• BIST 9864.14
  • Altın 2954.659
  • Dolar 34.7445
  • Euro 36.5021
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 7 °C
  • Tunceli 7 °C

KARANLIKTAN AYDINLIĞA

Fikri TAŞ



   Uygar ülkeler, aralarına katılmak istediğimiz Avrupa ülkeleri, mevsim değişiklilerini dikkate alarak, yaz mevsimine göre yaz saati, kış mevsimine göre kış saati düzenlemeleri yapmaktadırlar.. Her yıl, bütün Avrupa, çoğunlukla dünya ülkeleri, mevsimlere göre düzenlemeler yapmaktadırlar. İş yerlerinde, resmi kurumlarda, özelliklede okullarda, eğitim kurumlarında bu düzenlemeleri, hayata geçirilmektedirler. Bu ülkelerin, okullu öğrencileri, iş yerlerinde çalışanları, bütün toplumlar, karanlığa kalmadan, aydınlıkta işlerine, okullarına, gidip gelmektedirler. Bizde, ülkemizde yıllardır, Yaz saati, kış saati uygulaması yapılmamaktadır. Milyonlarca örgenci öğretmen, okullularına, karanlıkta gidip gelmektedirler. Israrla uygulanan YAZ SAATİ uygulamasından, milyonlar, zarar görürken, bu uygulamadan bir türlü vaz geçilmemektedir.   
    Ankara’da öğretmen olan kızımıza, misafirliğe gitmiştik. Kış mevsimiydi. Eğitimde, okulunda akşamcıydı. Yani günün ikinci yarısında okula gidiyordu. Saat 6 da hava kararıyordu. Saat 7 de okuldan çıkıyordu.  8 e, yakın eve geliyordu. Gözümüz kapıda, gelmesini bekliyorduk. Sokakların, güvensiz olduğu, koşullarda, beklemek, bizim için adeta işkence gibiydi. Aynı şekilde, örgencilerde o saatlerde okullarından çıkıyorlardı. Bizim gibi çocuğu okulda olan ailelerde, gözleri yolda, karanlıkta gelecek çocuklarını bekliyorlardı.
   Bu yıl, kızımın çalıştığı okul müdürü, Milli Eğitim Müdürlüğünün izni yetkisi dâhilinde, yeni bir düzenleme yapmış.40 dakika olan ders saatlerini, 30 dakikaya indirerek, karanlığa kalmayı önlemiş. Aynı uygulamaların, İstanbul başta olmak üzere bazı illerde uygulandığı haberleri var. Öğretmen kızımız, bu uygulamayla karanlığa kalmadan evine gidiyormuş. Aynı şekilde örgencilerde, karanlığa kalmadan evlerine gidiyorlarmış.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      
     YAZ SAATİ, kaldırılmadan da, okul müdürlükleri alacakları izinle okullarında karanlıkta eğitim yapılmasını önleyebilirler.
    Bir başka önemli sorun da, çocukların beslenme sorunudur. Özelliklede, yoksul, dar gelirli ailelerinin çocuklarının sorunudur. Tam gün eğitimin yapıldığı bir okulda, görev yapan bir öğretmen, üzüntülü bir ifadeyle anlattı. ‘Öğrencilerin büyük çoğunluğu okula servis aracı ile gelmektedirler. Öğlen paydosunda yemeği evde yemek isteyen çocuklar,  servis aracı ile eve gidip gelmektedirler, Servis ücreti ikiye katlanmaktadır. Gidip gelemeyenler aç kalıyorlar. Okulun kantininde veya yakınında, parayla yemek, dar gelirli ailelerin çocukları için çok zor. Bir dilim tost 60 Tl. Yiyemiyorlar. Aç kalıyorlar.’Diye anlattı.
   Tunceli’de, okullarımızdan, biri hariç, ikili eğitim yapılmadığından, Okullu çocuklarımız, karanlığa kalmadan evlerine dönebiliyorlarmış..
 
  

Bu yazı toplam 1562 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim