• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Tunceli 22 °C

PERTEKTE PARLAYAN IŞIK

Fikri TAŞ

  SAKİNE GENÇ adını taşıyan PERTEK Yüksek Okulunun temel atma törenine biz gazetecilerde davet edilmiştik. Pertekli olan DERSİMDE İKLİM Gazetesinin sahibi Ergüder ÖNER ‘Bir işletmenin sahibi siz gazetecileri sabah kahvaltısında tesisinde ağırlamak istiyor. Erken gelebilir misiniz?’ diye bir öneride bulundu. Gazeteci arkadaşlarla ‘niye olmasın’ dedik.
   Erkenden yola düştük. Pertek yolunun ünlü virajlarını dolanarak davetli olduğumuz tesise gittik. Yüksek okulun yapımını üstlenmiş Kemal Genç’te oradaydı. Tesis sahibi kendi ürettiği organik ürünlerle zengin bir kahvaltı sofrası hazırlamıştı. Tesis PERTEK SÜT ÜRÜNLERİ üretme tesisiydi, fabrikasıydı.
    İlk kez tanıma fırsatı bulduğumuz Fabrikasız Dersimin bu küçük fabrikası gözlerimizi kamaştırmıştı. Sevincimiz büyüktü. Fabrikanın ürettiği tamamen organik olarak tanımlanacak zengin menülü kahvaltı sofrasında kahvaltımızı tamamlayıp tesisi gezip görmek istedik.
    Tesisin sahibi tanıdık bir yüzdü. Avukat ENVER Bey idi. Önce ürettiği ürünleri tanıtmasını saymasını istedik. Ürettikleri bütün ürünleri pastörize sütten ürettiklerini ifade ederek, peynir ve salamura peynir, (köy tipi) tandır tipi salamura peynir, tulum peyniri, kaşar peyniri, yoğurt, homejenize yoğurt, ayran, lor peyniri, çökelek, tereyağı ürünlerini ürettiklerini saydı.
    Mazgirt Çemişgezek Hozat köylerinden günlük araçlarla köylüden aldıkları sütleri işleyerek üretim yaptıklarını ifade eden Enver Bey ‘Ürünlerimizi başta Tunceli Merkez ilçeleri olmak üzere Elazığ-Erzincan-Bingöl-Diyarbakır hatta İstanbul ilinde pazarlamaktayız. Tunceli merkezde satılan süt ürünlerinin % 80’i bizim ürünlerimizdir. Her geçen gün ürünlerimize talep hızla artmaktadır. Talepleri karşılamak için tesislerimizi yeni modern makinelerle büyütmenin çabası içindeyiz. Sizlere ikram ettiğimiz kahvaltılıklar stoklarımızda olmadığından çarşıdan toplayarak getirdik.’ diyerek pazarlama sorunlarının olmadığını yeni bir kuruluş olarak kısa sürede büyük başarı elde ettiklerini etmeye devam edeceklerini emin güvenli dille ifade etti.
     Tarım Bakanlığının KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ fonundan gerekli desteği yardımı alarak böyle bir tesisi kurduklarını ifade eden Enver Bey “Esas faaliyetimizin yanında ürünlerini satın aldığımız köylümüzün kalkınmasına katkıda bulunmak için SÜTAŞ (çiftçiye eğitim veren anonim şirket) aracılığı ile köylüye ürettikleri ürünlerini nasıl saklayacakları pahalı olan fabrika yeminin yerine kendilerinin üreteceği doğal yemle hayvanlarını beslemelerinin daha karlı ve yararlı olacağı eğitimini bilgisini vermekteyiz. Köylüyü kendilerine her türlü yardımı yapmaya çalışan Tarım Bakanlığının kapılarını çalmaları için teşvik etmekteyiz” dedi.
    Ürünlerini İSO Uluslar arası standartlara uygun TSE belgesi ile ürettiklerini farklı farklı kalite belgelerinden İş güvenliği sağlığı çevre güvenliği sağlığı gıda güvenliği gıda sağlığı helal gıda (eskiden yurtdışındaki işçiler için istenmekteydi. Şimdi ülkede üretilen bütün gıda ürünleri için istenmektedir.) kalite belgelerini aldıklarını ürünlerini aldıkları kalite belgelerinde istenilen kalitede ürettiklerini bazı ürünlerde uyguladıkları kalite farkı ile ülke çapında bir ilk olduklarını kaliteye önem verdiklerini övgüyle anlattı.
    Çevre sağlığına önem verdiklerini ifade eden Enver Bey ürünlerinin üretiminde yakıt olarak kömür kullanmadıklarını köylüden Kömürden daha suretli enerji üreten Kayısı kabuğu satın alarak yakıt ihtiyaçlarını karşıladıklarını köylüye dolaylı olarak destek olduklarını anlattı.
    Tarım Bakanlığının DAP (Doğu Anadolu Kalkınma Projesi) kapsamında50 baş hayvan çiftliği kurma hazırlıkları içinde olduklarını ifade eden Enver Beyine herkese çitçimize köylümüze örnek olacağız.’ dedi.
    PERTEK SÜT ÜRÜNLERİ TESİSİ fabrikası olmayan Dersimde yeni kurulmuş binlerce köylüye destek olan örnek küçük bir fabrika kurucusu hukukçu aydın yenilikleri izleyen algılayan halkına köylüye örnek olmak isteyen destek olmak isteyen bir kişi.
    Ürünlerinden hazırladıkları birer hediye paketi ile misafirlerini gazetecileri yolcu eden PERTEK SÜT ÜRÜNLERİ FABRİKASI Dersimde parlayan aydınlatan bir ışık gibiydi.
    
    
    
   Fikri TAŞ

Bu yazı toplam 3653 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim