• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Tunceli 22 °C

OKURLARDAN

Fikri TAŞ

     Yazılarımın ilham kaynağı okurlarımdır. Benim göremediklerimi, yaşayamadıklarımı gören yaşayan okurlarımdır. Onların dile getirmemi istedikleri sorunlar hepimizin ortak sorunlarıdır. Onların benimle paylaştıklarını ben, bütün okurlarımla, paylaşırım. Sorunlara ortaklaşa çözüm önerilerinde bulunur, çözülmesini isteriz.
     Kışın, karın yaşam şartlarını zorlaştırdığı bu günlerde, kenar mahalle sakinleri sorunlarını dile getirdiler. ‘Belediye bizim mahallelere yeterince hizmet getirmiyor. Çarşıda sokakları temizleyen belediye, mahallelere bir kez olsun girmedi. Şehir içi hizmetlerinden sorumlu olan belediyenin aracı, yoksa olan kurumlardan yardım isteyerek, özel firmalardan araç kiralayarak mahallelerde kar temizliği yaptırmalıdır.’görüşünü dile getirdiler.
     Bir mahalleli: ‘Mahallemize, bulunduğumuz yere, kardan, dondan araçlar çıkamadığından, hastamızı, sırtlayarak doktora götürmek zorunda kaldık.’ dedi.
     Bir başka okurum: Donmuş donla, kaplı sokaklara gerekli tuzu dökülmediğinden, insanların yürümekte zorluk çektiğini, belediyenin bu konuda üstüne düşeni yapmasını istediler.
    Bir başka okurum: ‘İnternetteki köşeme iletmiş. Esentepe Mahallesinde yollarının kapalı olduğunu, Belediyenin açmasını istemiş. Bende okurumun isteğini belediye yetkililerine iletiyorum.
    Dondurucu soğuklar, Avrupa’yı kasıp kavururken bizi de üşüttü. Akşam saatlerinde başlayan soğuk, geceleri yaşamı adeta dondurdu. Akşam iş yerimden eve giderken uzun yıllardı, yaşamadığım görmediğim soğuğu gördüm. Eve gitmekte zorlandım. Evde uzun süre paltomu çıkarmadan oturdum.
     Gece geç saatlerde camdan dışarıya Munzur’a baktım. Munzur, dışarısı kırağı dumanından gözükmüyordu. Kırağı şehrin, Munzur’un üzerine bir bulut tabakası gibi çökmüştü. Dışarıda korumasız, canlıları düşündüm. Onlar, sabahı nasıl bulacaklardı. Bu soğuğa nasıl dayanacaklardı. Üzüntümden, uzun süre uyuyamadım. Tanrının işi olduğu için, dışarıda soğukta korumasız canlılar için kimseye yalvarıp dua edemedim.
     Sabahleyin doğan güneşe rağmen kırağı dediğimiz sis, hala şehri Munzur’un üstünü terk etmemişti. Kaç gündü balkona döktüğümüz yemleri yemeye gelmeyen serçeleri düşündüm. Soğuktan korunmak için sığındıkları yerlerde, saçak altlarından ölmüş olmalılardı. Bu düşünce beni üzerken, Hanım: ‘Hoca müjde, serçeler balkonda.’ dedi. Cama koştum. Büzülmüş küçülmüş serçe konduğu balkon demirinde, sanki ısınıyordu.
    Yıllar önceydi. Çatışmalardan boşaltılmış bir köyün yanı başında piknik yapıyorduk. Boşaltılan köyle ilgili anılar anlatılırken, arkadaşın biri: ‘Sizin dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ama benim özellikle dikkatimi çeken, bir zamanlar serçelerin dolu olduğu bu köy yerinde, şimdi bir tek serçenin olmayışı.’ Gerçekten baktık tek serçe, çevrede yoktu. Ortaklaşa yaptığımız tespit serçelerin, insanlarla birlikte yaşadığı, insanların olmadığı yerde yaşamadıklarıydı.
    Aylık geliri yaklaşık on bin lira civarında olan, vicdanlı bir misafirimle kışı konuşuyorduk. Uğradığı, kuyumcudan gelmişti. Üzgün bir hali vardı. Sormadan edemedim. Anlattı. ‘Kuyumcudaydım. Kadının biri geldi. Ezik, utangaç bir hali vardı. Her halinden yoksul olduğu belliydi. Çevredekilere baktı. Başını önüne eğerek, parmağındaki yüzüğü çıkarıp kuyumcunun önüne koydu. Aynı utangaç haliyle kuyumcuya bakmadan,’ bozun.’ dedi. Kuyumcunun verdiği parayı adeta avucunda saklayarak çevresine bakmadan çıktı. Çok üzülmüştüm. Çok yoksul olmalıydı. Bu soğuk kışta, belki de odun alacak, ihtiyaçlarını karşılayacak, parası olmadığından, parmağındaki yüzüğü bozdurmak zorunda kalmıştı.’
      Aylar süren, kış, soğuk, zenginler için eğlence olurken, yoksullar için açlıktır, hastalıktır, üşümektir, yoksulluktur.
       Belediyenin, sokaklar için gizli tehlike olan çatılardaki buz saçaklarını kırıp temizlemeleri sokakları güvenli kıldı. İnsanlar artık başlarını kaldırıp, çatılara bakmadan yürüyebiliyorlar.
       Alt yapı hizmetlerinde, kenar mahallelerde başarılı çalışmalar, gerçekleştiren belediyenin, kışında, kenar mahallelerde, aynı başarılı çalışmaları, sürdürmesi, yolları, sokakları, açık, temiz, tutması istenmektedir
       Belediyenin araç kiralayarak başlattığı kar temizleme çalışmaları, kenar mahallelerimize de kış hizmetlerini, çalışmalarını götürecektir.
       Özlediğimiz kış geldi. Ama halkın deyimi ile ‘Bir geldi, PİR geldi.’
    


Fikri TAŞ

Bu yazı toplam 1618 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim