazırlanacaklardır. Yılbaşı içki sofralarında bulundurmak için, kışlık kavurma yapmak için gün sayacaklardır. Onları avlamanın heyecanı ile uyuyamayacaklardır. Rüyalarında bile onları avlayacaklardır. İşleyecekleri cinayetlerden yakalanmamak için gece karanlığını bekleyeceklerdir. Katlettikleri dağın güzelliklerini ormanda saklayıp, gece karanlığında şehrin kenar semtlerinden evlerine götüreceklerdir. Hayvanları sevmeyi daha çok isteyen çocuklarına, canavar yüzlerini övünerek göstereceklerdir.
   Bu katliamları cinayetleri önlemekle görevlilere çağrıda bulunuyorum. Kimsenin gözünün yaşına bakmayın, yakınınızda, akrabanız, arkadaşınızda olsa gözünün yaşına bakmayın. Yakasına yapışıp gerekli kanuni işlemi yapınız. Onların katliamlarına izin vermeyin.
  Halka, doğaseverlere de çağrıda bulunuyorum. Gazeteci arkadaş gibi duyarlı olunuz. Gördüğünüz duyduğunuz her doğa cinayetini yetkililere haber veriniz. Vermezseniz, doğasever olamazsınız. Cinayetlere ortak olursunuz.
   Kınalıyı içkilerine meze edenlere, yanı başlarındaki kayadan bir başka KINALI
Sesleniyordu. ‘Bu yaptığınız. Cinayettir. Zülumdur. Ayıptır. Utanın.’diyordu.
   Ağızlarında kınalının butları, duymuyorlardı, bile...
  
  
  


Bu yazı toplam 1533 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim