Doğamız, DERSİM Doğası, endemik türleri ile zengin, ünlü, hemen her kesin görmek istediği güzelliğini paylaşmak istediği bir doğadır. Endemik türleri ile zengin, Munzur Vadimiz, dokunulmazlığı olan özel Milli Park olarak ilan edilmiştir.
Doğa sevgisinin, hayvan sevgisinin, bu günkü seviyelerde olmadığı eskilerde, Alevi inancına, kültürüne rağmen, kınalı kekliğin yanında, kutsal sayılan dağ keçileri de büyük karlı bir av diye avlanırlardı. Yılbaşı kutlamalarına yakın, zamanda, DERSİM Coğrafyası, ülkenin çeşitli illerinden, gelen yaban avcıları tarafından adeta istila edilirdi. Balık avlamalarına hemen, hemen, her mevsimde, yasak yoktu.
90 lı yıllarda, hafta sonları, hatta hafta içi piknik yapmak için hep doğadaydık. MUNZUR Milli Parkında, HALBORİ Gözelerinde, piknik yapmaya gitmiştik. Gözelerin üstünde tepede arkadaşın birini arabadan indirdik. Gözelere indi. Biz tepede seyrediyorduk. Tam gözelere indiğinde önünde bir dağ keçisi fırladı, Dağ keçisine taşla vurarak yakaladı. Yukardan, ‘sakın karışma, geliyoruz.’ Diye bağırdım. Arabayla koşarcasına, dolandık gittik. Keçiyi yere yatırmış.Başında bekliyordu.Keçi dişiydi..Yavru mevsimiydi,Yavruları olmalıydı.Resmen ağlıyordu.Gözlerinden yaşlar, akıyordu.Eğildim.Her iki yüzünden öptüm.Okşadım.’Korkma.’Dedim. Kalk, yavrularına git. Sana bir şey yapmayacağız .’Dedim. Gözlerini açtı. Bana baktı. Kalktı ayağa, koşarak gitti. Arkasından, sevinçle baktık. HALBORİ Gözelerine her gidişimde, onu, dağ keçisini görürdüm. Ağladığı gözleriyle bana bakardı.
HALBORİ Gözeleri, MUNZUR Milli Parkında, kıyısında, çok önemli bir piknik alanıdır. Munzur Suyunun oluşturduğu derin Gölün her iki yakasında, buz gibi suların aktığı, gözeler, vardır. Bir doğa harikasıdır. Hafta sonları o kadar çok ziyaretçisi olurdu ki, oturmaya piknik yapmaya, yer bulunmazdı. Yanı başında, karakol vardır. Güvenli sayılırdı.
Hafta sonu HALBORİ Gözelerinde piknik yapmaya gitmiş bir arkadaş anlattı.’HALBORİ Gözelerinde hafta sonları daha çok yabancı, başka illerden, gelenler, piknik yapmaktadırlar. Çok miktarda ateş yakmaktadırlar, Yakılan ateşler, çevreye zarar verebilirler. Bazı piknikçilerde, giderken arkada, kirlilik, bırakmaktadırlar. Bu kirlilikten Munzur Suyu da payını almakta, kirlenmektedir. Akşam saatlerinde piknik alanına inen, o çevrede, yuvalanmış, iki yavrusu olan bir yaban ayısı var. Piknikçiler, alıştırmışlar, yakın mesafeden yiyecek veriyorlarmış. Buna rağmen tehlikesine dikkat çekmek istiyorum. Farkına varılmadan yavrularına yaklaşanlara, anne ayı, saldırabilir. Tehlike yaratabilir. Bu da doğamız için olumsuz bir propagandaya, sebep olabilir. Onun için doğamızı, korumakta olan görevlilerimiz, hafta sonları, kontrollerini daha sık yapıp, gerekli uyarılarını yapmalıdırlar. ‘Diye anlattı.
Arkadaş, duyarlılığında haklıydı..MUNZUR MİLLİ DOĞA Parkımız bizim ,DERSİM Coğrafyasının, milli servetidir.Onu kollamak, korumak, hepimizin,görevidir.Doğamızı korumakla görevli arkadaşlar, görevlerini başarılı bir şekilde sürdürmektedirler.Basın görevimizin yanında,Doğa Koruma Derneğinin, üyesi olarak,görevli arkadaşlarla, eskiden beri diyalogumuzu sürdürmekteyiz. Olduğunda, eksikliklerini, artılarını, bu köşede zaman, zaman, dile getirmişizdir.
Arkadaş, yakın zamanda balık avı yasağının kaldırılacağını, TIRA VIRA ağları ile kaçak balık avlanmalarına, izin verilmemesini, balıklarında doğamızın zenginliğİ olduğunu, özellikle de KIRMIZI BENEK ALABALIKLARIN, Munzur’umuzun doğamızın, önemli bir endemik türü zenginliği olduğunu, korunması gerektiğini, dile getirdi.
Doğa gezilerini, turlarını seven, sık, sık doğa turlarına çıkan bir başka arkadaş, sanki hazine bulmuş sevinciyle, anlattı.’geçen Pazar, günü, yaptığımız, doğa gezisinde, görmek istediğimiz, bir türlü göremediğimiz, iki UR KEKLİĞİNİ, dağın zirvesinde, gördük. Çok görkemliydiler. Çok güzeldiler. Kınalı kekliklerin iki katı büyüklüğünde, doğanın kopyası gibilerdi. Seyretmeye doyamamıştık.’Dedi.
Bende uzun zamandı, bağda, bağın renklerinden, zenginliğinden olan SİYAH YILANLARI, göremiyordum. Bağda, iki yuvaları olan leylekler, bu zenginlikleri, yok etmişlerdi. Geçen yaz, bağda, görkemli bir siyah yılanın, önümde akıp gittiğini, görmüştüm. Sevinçle bağırmış,’hoş geldin.’Demiştim. Bende hazine bulmuş, gibi sevinmiştim. Doğa sevgisinin, bu günkü kadar olmadığı eskilerde, görüldüklerinde, öldürülürlerdi. Yapılanın, doğa katliamı,olduğu bilinmezdi.
Doğa sevgisi, boşlanmayan, en büyük aşktır. Sevgidir.
.
- BIST 9187.34
- Altın 4285.317
- Dolar 39.5633
- Euro 45.5414
- İstanbul 27 °C
- Ankara 29 °C
- Tunceli 35 °C
- Ressam Doğan, ilk kişisel sergisini açtı
- FIRAT EDAŞ’TAN GENÇLERE TAM DESTEK
- Fırat EDAŞ’tan şebeke altyapısında çalışmalar
- “KİMLİK” Sinema filmi çekimleri Aralık’ta Dersim’de başlıyor
- TTSO yöresel ürün fuarına tepki gösterdi
- Zembul Kooperatifi Erasmus+ Projesiyle İspanya Yolcusu
- Hıdır Nergiz: Bu yatırım, doğaya uyumlu şekilde hayata geçirilmektedir
- Ak Parti İlçe Başkanı, CHP’li Başkanın fotoğrafını kırparak paylaştı
- Fırat EDAŞ, muhtarlarla bir araya geldi
- Fırat EDAŞ’tan bölgeye dev yatırım: Enerji altyapısı güçleniyor
- Bakan Yardımcısı Şatıroğlu’ndan Fırat EDAŞ’a ziyaret
- Fırat EDAŞ muhtarlarla bir araya geldi
- Kırmızıdağ Çevre ve Yaşam Platformu’ndan TMMOB’a mektup!
- YENİSİ VE ESKİSİYLE İNSAN KUŞAKLARI
- Dersim Barosu’na Ümit Özdağ tepkisi!
MİLLİ DOĞA PARKIMIZ

Fikri TAŞ
Bu yazı toplam 175 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
- HALKIN DİLİNDEN16 Haziran 2025 Pazartesi 17:47
- GELİŞİ09 Haziran 2025 Pazartesi 10:55
- KUTSALIMIZ DÜZGÜN BABA'DA31 Mayıs 2025 Cumartesi 18:08
- ARDINDAN28 Mayıs 2025 Çarşamba 10:48
- YÖRESEL ÜRÜNLERLE BULUŞMA22 Mayıs 2025 Perşembe 12:22
- ANADOLUNUN KORUYUCU TILSIMLARI17 Mayıs 2025 Cumartesi 18:27
- KEMAL BEY12 Mayıs 2025 Pazartesi 10:12
- DOĞAYLA BULUŞMA05 Mayıs 2025 Pazartesi 11:59
- BÜTÜN DÜNYA KUTLADI01 Mayıs 2025 Perşembe 18:29
- YAPILMASI GEREKLİ HAZIRLIKLAR30 Nisan 2025 Çarşamba 14:54
SON EKLENEN GALERİLER
GÜNDEM
Ressam Doğan, ilk kişisel sergisini açtı
FIRAT EDAŞ’TAN GENÇLERE TAM DESTEK
Fırat EDAŞ’tan şebeke altyapısında çalışmalar
Fırat EDAŞ’tan bölgeye dev yatırım: Enerji altyapısı güçleniyor
Bakan Yardımcısı Şatıroğlu’ndan Fırat EDAŞ’a ziyaret
Fırat EDAŞ muhtarlarla bir araya geldi
YENİSİ VE ESKİSİYLE İNSAN KUŞAKLARI
Fırat Edaş arama kurtarma ekibi AFAD akreditasyon belgesi aldı
Dersim'de "ErasmusDays" kutlamaları
Yaşlı bakım evi çalışanları haklı fesih başvurusunda bulundu
İyi Parti İl Başkanı Köse mülteci sorununa dikkat çekti
Öğretmenlere STEM Eğitimi
Kureyşan İstişare Meclisi toplanıyor
DERSİM VE DEVRİM SEVDALILARINA..
ALİEKPER YÜREK’LERLE YAKIN GEÇMİŞTE GELECEĞİMİZİ ÖLDÜRDÜLER
Sendika, Zülfü’nün ölümünden sonra açıklama yaptı
Elektrik Dağıtım Şirketleri’nin Yeni Genel Müdürü Alper Erbaş Oldu
Vali Bülent Tekbıyıkoğlu’ndan trafik kazası için açıklama
Dersimli Mehmet için anma yapılacak
Karaağaç, CHP’de aktif siyaseti bıraktığını açıkladı
1/20
"EKİREK ŞELALESİ" DOĞA VE FOTOĞRAF TUTKUNLARINI AĞIRLIYOR
Ovacık'ta kış, zorlukları ve güzellikleriyle yaşanıyor
Dersim’in sonbahar renkleri fotoğraf tutkunlarını büyüledi
"Ağlayan Kayalar" ziyaretçilerin ilgi odağı
12345678
- Fikri TAŞMİLLİ DOĞA PARKIMIZ
- GÜNDOĞDU YILDIRIMSAVAŞA KARŞI BARIŞ
- YILMAZ ÇELİKAŞK-I BAKÜ
- YAKUP SOYDANDAĞLARIMIZ
- MUAZZEZ TOĞRULİŞİMİ YAPARKEN
- Sıddıka BALAKANSOSYAL ÇÜRÜME
- Bahar EKENGIDA KATKI MADDELERİ: GEREKLİ Mİ? ZARARLI MI?
- ZELAL KAYMAZKIZAMIK ALARMI: TÜRKİYE’DE VAKA ARTIŞI ENDİŞE VERİCİ SEVİYELERE ULAŞTI!
- UMUT AŞKINGerçekten Sağlıklı Yaşamın Formülü Mutlu Bağırsaklar mı?
- RIZA CANANKARA
- KENAN KANDİLDERSİMSPOR’DA OTOBÜS VAKASI GİBİ OLAY !
- Cihan SÖYLEMEZANAYASA MAHKEMESİ’NE KAYYUM ATANMASINA HAYIR!!!!
- Sabit MENTEŞEHOZAT Hak Ettiği Meslek Yüksek Okuluna Kavuşuyor mu?
- EZGİ EMİR2023 Eylül ayında burçları neler bekliyor?
- Prof.Dr.Uğur BatıYemek Yemenin Davranış Bilimleri
- Dr. Hüseyin ÇağlayanYerinde Yönetim, Demokrasi ve Dersim
- ÜNAL GÜNERDuygularının Efendisi Olabilirsin
- ALİ KAYAEğitim Hakkı İnsanlığın Hakkıdır
- Buket HarıkçıAyağını Hayaline Göre Uzat
- Caner AktanYapay zeka ChatGPT'ye "Dersim" soruları...
- Doç.Dr.Melih GörgünAynadan Geçerken
- Dr. Nil KESKİNŞimdi Birlik ve Şefkat Zamanı!
- Prof. Dr. Gülnaz KARATAYDersim'in deprem toplantısına ilgisi ve giderilemeyen kaygı üzerine
- YILMAZCAN ŞAREFETVA
- Dr.Eylem AcarAmeliyatsız Yüz Germe
- SÖNMEZ AYDINNasıl bir milletvekili?
- Klinik Psikolog Dr.Kahraman GülerKontrol Etmeyi de Kontrol Etmek İstiyorum
- Prof. Dr. Itır ErhartEverest’e Gittim, Annapurna’dan Döndüm
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim